bakan Varank Otomotivde Üretim İçin Tarih Verdi

07 Mayıs 2020 - 18:03 | Güncelleme: 07 Mayıs 2020 - 21:42


 
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, üretime ara veren otomotiv fabrikalarının tamamının 11 Mayıs itibarıyla faaliyetlerine devam edeceğini belirtip, “Üretim cephesinde önemli gelişmeler var. Otomotiv fabrikalarının büyük bölümü yeniden üretime geçti. 11 Mayıs itibarıyla da kalan iki fabrikanın üretime geçmesiyle otomobil fabrikalarının tamamı tekrar faaliyetlerine başlamış olacak” dedi. Bakan Varank, birincisi geçtiğimiz hafta Kocaeli’de açılan 5 bin test kapasiteli laboratuvarın ikincisinin de açılacağını kaydedip, “Ankara için de benzer bir proje yakında devreye girecek. Sanayi Odamız, OSB Yönetimleri, Sağlık Bakanlığı ve Bakanlığımız iş birliğinde hazırlıklarımızı tamamlamak üzereyiz. Günlük 4 binin üzerinde test kapasitesine sahip bir laboratuvarı da Ankara için kuracağız.” diye konuştu.
Bakan Varank, Ankara Sanayi Odası Meclis Üyeleri ve Komite Başkanlarının katılım gösterdiği “İşimiz, Gücümüz Üretim” ortak toplantısına video konferans yöntemiyle katıldı. Toplantıda Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, hükümetin Covid-19 sürecindeki çalışmaları için teşekkür etti. Bakan Varank da sanayicilerin, salgın bittiğinde, işlerine kaldıkları yerden daha güçlü devam etmeleri için benzersiz adımlar attıklarını ifade etti. Bakan Varank, konuşmasında şunları kaydetti:
TÜRKİYE BAŞARILI SINAV VERDİ: Türkiye, bu küresel şokta başarılı bir sınav verdi, vermeye de devam ediyor. Salgında yayılımın ve hasta sayısının düzenli olarak azaldığı bir döneme girdik. Hiç şüphesiz bu başarı Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, eşgüdüm içinde attığımız adımlar sayesinde oldu. Sağlıktan eğitime, güvenlikten ulaştırmaya kadar her alanda somut ve dinamik politikalar uyguladık. Enine boyuna düşündük, panikle hareket etmedik.
FABRİKA KAPANSIN GİBİ YAKLAŞIMIMIZ OLMADI: Salgının başından itibaren, her türlü talep ve öneriyi titizlikle dikkate aldık. KOSGEB, TÜBİTAK ve kalkınma ajansları kanalıyla özel destek programları açıkladık. Teknoparklar ve Ar-Ge merkezlerinde uzaktan çalışmayı mümkün hale getirdik. Fabrikaların temelli kapanması gibi bir yaklaşımımız asla olmadı. Kısıtlama boyunca, İçişleri Bakanlığı genelgesinde olan sektörlere ilave olarak, il müdürlüklerimiz ve sanayi odalarıyla koordineli bir biçimde 16 bin 900 firma daha üretimlerini sürdürdü.
AR-GE EKOSİSTEMİNİN BAŞARISI: Yerli yoğun bakım solunum cihazımızı bile sadece iki haftada seri üretim bandından indirdik. Bunlar elbette tesadüf değil. 18 yılda adeta sıfırdan inşa ettiğimiz Ar-Ge ekosistemi, bu başarının en önemli mimarı oldu. Bu ekosistemde yetişen ve Bakanlığımızın desteklerinden faydalanan gencecik bir start-up sadece Türkiye'ye değil, tüm dünyaya umut oldu.
BAŞKA ÜLKELERE DE NEFES OLACAK: Biosys, Baykar, Aselsan ve Arçelik iş birliğiyle, büyük bir özveri ve adanmışlıkla dünya standartlarında bir cihazı 14 günlük rekor sürede üretebildik. Bu cihazlar Türkiye'ye nefes olmanın yanında, Somali'ye de nefes oldu. İhtiyacı olan başka ülkelere de nefes olacak. Daha dün İHA ve SİHA'larımızın başarısını konuşuyorduk. Bugün, yoğun bakım solunum cihazımız her yerde bir numaralı gündem.
 
 
 
11 MAYIS MÜJDESİ: Üretim cephesinde önemli gelişmeler var. Otomotiv fabrikalarının büyük bölümü yeniden üretime geçti. 11 Mayıs itibarıyla, ülkemizdeki ana otomobil fabrikalarının tamamı tekrar faaliyetlerine başlamış olacak. Bazı tekstil firmalarının da açılmaya başladığını biliyoruz. AVM'lerin ve ihracat kanallarının normalleşmesiyle, sektör hızlıca toparlanacak.
5 TEMEL BEKLENTİMİZ: Sizlerden 5 temel beklentimiz bulunuyor. Birincisi ve en önemlisi çalışanlarınızın sağlığını güvence altına almanız. Süreçleri çok iyi planlamalısınız. Servislerdeki oturma düzeninden, fabrikadaki vardiyalara kadar her bir detay çok mühim.
İKİNCİ LABORATUVAR ANKARA’YA: Sanayinin kalbinin attığı şehirlerden Kocaeli'nde pilot bir proje başlattık. Sağlık Bakanlığımızla birlikte, Gebze Teknik Üniversitesinde sadece sanayiye hizmet vermek üzere, günlük 5 bin test kapasiteli bir laboratuvar kuruldu. Ankara için de benzer bir proje yakında devreye girecek. Sanayi Odamız, OSB Yönetimleri, Sağlık Bakanlığı ve Bakanlığımız İşbirliğinde hazırlıklarımızı tamamlamak üzereyiz. Günlük 4 binin üzerinde test kapasitesine sahip bir laboratuvar da Ankara için kuruluyor.
EMEKÇİNİN SAĞLIĞINA YAKIN TAKİP: Önümüzdeki dönemde İstanbul, Bursa ve Tekirdağ'da da tarama testleri yapmaya başlayacağız. Mayıs sonuna kadar artık tüm OSB'lerde bu sistemi devreye almak istiyoruz. Böylece Emekçilerimizin sağlığını çok daha yakından takip etmiş olacağız.
BİRLİKTE PLANLAMA ÖNERİSİ: İkinci beklentimiz, dinamik olmanız. Talep canlanmaya başladığında, piyasayı en iyi şekilde besleyebilmeniz gerekiyor. Dolayısıyla sizlere rekabet avantajı sağlayacak adımları gelin birlikte planlayalım. Yatırım kararlarınızı hızlandıracak, öngörülebilirliği daha da artıracak ya da finansman sıkıntınızı hafifletecek mekanizmaları birlikte şekillendirelim.
KONUMUZUNU GÜÇLENDİRİN: Üçüncü olarak, tedarik zincirlerindeki konumunuzu güçlendirin. Sektörünüzde faaliyet gösteren küresel şirketlerle irtibata geçin. Onların tedarikçisi olmak için teklifte bulunun. Yeni ortaklar bulun, yeni piyasalara açılın. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında açacağımız çağrıları yakından takip edin.
YERLİLEŞMEYİ ARTTIRIN: Dördüncü olarak, yerlileşme oranlarınızı artırmaya odaklanın. Bu salgın, kendi kendine yetebilmenin ne kadar önemli olduğunu tekrar ortaya koydu. Üretimde başka ülkelere bağımlılık azaldıkça, dış şoklara karşı direnç de artıyor. Farklı üretim yöntemleri, yeni ürün gamları ve yenilikçi fikirleri besleyen iş modelleri geliştirin. Ar-Ge, inovasyon ve insan kaynağına yatırım yapmaktan asla vazgeçmeyin.
DİJİTALE YATIRIM YAPIN: Beşinci ve son olarak, dijital teknolojilere yatırım yapmanızı kuvvetle tavsiye ediyorum.  Çalıştığınız sektör her ne olursa olsun, mutlaka dijital teknolojilerle entegre etmeye çalışın. İş hacminizi dijital ortama taşıyabileceğiniz mekanizmaları tasarlayın, uygulamaya geçirin.