Boyun Ağrılarından Kurtulmak İçin 5 İpucu
Hayatımızın hemen hemen her döneminde karşımıza çıkan boyun ağrılarından kurtulmanın ipuçlarını biliyor muydunuz? Bu sorunun yanıtını Hastane Derindere Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Meral Kayacan Akman’dan öğrendik.
Bilinçli hareket edin!
Boyun ağrısından şikayetiniz varsa acıya rağmen mümkün olduğunca doğru hareket etmeye çalışın. Bilgisayar başında uzun süreli oturmanızı gerektiren bir işiniz varsa her iki saatte bir mola vererek vücudunuzu dinlendirin. Bunlar sırt ve boyun kaslarınızı gevşeterek boyun ağrısı çekmenizi engeller.
İyi bir uyku boynunuzu rahatlatır.
Uyurken seçilen pozisyon da boyun ağrılarınıza neden olabilir. Doğru yatış pozisyonu, omurganızı rahatlatmaya yardımcı olur. Bu nedenle boynunuza uygun yastık seçimi çok önemlidir. Sırt ve boynu ideal şekilde rahatlatan özel boyun yastıkları boyun ağrılarınızı engellemek için iyi bir alternatiftir.
Doğru oturmak boyun ağrısını önler!
Boyun ağrınızı önlemek istiyorsanız doğru oturma pozisyonuna dikkat etmeniz gerekir. Bilgisayarınızın ekranının merkezi göz hizanızda, kalçalarınız dizlerinizin biraz üzerinde; kollarınız ve bacaklarınız 90 derecelik bir açıda olmalıdır. Ayak tabanlarınızın tamamının yere basması ve sırtınızı arkaya dayamış olmanız gerekir. Ayrıca kolçaklı masa sandalyeleri omuzları rahatlatır.
Isı boyun ağrısının geçmesine yardımcı olur.
Isı, akut boyun ve sırt problemleri için rahatlama sağlayabilir. Ancak, ağrı iltihaplanmadan kaynaklanıyorsa ısı tam aksine yarar yerine zarar verebilir. Sıcak su torbasıyla yapılan kompres gerilimi azaltır ve hareket kabiliyetini artırır. Sıcak bir banyo bile kasları gevşetir ve boyun ağrısını hafifletir. Boynunuzu kış mevsiminde soğuk hava akımlarından korumak için mutlaka atkı ya da bir fular takın.
Rahat bir boyun için stresinizi kontrol altına alın.
Kronik stres, boyun ve sırt ağrısının en sık görülen nedenlerinden biridir. Özellikle stres, omuz ve sırt bölgesinde giderek artan rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle, aktif stresinizi azaltmaya yönelik medikal tedavi, psikoterapi hobi gibi yardımcı faktörlerden yararlanın.