AFSÜ'nün Tıbbi Ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Alanındaki Altyapı Çalışmaları Sürüyor

29 Kasım 2020 - 20:01


 
 
 
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesinin (AFSÜ) tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik altyapı çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda, ilimizin bağlı bulunduğu Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü ile Bölge Müdürü Recep Temel ve AFSÜ adına Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş’un imzaları ile bir işbirliği protokolü gerçekleştirilmişti. Bu protokolün hayata geçirilmesi amacıyla Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Adem Aslan, Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürü Mustafa Gökhan Us ve Afyonkarahisar Kocatepe Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefi Mehmet Yiğit Şimşek ile birlikte ilimizde teknik tespit incelemelerinde bulundu.
 
AFSÜ’nün tıbbi ve aromatik bitki alanında paydaşlarıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında, ihtiyaç duyulan bitki ve ağaç türleri ve bunların yetiştirileceği ekolojik açıdan uygun üretim sahalarının tespiti amacıyla, tıbbi ve aromatik özellikteki ıhlamur, kestane, badem, ceviz ve alıç benzeri bitkilerin yetiştirilebileceği uygun bölgelerin incelemeleri yapıldı.
 
Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş, çeşitli bitkilerin endüstriyel üretimiyle şehir ve bölge ekonomisine önemli bir katma değer sağlanabileceğini söyledi. Söz konusu çalışmalarla yerli ilaç geliştirilmesinde kullanılacak bitkisel hammaddelerin de elde edilmesinin hedeflendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Okumuş, teknik tespit gezisinde tıbbi ve aromatik bitki türlerinin yetiştirilmesi için ekolojik ve sosyoekonomik açıdan uygun alanların değerlendirildiğini belirtti.
 
Prof. Dr. Okumuş şöyle konuştu: “Öncelikli olarak, Dünya genelinde halk sağlığında yaygın bir şekilde kullanılan ıhlamur ile ilgili bir plantasyon gerçekleştirilmesini değerlendiriyoruz. Bunun yanında badem, kestane ve alıç üretimi de gündemimizde. Bu ağaç türlerinin altında kekik, adaçayı gibi otsu bitkilerin üretimine de yer vermek istiyoruz.
 
Şüphesiz bu bitki türlerinin sürdürülebilirliği ve ekolojik adaptasyonun yanında, bölgemiz orman alanlarının genişletilmesi, elde edilen ürünlerin sağlık alanında kullanımı ve bu bitkilerden tıbbi yararlı ürün veya ilaç geliştirilmesi için AR-GE çalışmalarının yapılması ve bölgemiz çiftçilerineve orman köylüsüne katma değeri yüksek alternatif ticari ürün olanaklarının sunulması, istihdamın artırılması ve ekonomik girdi elde edilmesi gibi çoklu faydalar sağlayacaktır.
 
Tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili paydaşlarımızın da desteğiyle attığımız adımları peyderpey genişletmeyi amaçlamaktayız ve elde ettiğimiz sonuçları da kamuoyu ile paylaşmayı sürdüreceğiz.”