AP Türkiye'ye Yardım Fonlarının Askıya Alınmasını Reddetti
Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye'ye katılım sürecinde ödenen Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) fonlarının askıya alınması ya da şarta bağlanmasını isteyen öneriyi reddetti.
Avrupa Biliği'nin (AB) 2018 Genel Bütçesi'ni onaylamak üzere toplanan AP Genel Kurul'unda parlamentonun en büyük grubu olan Hristiyan demokrat grup PPE'nin önerisi ele alındı.
PPE, Türkiye'de insan hakları ve hukuk uygulamalarına ilişkin eleştiri ve şikayetler nedeniyle ve Türkiye'nin Akedeniz'de petrol arama faaliyetlerinin ardından böyle bir girişim başlatmıştı.
Hristiyan demokrat grup, katılım sürecinde Türkiye'ye sağlanan fonların (IPA) şarta bağlanmasını, hukuk ve insan hakları alanlarında gerekli ilerleme sağlanmazsa da askıya alınmasını istemişti.
Ancak parlamento içinde çoğunluk, Türkiye'ye ilişkin üyelik sürecinden doğan IPA fon hakkının şarta bağlanması önerisine karşı çıkarak, reddedilmesi yönünde görüş belirtmişti.
"Hükümetlerle sivil toplumu ayrı tutmalı"
Bütçe görüşmesinde ele alınan öneri, beklendiği gibi oy çokluğuyla reddedildi. AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, red kararını Twitter hesabından "AP, Türkiye'ye yönelik katılım öncesi, fonların askıya alınmasına büyük çoğunlukla karşı çıktı" mesajıyla duyurdu. Amor, bu fonların şu an sivil toplum tarafından kullanılmasına odaklandıklarını, bunları askıya almanın Türkiye'deki sivil topluma büyük zarar vereceğini bildiklerini söyledi.
Hükümetlerle sivil toplum ayrımını yapmamanın sıkça karşılaşılan tehlikeli bir hata olduğunu dile getiren Amor, "Türkiye ile ilişkilerimiz politikadan çok daha ileridir. Bugün AP, Türkiye bayrağı ile Avrupa bayrağını yan yana görmek isteyenlerden yana tavır almıştır" dedi.
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Başkanı Sergey Logadinsky de, Twitter hesabından, "İyi bir kavgaydı, Nacho Sanchez Amor, ben ve benzer düşünceye sahip parlamenterler ortak çabayla, Türkiye'ye IPA fonlarının kesilmesini isteyen öneriyi reddettirmeyi başardık. Türk sivil toplumunun bu kesintilerden dolayı sıkıntı çekmeyeceğini bilmekten dolayı mutluyum" dedi.
Avrupa Komisyonu'ndan Osman Kavala çağrısı
Öye yandan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi Paneli'nin, Türkiye hükümetinin başvurusunu reddetmesinden sonra kesinleşen "Osman Kavala derhal serbest bırakılmalı" kararının ardından Avrupa Konseyi'nden kararın uygulanması çağrısı geldi. Avrupa Konseyi, AİHM kararının kesinleşmesinin ardından, tutuklu işadamı Osman Kaval'nın derhal serbest bırakılmasını istedi.
Avrupa Konseyi İnsan hakları raportörleri İsveçli Thomas Hammarberg, İngiliz raportör John Howell ve Fransız genel raportör Française Alexandra Louis, ortak bir açıklama yaparak, "18 Ekim 2017 tarihinden bu yana tutuklu olan Kavala derhal serbest bırakılmalıdır. Türk hükümeti Kavala'yı serbest bırakarak hem yasal yükümlülüklerini yerine getirir, hem de sivil topluma doğru bir sinyal gönderir" dedi.
Kaynak : Amerikanın sesi