AFSÜ Rektörü Okumuş : Virüs adam seçiyor

18 Mart 2021 - 13:50


 
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş Gün FM’de Gazeteci İsmail Akar’ın konuğu oldu.
 
Pandemi sürecinin başladığından bu yana önemli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, “Pandeminin başlamasıyla ilimizin tüm yetkilileri ile birlikte hızlı bir organizasyon yapıldı. Biz de kendi hastanemizde hızlı bir yapılandırmaya gittik. Hastanemizin bir bloğunu COVID-19 hastaları için ayırdık. Acil girişinden itibaren COVID-19 muayene ve tanı alanları ayrıldı. Tanı alan ve ihtiyacı olan hastalarımız hemen servislere yatırıldı. Yoğun bakım gereken hastalar yoğun bakım servisine alındı. Ayrıca il genelimizde de pandemiye karşı çok başarılı bir mücadele verildi. Şu an birçok ile göre iyi durumdayız. Gevşemeden tedbirlere uyarak süreci sürdürmeliyiz. Bu virüs adam seçiyor. Kimi hasta edeceğini, kimi etmeyeceğini biliyor. Nasıl biliyor? Bununla ilgili birçok çalışma var. Virüs kişinin genetik ve bağışıklık özelliklerine ve ek riskli hastalık olup olmadığına göre şahıstan şahısa ve ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor” şeklinde konuştu.
 
“Kayseri’de yapılan aşı çalışmasında sona gelindi”
 
Pandeminin aşı çalışmaları açısından ülkemizi yeni bir noktaya götürdüğünü kaydeden rektör Okumuş, “Pandemiyle birlikte ülkemizde aşı çalışmaları hızlandı. İlaç sanayisi açısından baktığımızda ülkemiz iyi durumda. Aşı çalışmaları açısından da ilerliyoruz. Şu an ülkemizde pandemiye ilişkin 4 ciddi aşı çalışması yapılıyor. Kayseri’de yapılan çalışmada sona gelindi” diye değerlendirmede bulundu.
 
“Öğrenci olmadan okulun anlamı yok”
 
Yüz yüze eğitimin yapılamaması ile uzaktan eğitime geçildiğini hatırlatan Okumuş, “Üniversitemizde öğrenci sayımız 6500’e yaklaştı. Bu öğrencilerimize kesinti olmadan eğitimlerini vermeyi sürdürmek bizim görevimiz. Alanında tecrübeli kurumlarla anlaşma yaparak alt yapıyı sağladık ve eğitimimizi sürdürdük. Ayrıca verilen eğitimleri kayıt altına aldık. Kaçıran öğrencilerimize sistem üzerinden yeniden derse ulaşabilme imkanı sunuldu. Bu süreç içinde online sınavı öğrendik. Ne gibi tedbirler alınması gerektiğini öğrendik. Şu ana kadar aksamadan öğrencilerimize eğitimlerimizi verdik, sınavlarımızı yaptık. Ama uzaktan eğitim beni hüzünlendiriyor. Öğrenci olmadan okulun anlamı yok. Bir an önce eski yüz yüze eğitime geçmeyi diliyorum” diye konuştu.
 
“Neredeyse her hafta bir seminer yaptık”
 
Üniversite olarak dijital medyayı ve interneti aktif kullandıklarını söyleyen Okumuş, “Pandemi sürecinde toplam 680 adet çalışma yapıldı. Bunların 87’si COVID-19’la ilgili. Bunların içinde ilaç çalışmaları, seminerler, kitaplar ve makaleler var. Bu iyi bir rakam. Süreç boyunca birçok kurumla işbirliği çalışmaları yaptık. Neredeyse her hafta bir seminer yaptık. Online olarak bu çalışmaları gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.
 
“43 profesör, 35 doçent, 144 doktor öğretim üyemiz var”
 
Afyonkarahisar’ın birçok artısı olan bir il olduğunu belirten Okumuş, “Öğrencilerimiz hem ilimizin bu özelliklerini yaşamak hem de kaliteli ve iyi bir eğitim alabilmek için üniversitemizi tercih edebilirler. Üniversitemizde akademik kadro anlamında yüzde yüze yakın bir büyüme oldu. 43 profesör, 35 doçent, 144 doktor öğretim üyesi var. Bunun yanında da 74 öğretim görevlimiz var. Araştırmak görevlilerini de dahil ettiğimizde toplam akademik kadro sayımız 514. Kadrolarımız genişledi ve rahatladık. Ayrıca fiziki anlamda da üniversitemizde birçok yenilik yaptık” diye değerlendirmede bulundu.