Anjiyo'da el bileği uygulaması daha iyi

05 Kasım 2017 - 15:58

Anjiyo’da el bileği

uygulaması daha iyi

 

KURTULUŞ- Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmenel bileği anjiyosunda çok nadiren (yüzde 3’den düşük olasılıkla) damarda tam tıkanma olsa bile bu durumun sorun oluşturmayacağını belirterek, kolun diğer tarafındaki atar damarın bu eksikliği giderdiğini kaydetti. Doç. Dr. Ertan Ökm’nel'in el bileğinden anjiyo hakkında verdiği bilgiler şöyle: Kalple ilgili sorunların tedavisinde el bileği damarının kullanılması, işlem sonrasında istenmeyen komplikasyonların azalmasını sağlayan bir yöntem. Bilek damarı kasık damarının aksine, cilt yüzeyine çok yakın ve şişman hastalarda bile kolaylıkla girilebiliyor. Cilde yakınlık ve arkasındaki kemik doku aynı zamanda işlem sonrasında giriş deliğinin kapanmasında kolaylıkla kompresyon uygulanabiliyor. Kanama çok kolay kontrol altına alınabiliyor.

ANJİYO NASIL UYGULANIR?

El bileğinden anjiyoda, anjiyo yapılacak kişinin cilt altı uyuşturulmakta ve işlem lokal anestezi altında yapılmaktadır. Kesi çok küçük olduğu için hasta ağrı hissetmez. İşlem üç mm'lik çok küçük bir kesiden yapılır ve üç veya dört toplu iğnenin başı kadar büyüklükte bir iz olur. Bilekten yapılan anjiyoda giriş yeriyle ilgili komplikasyon riski yüzde 1’in altındadır. Anjiyodan sonra önemli olan giriş yerinin sıkıştırılmasıdır. Asıl işlem kataterin damar içine girmesi için açılan üç mm'lik deliğin kapanmasıdır. Giriş yerinden kaynaklanan sıkıntılar, bu deliğin iyi kapanamamasından dolayıdır.

STENT HEMEN TAKILABİLİR Mİ?

Eğer bırakılamayacak kadar çok kritik bir darlık varsa, balon ve stent ile açılmaya uygunsa; o zaman stentle açıp, tedavi edilebilir. Örneğin; kalp krizi geçiren hastalara veya hiçbir şey olmamasına rağmen anjiyoda çok kritik olduğu görülen vakalara aynı anda stent takılabilir. Anjiyo yapar gibi aynı yöntemle, aynı yoldan, aynı gün ve aynı seansta uygulanabilir. Eğer o kritik darlık kolayca açılmıyorsa öncesinde hazırlık yapılarak, stent takmak tercih edilebilir.

NE KADAR SÜREDE İYİLEŞİLİR?

El bileğinden anjiyo yapılan hasta, işlem sonrasında yürüyerek evine dönebiliyor. Gündelik yaşamında kolunu zorlamayacak her şeyi yapabiliyor. Zorunlu olmadığı sürece bandaj çıkarılmadan banyo yapılması ise önerilmiyor. Anjiyo nedeniyle özel olarak uygulanması gereken bir beslenme rejimi yok ancak anjiyonun sonucuyla ilgili yapılması gerekenler var; eğer damarlarda tıkanıklık söz konusu ise kalp koruma diyeti denilen kolesterolü düşük, az tuzlu, katı yağdan uzak, sebze - meyve ağırlıklı bir beslenme rejimi uygulanması gerekiyor. Ama sonuçlar normal ve kolesterol de yüksek değil ise özel bir diyet önerilmiyor. Tüm anjiyolar için işlemden sonra kişilerin bol su içmeleri önemli çünkü bu sayede işlem sırasında hastaya verilen boyanın vücuttan rahat atılması sağlanıyor. Bu nedenle hastaların hastaneden çıkıncaya kadar yaklaşık iki litre su içmesi sağlanıyor ve eve gittiklerinde bunu devam ettirmeleri isteniyor.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELER?

Hasta kendisini çok zorlamamalı. Kol kullanabilir, yemek yenebilir ya da kahve, çay içilebilir. Sadece ağır herhangi bir şey kaldırmamaya özen gösterilmelidir. Kesi yapılan yer çok küçük bir delik olmasına rağmen buranın kısa sürede kapanması hedeflenir. Bugüne kadar kanama nedeniyle gelen hasta olmasa da bazen sargılar sıkı olduğunda, hasta da farkında olmadan kolunun üzerinde yattıysa morarma olabiliyor. Ancak pozisyonunu düzelttiğinde bu morarma da ortadan kalkıyor.

ANJİYO KİMLERE UYGULANAMAZ?

Diyalize giren hastalara, herhangi bir kaza ya da yaralanma sonrasında kolunda travma oluşanlara el bileğinden anjiyo yapılamaz.

El bileğinden anjiyo birkaç defa yapılabilir mi?

Evet, yapılabilir. Böyle bir durumda işlem, bir önceki uygulamada kesilen yerin, yarım santim üstünden girilerek gerçekleştirilebilmektedir. Bir diğer yöntem olarak, işlemi karşı taraftaki bileğe uygulamak da mümkündür.”