AFSÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ormanında Fidanlar Toprakla Buluştu
AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Saraydüzü Ağaçlandırma Sahasında oluşturulan “AFSÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ar-Ge Ormanı” dolayısıyla düzenlenen törende protokol üyeleri ile birlikte fidanları toprakla buluşturdu.
AFSÜ ve Orman Genel Müdürlüğü iş birliğiyle oluşturulan “AFSÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ar-Ge Ormanı” fidan dikimi törenine Vali Gökmen Çiçek, Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi ve Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, Milletvekilleri Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Temel ile kurum temsilcileri katıldı.
100 Dekarlık Alana 3000 Fidan Dikilecek
AFSÜ ve Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürlüğü tarafından bölgeye adaptasyon sağlayabilecek katma değeri yüksek ağaçsı, çalımsı ve otsu bitkilerin plantasyonu için Fethibey bölgesinde bulunan Saraydüzü Ağaçlandırma Sahası’nda yaklaşık 100 dekarlık “AFSÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ar-Ge Ormanı” oluşturuldu. Bu alanda yaklaşık 3000 adet ağaç ve çalımsı türlere ait fidan dikimi gerçekleştirilecek.
Saygı duruşunda bulunulması ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Eski Orman ve Su işleri Bakanı, Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi ve Milletvekili Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar’ın tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği açısından önemli bir bölge olduğunu söyledi.
Tıbbi ve aromatik bitkilerin yılda 115 milyar dolarlık bir ticaret hacminin olduğunu belirten Eroğlu, şunları kaydetti: “Bizim bitki çeşitliliğimiz, bitki envanterimiz, kıta Avrupa’sının tamamı kadar. Avrupa’da 12 bin tür varken, bizim ülkemizde ise 11 bin 550 bitki çeşidi var. Bunların da 3 bin 600’ü de endemiktir. Dolayısıyla bu büyük bir zenginlik… Aslında Türkiye çok büyük bir tabiat çeşitliliğinin üstünde duruyor.”
Çalışmaya ve Gelişmeye Devam Ediyoruz
Törende yaptığı konuşmada, AFSÜ’nün toplumsal yarar vizyonu, sağlık alanında ihtiyaç duyulan nitelikli eğitim ve uygulama çalışmalarının yanı sıra ar-ge faaliyetlerini de kapsayan bütüncül bir perspektife sahip olduğuna dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş, “Temel görevimiz olan kaliteli ve Dünya normlarına uygun sağlık eğitimi ve nitelikli sağlık hizmeti alanında durmadan çalışmaya ve gelişmeye devam ediyoruz.” dedi.
Prof. Dr. Okumuş sözlerini şöyle sürdürdü: “Öncelikli olarak eğitim kadromuzu genişletmek ve ihtiyacımız olan alanlarda akademisyen ihtiyacımızı gidermek amacıyla yaptığımız çalışmalarla akademik kadromuzu yaklaşık %50 oranında büyüttük. Yeni bölümler açtık. Eczacılık fakültesinde eğitim hizmetlerine başladık. Hem sağlık hizmet sunumu hem de eğitimde ihtiyacımız olan alanlarda fiziki büyüme ve yenilenmeler sağladık. Yoğun bakım yatak sayılarımızı ve ameliyathane oda sayılarımızı artırdık. Üniversitemizde çocuk kemik iliği naklillerini başlattık. Kardiyoloji ve KVC bölümlerimiz bu hafta “Kardiyoloji merkezi” olarak tescillendi. Bu hem ilimiz hem de bölgemiz için önemli bir gelişmedir. Geçen hafta yeni çocuk acil, çocuk poliklinikleri ve cerrahi endoskopi, ERCP bölümleri ile sterilizasyon ünitesinin yer alacağı 4 katlı ek bölümlerin inşaatına başladık.
Ayrıca 4 katlı misafirhane ve paliyatif bakım merkezimizin inşaatı bitti. İç donanım ve tefrişat aşamasına geldi. Mart ayında ise Şehir merkezinde bulunan diş hekimliği fakültesinin kampüs içine alınmasını sağlayacak 5 katlı Diş hekimliği hastane ve polikliniklerinin inşaatına başlıyoruz. Bağışçılarımızın desteğiyle yapılacak bu yerler yanında, 2021 yılında 3 bloktan oluşan merkezi derslik, amfiler, laboratuvarlar, eczacılık, diş hekimliği ve sağlık bilimleri fakülteleri idari birimlerinin yer alacağı inşaatımızın temelini de atacağız inşallah.
AR-GE Merkezi İnşa Edeceğiz
Eğitim ve sağlık hizmet sunumu alanındaki çalışmalara ek olarak kendimize hedef koyduğumuz termal sağlık, ilaç ve tıbbi-aromatik bitkiler alanında da çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bu amaçla uluslararası düzeyde onay alabilecek kalitede imal edilen ilaç üretim tesisimizin inşaatı tamamlanmış olup, donanım ve cihaz parkı ile ilgili çalışma aşamasına gelmiş durumdayız. Bunun yanında yine mart ayında ilaç ve tıbbi cihaz alanında hizmet verecek bir AR-GE merkezi inşaatımıza da başlıyoruz.
Tüm bunlara ek olarak GETAT merkezi ve ilaç ve tıbbi yararlı ürün geliştirme aşamalarında hem üniversitemizin hem de ülkemizin önemli bir ihtiyacı olan ve ülkemizde sadece 3 adet bulunan ilaç biyoyararlanım, biyoeşdeğerlik ve Faz I çalışmaları laboratuvar ve klinikleri inşaatımıza da geçen hafta itibariyle başlamış durumdayız. Tüm bunlar tamamlandığında üniversitemiz ve ilimiz, ilaç geliştirilmesi ve üretimi açısından bir üs haline gelecektir. Zaten yaptığımız çalışmaların da ilk sonuçlarını almaya başladık. Şu an için bitkisel temelli 2 ilaç çalışmamızdan biri tamamlanmış olup, klinik çalışma aşamasına gelmiş durumdayız.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Açmak İstiyoruz
Termal sağlık alanında ilimiz önderleri ve üst yöneticileri ile birlikte çalışmalarımız devam etmektedir. Bir diğer hedefimiz ise daha önce belirttiğim gibi tıbbi ve aromatik bitkiler alanıdır. İnşallah YÖK Başkanımızdan aldığımız söz ile üniversitemiz bünyesinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü açılması konusunda da önemli yol kat etmiş durumdayız.
Üniversitemiz, paydaş kurumlarla gerçekleştirdiği çalışmalar ile toplumsal yarar üretmeye devam etmektedir. İşte bu kapsamda önce Orman Genel Müdürlüğü ile görüşmeler gerçekleştirilmiş ardından Orman Bölge Müdürlüğü ile kapsamlı bir protokol imzalanmış ve Orman İşletme Müdürlüğü ile birlikte, bizce Afyonkarahisar için son derece önemli faydalar elde edeceğimize inandığımız bir çalışmaya başlanmıştır.
Bu alanda yaklaşık 3000 adet ağacın ve çalımsı türün fidan dikimi gerçekleştirilecektir. Ayrıca, orman altı ürünü olarak bazı otsu tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi de planlanmaktadır. Sedir, Ihlamur, Ceviz, Pikan Cevizi, Badem, Kestane türlerine ait farklı çeşitler ağaçsı bitkiler olarak seçilmiştir. Kurt Üzümü, Ahududu, Böğürtlen, Frenk Üzümü ve Aronya ise çalımsı türleri oluşturmaktadır. Bu türlerin yanı sıra ürün zenginliğini artırmak adına İri Goumi, Naşi, Pawpaw, Muşmula, İçi Dışı Kırmızı Elma, Sinap Elma, Güz Zeytini ve Virginiana Hurma gibi nadir ve sıra dışı bitki türlerinin plantasyonuna da yer ayrılmıştır.
Akademisyenler ve Öğrenciler İçin Uygulama Sahası Olacak
Bu alan, ilaç geliştirme sahasında bilimsel çalışma yürüten akademisyen ve lisansüstü öğrencilerine araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yönelik bir uygulama sahası sunacaktır. Diğer yandan çeşitli bitkilerin endüstriyel üretimiyle şehir ve bölge ekonomisine önemli bir katma değer sağlanabileceği muhakkaktır. Dolayısıyla sahamızdan üretilen çeşitli standart ve nihai ürünlerin bölgemiz çiftçileri ve sanayicilerine de yeni faaliyet alanları oluşturmasını arzu ediyoruz.
Buradan, hem akademisyenlerin hem de çiftçi ve sanayicilerimizin çalışmalarıyla yerli ilaç geliştirilmesinde kullanılacak bitkisel hammaddelerin elde edilmesini amaçlıyoruz. Yine bu sahada Ür-Ge ve Ar-Ge çalışmaları ile birlikte, halka açık mesire alanları oluşturarak, tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda kamuoyunun en iyi şekilde bilgilendirilmesi de hedeflenmektedir.
Bir başka amacımız da sağlık temalı bir üniversite olarak, sağlığın hammaddesi olan oksijenin kaynağı ormanlarımızın geliştirilmesine, sosyal sorumluluk bilinciyle katkıda bulunmaktır. Sayın Bakanımızın da bakanlığı döneminde çok büyük önem verdiği ve büyük katkı sağladığı ormanlaşma faaliyetlerine katkıda bulunmak ve bunu yaparken de farklı bir bakış açısı getirmek ise bir diğer amacımızdır. İnşallah bu tür ormanların hem ülkemizde sayıları artar, hem de bizim ormanımızı ileriki yıllarda daha da büyütürüz.
Bu çalışmanın hayata geçmesinde bize desteklerini esirgemeyen Eskişehir Orman Bölge Müdürümüz Sayın Recep temel ile Afyon Orman işletme müdürümüz Sayın Gökhan Uz’a, Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’na, geldiği günden beri desteğini hiç esirgemeyen Sayın Valimize Gökmen Çiçek’e, sayın vekillerimize, sayın muhtarımıza, Afyon Kocatepe Üniversitesi rektörlüğüne, Tıbbi aromatik bitkiler merkezi yönetimine ve değerli çalışma arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum.”
Konuşmaların ardından fidan dikim alanına geçildi. Vali Gökmen Çiçek ve protokol üyeleri fidanları toprakla buluşturdu.