2025 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda Kabul Edildi: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır'dan Önemli Açıklamalar

13 Aralık 2024 - 20:00

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kurumların 2025 yılı bütçesi kabul edildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 2025 yılı bütçesini sunarken, Türkiye'nin sanayi ve teknoloji alanındaki büyük ilerlemelere dikkat çekti. Kacır, özellikle yeşil dönüşüm yatırımları ve teknolojik bağımsızlık hedeflerine odaklanacaklarını belirtti.

Yeşil Dönüşüm ve Karbonsuzlaşma Projeleri
Bakan Kacır, alüminyum, çelik, gübre ve çimento sektörleri için hazırladıkları Düşük Karbonlu Yol Haritaları’nı açıkladı. Bu projeler için 2053 yılına kadar 71 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan Kacır, “Sanayi sektörlerinde karbonsuzlaşma projelerine büyük önem veriyoruz. Türkiye’nin üretim altyapısını çevre dostu, sürdürülebilir ve verimli hale getirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Savunma Sanayii ve Milli Teknoloji Hamlesi
Savunma sanayisindeki büyük başarıları vurgulayan Kacır, Türkiye'nin dünyanın en gelişmiş İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Silahlı İHA’larını ürettiğini belirtti. “Türkiye, hangi alanda ambargo uygulanırsa, o alanda daha büyük işler yapacaktır. Savunma sanayindeki üretim kabiliyetimiz, sadece ülkemiz için değil, dost ülkeler için de çözümler üretiyor” şeklinde konuştu.
Sanayide İhracat Rekorları
Bakan Kacır, Türkiye'nin son yıllarda sanayi sektörlerinde önemli ihracat artışları sağladığını belirtti. Otomotiv, beyaz eşya, çelik, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde ihracatın ciddi oranda arttığını ifade etti. Özellikle tekstil ve hazır giyim ihracatının 12 milyar dolardan 33 milyar dolara yükseldiğini söyledi.
Yeni Teknolojilere Yatırım ve Elektrikli Araç Üretimi
Kacır, Türkiye’nin otomotiv sektöründeki hedeflerinin başında, yeni mobilite ekosistemine dönüşüm olduğunu söyledi. Bu dönüşümde Türkiye’nin otomobili Togg'un önemli bir rol oynadığını belirten Kacır, “Togg’u uluslararası ölçekte rekabetçi hale getirmek için adımlar atıyoruz. Yılda en az 1 milyon elektrikli araç üretmeyi hedefliyoruz” dedi.
TÜBİTAK ve Ar-Ge Destekleri
TÜBİTAK üzerinden 186 üniversite ve 2 bin 769 firmanın 9 bin 988 projesine destek verildiğini söyleyen Bakan Kacır, Türkiye’nin Ar-Ge harcamalarının 1,2 milyar dolardan 16,1 milyar dolara çıktığını, Ar-Ge personel sayısının ise 291 bine ulaştığını belirtti.
Uzay Sanayi ve Yeni Yatırımlar
Kacır, Türkiye'nin Milli Uzay Programı çerçevesinde uzay teknolojilerine yaptığı yatırımları vurguladı. Türk astronotlarının uzayda gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalara ve Ay Araştırma Programı’na dikkat çeken Kacır, 2030 yılına kadar uluslararası iş birlikleriyle bir uzay limanı kurmayı planladıklarını açıkladı.
KOSGEB Destekleri ve Yerel Kalkınma
Kacır, KOSGEB desteklerinin 48 bin KOBİ'ye ulaştığını belirterek, bu yıl 10,3 milyar lira tutarında destek sağladıklarını söyledi. Ayrıca, yerel kalkınma projeleri için 2025’te 1,8 milyar lira kaynak ayrıldığını, özellikle kadın girişimciliğine odaklandıklarını ifade etti.
Deprem Bölgesinde Yatırımlar
6 Şubat depreminden sonra afet bölgesinde başlatılan sanayi yatırımlarına da değinen Kacır, 15 OSB ve 16 sanayi sitesi projesine 10 milyar lira kaynak sağladıklarını, deprem bölgelerinde gerçekleştirilen yatırımların 52 bin 861 kişiye istihdam sağlayacağını belirtti.
Hedefler ve Gelecek Perspektifi
Bakan Kacır, Türkiye'nin 2025 yılı itibarıyla teknoloji ve sanayi üretiminde daha güçlü bir konuma gelmeyi hedeflediğini belirterek, bu sürecin başarılı bir şekilde ilerlemesi için tüm sanayi alanlarında atılacak adımlara dikkat çekti.