'Diyetteki kişilerin günlük kalori ihtiyacı hesaplanmalıdır'

13 Nisan 2016 - 11:24

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nden Diyetisyen Ruşen Özcan, Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programında radyonun Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sağlıklı beslenme ile ilgili sorularını yanıtladı.

Konuşmasında zayıflama diyetlerinin temelinin sağlıklı beslenmeye dayanması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Özcan, “Sağlıklı beslenme ile zayıflama diyetleri arasındaki temel fark günlük tüketim miktarlarıdır. İdeal kilosunda olan kişiler öğünlerinde porsiyon miktarlarına çok sınırlama getirme zorunluluğunda değildir ancak zayıflama diyetlerinde öncelik kişilerin günlük enerji ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bu ihtiyaçlara göre bir tüketim tablosu çıkartılmasıdır” dedi.

 

KALORİLER İÇECEKLER YOLUYLA ALINMAMALIDIR

Zayıflama diyetlerinin kişiye özgü olarak belirlenmekle birlikte herkesin uyması gereken temel kurallar içerdiğini de kaydeden Özcan, şöyle devam etti: “Az ve sık olmak üzere gün içerisinde tüketilen öğün sayısı mutlaka artırılmalıdır. Güne mutlaka çok iyi bir kahvaltı yaparak başlanmalıdır. Öğün saatlerine dikkat edilmelidir. Akşam yemeği çok geç saate bırakılmamalıdır. Öğünlerde temel besin öğelerinin hepsi birlikte belirli porsiyon ölçülerinde tüketilmelidir. Besin çeşitliliğine mutlaka dikkat edilmelidir.  Öğünlerde daha uzun süre tokluk sağlayan gıdalar tercih edilmelidir. Özellikle hacmi büyük ve kalorisi küçük gıdalar, lifli ve su içeriği daha fazla olan gıdalar tercih edilmelidir. Kaloriler içecekler yoluyla alınmamalıdır. En sağlıklı içecek sudur ve günde 10–12 bardak su tüketilmelidir. Şeker ve şekerli gıda tüketimine son verilmelidir. Şekerli içeceklerde bu gruba dahi edilmelidir. Hamur işlerinin tamamından uzak durulmalıdır. Yağ tüketimi azaltılmalıdır. Yağ tercihi daima sıvı yağlardan yana olmalıdır. “

 

KIZARTMA VE ABUR CUBURLARDAN UZAK DURULMALIDIR

Kızartma ve abur cubur gıdalardan uzak durulması gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Ruşen Özcan, “Yemeklerimizi iyi çiğnemeli ve yavaş yemeliyiz. Kırmızı et tüketirken yağsız olanlar tercih edilmelidir. Balık tüketimi artırılmalıdır. Yumurta zengin bir besin öğesidir. Kolesterol sorunu yoksa her gün tüketilebilir. Sebze soframızın vazgeçilmez bir parçası olmalıdır. Meyveler şeker içerdikleri için aşırı tüketilmemelidir. Bu zayıflamamızı sağlar ancak gerçek anlamda sağlıklı zayıflama aldığımızı azaltıp harcadığımızı artırarak sağlanır. Bu sayede kas kütlemiz artarken yağ kütlemiz azalır ve vücudumuz daha esnek bir hale gelir.”●Kurtuluş