Başkanlık rejimlerinde işçiler daha az kazanıyor

31 Ocak 2017 - 16:20 | Güncelleme: 01 Şubat 2017 - 15:04

Başkanlık rejimlerinde

işçiler daha az kazanıyor

 

CHP İl Başkanı Demirkırkan, Şeker-İş Şubesi'nin genel kurulunda konuştu: “Yapılan bir araştırmaya göre başkanlık sistemiyle yönetilen işçilerin parlamenter sistemle yönetilen işçilere göre daha az haklarının olduğunu, haklarının karşılığının tam olarak verilmediği görülüyor

 

 

 

Şeker-İş Afyonkarahisar Şubesi'nin 13'üncü Olağan Genel Kurulu, Afyon Şeker Fabrikası'nda gerçekleştirildi. Şeker-İş'in Olağan Genel Kurulu'na AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, AK Parti İL Başkanı İbrahim Yurdunuseven, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Kemal Demirkırkan ile Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Mehmet Karagöz, sivil toplum örgütlerinin başkanlaır katıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Kemal Demirkırkan, Şeker-İş Afyonkarahisar Şubesi'nin 13'üncü Olağan Genel Kurulu'nda bir konuşma yaparak, 16 Nisan'daki referandumda evet çıkması halinde emekçilerin zarar göreceğini söyledi. Demirkırkan, şunlaır söyledi:

 

BAŞKANLIK SİSTEMİYLE YÖNETİLEN

YERLERDE İŞÇİLER HAKLARINI ALAMIYOR

Büro-İş Sendikası'nın bir çalışması var. O çalışmada başkanlık sistemi ile parlamenter sistem karşılaştırılıyor. Bu çalışmada 66 tane parlamenter sistemle yönetilen, 54 tane de başkanlık sistemi ile yönetilen ülke ele alınmış. Asgari ücretten tutun, çalışma iznine, doğum iznine kadar pek çok konuda yapılan kıyaslama var. Bu kıyaslamalarda başkanlık sistemiyle yönetilen işçilerin parlamenter sistemle yönetilen işçilere göre daha az haklarının olduğunu, haklarının karşılığının tam olarak verilmediği görülüyor.”

 

TAŞERON İŞÇİLERİMİZ KADROYA GEÇİRİLSİN

Demirkırkan, emekçilerin referandumda iyi bir karar vermesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti:

DİSK'in yaptığı başka bir araştırma da yine başkanlık sistemi ile parlamenter sistem arasındaki sendikalılaşma, haftalık çalışma oranları gibi konular ele alınıyor. O araştırmada da başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerde çalışan işçilerin, parlamenter sistemle yönetilen ülkelerde çalışan işçilere göre daha zor bir durumda olduğunu gösteriyor. Biz istiyoruz ki bütün taşeron işçilerimiz kadroya geçirilsin. Sendikal haklarında hiçbir eksiklik olmasın. Başkanlık Sistemi, tek adamlığı gündeme getiren bir sistem. Araştırmalar gösteriyor ki başkanlık sisteminde hak arama ile ilgili mücadelenin önüne geçiyor. Bir başkan düşünün, kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya çalışıyor. Aynı başkan, İdare Mahkemesi'nin başkanını da dolaylı yoldan atayan başkan. Yukarıda verilen karar, aşağıda bozulamayacak.

 

ÖNERİLEN BAŞKANLIK SİSTEMİNE KARŞIYIZ

BU KONTROLSÜZ GÜCE NEDEN OLACAKTIR

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Nişasta Bazlı Şeker düzenlemesine karşı durduğunu hatırlattı. Köksal, şunlaır kaydetti: Önerilen başkanlık sistemine karşıyız. Çünkü bu teklifle Cumhurbaşkanı, bir gün Olanağanüstü Hal ilan edip ülkede ekonomik krizi gereçke göstererek Şeker Fabrikaları'nın kapatılması ile ilgili kararname yayınlayabilir. 2013 yılında Şeker Kanunu olarak bilinen Nişasta Bazlı Şeker kullanımını öngören bir yasa tasarısı vardı. Kamuoyunda çok tepki gördüğü için Meclis'te yasalaşamadı. Bu parlamenter sistemdir. Başkanlık sistemi ile yönetilen bir ülke olsaydık, bu konuda fikrimiz dahi alınmayacaktı. Neden? Kararname ile Nişasta Bazlı Şeker'deki kotayı yükseltildiğini sabah uyandığınızda öğrenecektiniz. 15 yıldır tek başına iktidarda bir parti var. Cumhurbaşkanı o partiden, Meclis Başkanı o partiden. Meclis'te de çoğunluk. Bugüne kadar ne istediniz de yapamadınız? Bu teklifte işçi, emekçi, emekli, memur, esnaf yok. Bu teklifte halk yok. 18 maddenin 18'i de ülkenin anahtarını bir kişiye vermektir. Bu kontrolsüz güce neden olacaktır.”◄Polat Yılmaz