“YÜNTAŞ’ı zarardan kara geçirdik”

03 Şubat 2011 - 02:02

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Şubat ayı Meclis toplantısında YÜNTAŞ A.Ş'nin yatırımları hakkında Meclis Üyelerini bilgilendirdi YÜNTAŞ'ın tarihinde ilk kez 2009 yılında kâra geçtiğini hatırlatan Belediye ...

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Şubat ayı Meclis toplantısında YÜNTAŞ A.Ş’nin yatırımları hakkında Meclis Üyelerini bilgilendirdi

YÜNTAŞ’ın tarihinde ilk kez 2009 yılında kâra geçtiğini hatırlatan Belediye Başkanı Çoban, yeni yatırımlarıyla da hizmet kalitesini artırdığını ifade etti. Geçmiş dönemlerdeki yönetimiyle sürekli olarak zarar eden şirketin alınan tasarruf tedbirleriyle kâr etmeye başladığını anlatan Başkan Çoban, YÜNTAŞ’ın doğal taş mermer fabrikası ile bordür fabrikası kuracağını açıkladı.

İŞLETMELER ZARAR EDİYORDU

Önceki dönemde Afyonkarahisar Belediyesi’nin şirketi olan YÜNTAŞ’ın zarar eden bir kuruluş olduğunu yineleyen Başkan Çoban, şuan bu şirkete ait bütün işletmelerin kâr ettiğini söyledi. Başkan Çoban sözlerini şöyle sürdürdü; “Bizden önce hepinizin de bildiği gibi bu şirket zarar ediyordu. Afyon Konağı’nın 2008 yılı zararı 170 bin lira, Hıdırlık Restoran’ın 2008 yılı zararı 60 bin liradır. YÜNTAŞ ekmeği 60 kuruşa satarken para kazanmıyorduk.  Biz geldiğimizde ekmeğin fiyatını düşürdük. Şuan ekmeği 50 kuruşa sattığımız halde aylık 15 ila 17 bin lira arasında bir kar elde ediyoruz. Ayrıca ekmek fabrikamızı kiraya verirken 300 bin lira aldık o parayla da 4 tane kamyon aldık.”

EKMEK FİYATININ DÜŞÜRÜLMESİ PLANLANIYOR

Ekmek fiyatını da yakında düşürmeyi planladıklarını açıklayan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, “Ekmek fiyatlarını 45 kuruşa düşürmeyi planlıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız sürüyor. Öte yandan YÜNTAŞ Şirketimizin işlettiği Gazlıgöl Kaplıcamıza yıllarca el değmemiş. Sadece sıcak su kuyusuna 160-170 bin lira para harcayacağız. 25 yıllık makinelerde çamaşır yıkanıyordu, hepsini değiştirdik ve şu anda elektrikten büyük tasarruf sağlıyoruz. Kaplıcalarımızdaki tüm tesislerimizi yeniliyoruz. A bloklarımızın tamamı bitti, B bloklarımızda çalışmalar devam ediyor. Ardından villalarımızı da bakımdan geçireceğiz. Daha sonra hamamlarımızı yenileceğiz. Gazlıgöl Kaplıcamızın bu kadar yatırıma rağmen bütçesi iyi durumdadır. Taş kırma atölyemiz önceden olduğu gibi şimdi de kar ediyor. Benzinliğimizde de hiçbir sıkıntı yok oradan da belli oranda kâr yapılıyor. YÜNTAŞ gelirleriyle yakın zamanda bir adet makam aracı, bir adet cenaze aracı ve bir adet minibüs aldı” diye konuştu.

ASFALTTA REKOR KIRACAĞIZ

Saatte 200 ton kapasiteli yeni bir asfalt plenti alındığını ifade eden Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, bu plentin Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulacağını belirtti. Yine saatte 80 ton kapasiteli Konya Yolu üzerinde bir asfalt plenti bulunduğunu hatırlatan Belediye Başkanı Çoban,  asfalt şantiyelerini saatte 280 kapasite ile çalışacaklarını söyledi. Başkan; “Aynı anda üç ayrı ekiple üç ayrı bölgede sıcak asfalt dökebilecek imkâna kavuşacağız. Bu yıl asfalt yapımında rekor kıracağız. Bugüne kadar 1988 model asfalt finişeri ile asfalt döküyorduk. Biz bir tane 1998 model ikinci el bir tane de 2011 model sıfır finişer aldık. Tabii ekipler arttığı için silindir ihtiyacı doğdu. Bunun için asfalt silindiri alacağız. Ayrıca vidanjör alacağız. Kanalizasyon temizlikleri için son derece modern bir vidanjör alacağız. Alacağımız vidanjörle belirli bir periyot halinde tüm hatların temizliği yapılacak. Yani her türlü aracımızı yeniliyoruz” dedi.

PARKELERİ KENDİ FABRİKAMIZDA ÜRETECEĞİZ

Kentsel Sit Bölgesi’ndeki tüm mahallelerin doğaltaş ihtiyacını karşılamak üzere YÜNTAŞ tarafından fabrika kurulacağını belirten Başkan Çoban, kurulacak fabrikada üretilecek parkelerle bu bölgedeki mahallelerin kaldırım ve yollarının yapılacağını belirtti. Başkan Çoban, “İscehisar ilçesinde çıkan bazalt taşını kendi kuracağımız fabrikada ebatlar halinde keserek bu mahallelerimize yol ve kaldırım olarak döşeyeceğiz. İkinci tesisimiz ise beton parke tesisi olacak. Burada üreteceğimiz parkeler normal parkenin dışında, özel desenleri olan ve C55 beton kalitesinde olan parkeler olacak. Su emme oranı hemen hemene sıfır olan bir bu parkelerin üretimini yapacağız. Şuan Türkiye’de üç Belediye’de var ve bunu kuran dördüncü Belediye biz olacağız. YÜNTAŞ şirketimiz yaklaşık 1.5 Milyon TL para harcayacak” ifadelerini kullandı.

HAYAL EDİLEMEYECEK RAKAMLARDA YATIRIM YAPIYORUZ

Bu dönem araç ve ekipmana yüksek bütçe ayrıldığını anlatan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban şunları söyledi; “Yapılan bu yatırımlarla Afyonkarahisar Belediyesi 30-40 yıl hiçbir tesis kurmadan hizmetini sürdürebilecek. 280 ton/saat asfalt, günlük 800 metrekare parke, 200 metrekare doğaltaş üretimi bizim gibi belediyeler için hayal edilemeyecek rakamlardır. Biz bunları kendimiz üreteceğimiz için piyasa fiyatının yarısına mal ediyoruz. Metrekaresi 80 liraya döşenen doğaltaşlar var. bizim maliyetimiz ise 40-45 lira civarında olacak. Burada çok ciddi tasarruf sağlıyoruz. Toplam 80 bin metrekare yukarı mahallelerimiz için imalatımız olacak. 40 liradan hesapladığımız zaman 3 Milyon lira tasarruf sağlamış olacağız. Organize Sanayi Bölgesi’nde bedelsiz olarak iki ayrı arsa tahsisi yaptık. Asfalt plentimizi, beton parke fabrikamızı ve doğaltaş kesme fabrikamızı bu arsalar üzerinde kuracağız. Organize Sanayi Bölgesi’ni tercih etmemizin birçok nedeni var. Birincisi enerji ihtiyacıdır, biz şuanda fuel-oil kullanıyoruz ve OSB’de doğalgaz kullanacağız fuel-oil ise doğalgaza göre paralı bir enerji. Sadece enerji tasarrufumuz yıllık 250 bin civarında olacak. Ayrıca OSB’de elektrik kullanımı yüzde 25 daha ucuz. Birde hammaddeye yakın bir bölge o yüzden bu bölgeyi tercih ettik. Yaptığımız hesaplamalara göre yapılan bu tasarruflar sayesinde iki yıl içinde kuracağımız tesisler kendisini amorti edecek.”