Afyonkarahisar'ın nüfusu yerinde sayıyor

08 Ekim 2015 - 13:49

Afyonkarahisar'ın nüfusu yerinde sayıyor Doğum ve ölüm istatistikleri baz alınarak ve şehrin ekonomi büyüme süreçleri göz önünde bulundurularak üretilen senaryo kapsamında, Afyonkarahisar nüfusunun Cumhuriyetin 100. yılı ...

Afyonkarahisar’ın nüfusu yerinde sayıyor

Doğum ve ölüm istatistikleri baz alınarak ve şehrin ekonomi büyüme süreçleri göz önünde bulundurularak üretilen senaryo kapsamında, Afyonkarahisar nüfusunun Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 yılında 706 bin 957 kişi olması bekleniyor. Afyonkarahisar üretilen senaryo kapsamında en yüksek nüfusu 709 bin 100 kişilik nüfusuyla 2019 da göreceği varsayılıyor.

Afyonkarahisar şehir merkezi nüfus yoğunluğu sıralamasında 81 il içerisinde 68. sırada yer alıyor. Afyonkarahisar yıllık nüfus artış değerleri sıralamasında 8 şehirden oluşan Ege Bölgesinde yüzde 4.5 yıllık artışla 7. sırada yer alıyor.  Ege Bölgesinde yıllık nüfus artışı hızının en yüksek olduğu il Muğla.

Yıllık nüfus artış değerleri sıralamasında 81 İl sıralamasında Afyonkarahisar yüzde 4.5 değerle 53.sırada yer alıyor. En yakın komşu illerden birisi olan Uşak bu sıralamada yıllık yüzde 12,5 nüfus artış oranıyla Afyonkarahisar’ın oldukça ilerisinde yer alıyor.

Afyonkarahisar açık bir anlatımla kadın nüfusunun ağırlıkta olduğu bir şehir. Şehir genel nüfusunun yüzde 50,36 sı kadın nüfustan, yüzde 49,64 erkek nüfustan oluşuyor.

 

 

KADIN NÜFUS DAHA FAZLA

Cinsiyet oranı araştırma sonucuna göre Afyonkarahisar’da her 100 kadın nüfusuna karşı 98,3 erkek nüfusu bulunuyor. Cinsiyet oranı araştırmasının Ege Bölgesi sonucuna göre Afyonkarahisar 8 şehirden oluşan Ege Bölgesinde 7. sırada yer alıyor.

Engelli Vatandaş araştırma sonucuna göre Afyonkarahisar, Türkiye’nin engelli vatandaş nüfusuna sahip 29. şehri konumunda yer alıyor. En son açıklanan MERNİS verilerine göre Afyonkarahisar’ın engelli nüfus sayısı 48 bin 994 kişiden oluşuyor.

Akraba evliliklerinin oldukça fazla görüldüğü Afyonkarahisar’da engelli vatandaş nüfusunun azlığı Ege Bölgesi genelinde etkisini açıkça gösteriyor. Afyonkarahisar, Ege Bölgesinde en az engelli vatandaşa sahip 3.şehir. Araştırma sonucuna göre engelli nüfus oranının en düşük olduğu Ege Bölgesi şehri İzmir, en fazla engelli nüfus oranının yaşadığı Ege Bölgesi şehri Denizli olarak karşımıza çıkıyor.

 

AFYONKARAHİSAR’DA BİR HANEDE ORTALAMA 3,68 KİŞİ YAŞIYOR

Her bir hanede yaşayan halkın yoğunluğu araştırmasında oldukça ilginç sonuçlar yer almakta. Afyonkarahisar’da ortalama bir hane 3,68 kişiden oluşuyor. Hane halkı sıralamasında Afyonkarahisar Türkiye genelinde 34. sırada yer alıyor. Afyonkarahisar ataerkil ve gelenekçi yapıya bağlı birlikte yaşama olgusunun fazlaca görüldüğü şehirlerden bir tanesi.

 

ÇOBANLAR KALABALIK AİLE DURUMUNU SÜRDÜRÜYOR

İlçelerdeki hane halkı yaşamı sıralamasına bakıldığında Çobanlar ilçesinin ülke genelinde de büyük bir rekora sahip olduğu görülüyor. Çobanlar, batı illeri karşılaştırmaları dahil bir çok veride 5,31 kişi gibi bir rakamla büyük bir rekoru elinde bulunduruyor. Hane halkı en fazla olan ilçe olan Çobanlar ilçesini, İscehisar, İhsaniye ve Sinanpaşa takip ediyor.

 

AFYONKARAHİSAR MERKEZ EN FAZLA DOĞUMUN OLDUĞU YER

Afyonkarahisar ve ilçeleri doğum vakaları araştırma sonuçları da oldukça farklı veriler veriyor. Nüfus yoğunluğu açısından Afyonkarahisar merkez en fazla doğumun olduğu yer olurken, İlçeler bazında ilk 3 sırayı doğal olarak nüfus yoğunluğuna göre Sandıklı, Dinar ve Bolvadin paylaşırken büyük İlçeler arasında yer alan Emirdağ 8. sırada yer alıyor. Sıralamada Emirdağ’dan nüfus olarak küçük olan Şuhut, İhsaniye, İscehisar listenin önlerinde yer alıyor.

Afyonkarahisar ölüm vakaları araştırma sonuçlarına göz attığımızda doğal olarak Afyonkarahisar merkez nüfus yoğunluğu açısından sıralamada birinci sırada yer alırken, Sandıklı ve Dinar en fazla doğal ölümlerin olduğu İlçeler olarak listede yer buluyor. Doğum vakaları verilerinde 3.sırada yer alan Sandıklı ölüm vakaları araştırmasında 4. sırada yer alırken, listenin 3. sırasında Sinanpaşa yer alıyor. Emirdağ ölüm vakaları listesinde 6. sırada yer alırken Çay, Sultandağı, İscehisar ve Çobanlar listenin sonuna doğru en az ölümlerin meydana geldiği ilçeler olarak karşımıza çıkıyor.

 

AFYONKARAHİSAR’IN YÜZDE 2,4’LÜK KISMI BOŞANMIŞ

Afyonkarahisar’da meydana gelen doğal ölüm vakalarının sebepsel araştırma verilerinde çarpıcı sonuçlar bulunuyor. Doğal olarak yoğunlukta kırmızı et tüketimine bağlı hayvansal gıdaların verdiği hasarlardan oluşan dolaşım sistemlerine bağlı kalp krizi vakalı ölüm şekilleri yüzde 41’lik oranla birinci sırada yer alıyor. Afyonkarahisar kötü huylu tümörler yani kanser vakalarından meydana gelen ölümlerde yüzde 16,6’lık bir orana sahipken, dışsal yaralanma, zehirlenme gibi sebeplere bağlı ölümlerde yüzde 2,5’luk bir orana sahip şehir olarak araştırmada karşımıza çıkıyor.

Afyonkarahisar nüfus yapısı üzerinde yapılan en son araştırma sonucuna göre 15 yaştan başlayan ve yukarıya doğru çıkan nüfusun ortalama yüzde 68. 2 si evli, yüzde 22,5’lik kesimi hiç evlenmemiş, yüzde 7’lik kesimi eşi vefat etmiş ve yüzde 2,4’lük kısmı da boşanmış kitleden oluşuyor.

 

EVLENME HIZINDA EGE LİDERİ

Evlenme hızı değerlendirme araştırmasında Afyonkarahisar apaçık Ege Bölgesinde liderliği hiçbir şehre kaptırmayan bir şehir olarak listede kendini gösteriyor. Türkiye geneli oranının yüzde 8,03 olduğu araştırmada, Afyonkarahisar Türkiye ortalamasının üstünde 8,26’lık bir orana sahip.

Afyonkarahisar evlenme hızı araştırma verilerinde, Ege Bölgesinin birinci şehri olurken, en az oran Kütahya’da bulunuyor. Afyonkarahisar evlenme hızında yani en çok evlenmenin gerçekleştiği Türkiye’nin 29. şehri.

Evlenme hızı değerlendirme aşamasında Ege Bölgesinde birinci olarak yer alan Afyonkarahisar, boşanma hızı veri araştırmasında da önemli bir başarıya sahip. Afyonkarahisar boşanma hızı verilerinde Ege Bölgesinde en az boşanmanın yaşandığı şehir olarak yüzde 1,32’lik oranla birinciliği açık ara elinde bulunduruyor. Afyonkarahisar, Türkiye de en az boşanmaların yaşandığı 37. şehir. Bu nedenle Afyonkarahisar Merkezde sadece bir adet Aile Mahkemesi bulunuyor. Aile Mahkemeleri diğer şehirlerde 1 ya da 2. Aile Mahkemesi adıyla hizmet veriyor.●Sürecek