Doğru beslenmek başarıyı getirir

05 Kasım 2017 - 15:59

Doğru beslenmek başarıyı getirir

 

ODTÜ Mezunu Emekli Kimya mühendisi Mustafa Koca, Dinar Öğretmen Ünal Yılmaz Kolejinde her hafta Cuma günleri gerçekleştirilen Kariyer Yıldız günlerine katılarak kendi hayatı, iş hayatı ve sağlıklı beslenme konularıyla alakalı öğrencilere seminer verdi.

 

ARİF YAĞCI-Kimya mühendisi Mustafa Koca, çörek otu, hünnap, ışkın, çiriş, dağ çileği, keçiboynuzu, kudret narı, buğday rüşeymi, buğday çimi, semizotu, ayrık otu, gojibery, gilaburu, altın çilek, denizkadayıfı, demir dikeni, yapışkan andız otu, kapari, enginar, zeytin yaprağı, atkestanesi gibi yüzlerce çeşit bitki kullanarak ürettiği probiyotikli turşularıyla en çok çeşit turşu kurma rekor denemesini gerçekleştirerek Guinness Rekorlar Kitabına girmeyi başarmıştı.

AZİMLE VE İNATLA MÜCADELE ETTİM

1065 Probiyotikli turşu yaparak tarihe geçen Mustafa Koca Ünal Yılmaz koleji öğrencilerine kendisinin Mersin’e bağlı bir köyde dünyaya gelip büyüdüğünü, Musalı Köyü İlk Okulunda okuduğunu anlatarak şunları söyledi, “Köy okulunda okumak ya da köy yerinde doğmak beni hiçbir zaman yıldırmadı. Tam tersi azimle ve inatla mücadele ettim. Eğitimde ki en büyük eksiğimiz öğrencilerimize çok ders çalışın demektir. Çok ders çalışmak başarıya ulaştırmaz. Az ders çalışarak çok daha fazla şeyler başarılabilir. Önemli olan da budur” dedi.

SAĞLIKLI OLMALARINI DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ

Emekli Kimya Mühendisi Mustafa Koca öğrencileri ve velileri sağlıklı beslenme konularında uyararak, sağlıksız beslenen bir çocuğun derslerinde ve okulunda başarılı olmasının imkanı olmadığını söyledi. Öğrencilere bazı uyarılarda da bulunan Koca, şöyle konuştu; “Yaşamımıza katkıda bulunan bu canlılar bağırsak içerisinde belli bir düzende bulunurlar. Bu canlılara probiyotik (faydalı bakteri) denilir. Ancak bunlar dar bir kapsamda düşünülmemelidir. Beş ana grup altında binlerce çeşit faydalı bakteri vardır. Tıpkı padişaha bağlı yeniçeri askerleri gibi davranırlar. Beslendikleri sürece üzerinde yaşadıkları organizma yararına çalıştıkları halde beslenemediklerinde ilk saldıracakları üzerinde yaşadıkları organizmalardır. Yani insan olarak beslenirken kendi sağlığımız için öncelikle bu canlıların sağlıklı olmalarını düşünmek zorunluluğu vardır. Yaşamın sağlıklı sürdürebilmesi için bağırsak florasının olabildiğince zenginleştirilmesi, sindirim sistemindeki canlıların ihtiyaçlarının dengeli karşılaması gerekir. Kefir, yoğurt, şalgam, turşu, peynir, ekşimaya ekmek v.b. ürünler probiyotiklerin yalnızca bir kısmını karşılar” diye konuştu.