Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, Afyonkarahisar'da incelemeler yaptı

01 Mart 2018 - 12:30

Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Ahmet Erkan Çetinkayış ve beraberindeki heyet, Afyonkarahisar’daki firmaları ziyaret etti. Çetinkayış ve Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, ziyaretlerin ardından Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda, Oda Üyeleri ile toplantı yaptı

 

Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Ahmet Erkan Çetinkayış, Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Kısa, Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı Hakkı Karabörklü ve Ekonomi Bakanlığı Uzmanları, Afyonkarahisar’da incelemelerde bulundu.

 

SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NOT EDİLDİ

 

Ekonomi Bakanlığı heyeti, önceden belirlenen firmaları 2 grup hâlinde ziyaret ederek firma sahipleri ve yetkililerinin sorunlarını, çözüm önerilerini ve taleplerini tek tek not aldı. Ziyaretlere Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Genel Sekreteri Ali Şenol, ATSO Ar-Ge ve Dış İlişkiler Uzmanı Hüsnü Selim Şenbabaoğlu, ATSO Bilgi İşlem Sorumlusu Fatih Karşen eşlik etti.

 

VALİ TUTULMAZ İLE İSTİŞARE

 

Bu çerçevede Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Ahmet Erkan Çetinkayış, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz’ı ziyaret ederek şehir ekonomi hakkında istişarede bulundu. Ziyarette ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol da yer aldı.

 

ATSO’DA TOPLANTI YAPILDI

 

Firma ziyaretlerinin ardından Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Ahmet Erkan Çetinkayış başkanlığındaki heyet, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda Oda Üyeleri ile toplantı gerçekleştirildi.

 

İHRACATTA HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

 

Toplantının açış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse, Afyonkarahisar ve ATSO hakkında bilgi verdi. Köse, “Dış ticaret fazlası veren İlimiz, sağlanan destekler ile ihracatta son yıllarda önemli gelişmeler kaydetmiştir. İlimizin 2003 yılında 80 milyon dolar olan ihracatı 2017 yılında 313 milyon dolara ulaşmıştır.

 

Odamızın 2023 yılı hedefi ise 1 milyar dolar ihracata ulaşmaktır. İlimizin ihracat kalemleri arasında yer alan mermer yüzde 59 ile en büyük payı almaktadır. Türkiye’de blok mermerin üçte biri Afyonkarahisar’dan çıkarılmakta olup, bu rakam ülkemiz doğaltaş ihracatının yüzde 9’una karşılık gelmektedir. Ayrıca İlimiz dışında bulunan ve Afyonkarahisarlı mermercilerin bulunmadığı mermer üretim bölgesi yok gibidir” dedi.

 

YUMURTA ÜRETİMİNİN YÜZDE 20’Sİ AFYON’DA

 

Afyonkarahisar’ın yumurtacılık sektöründe de önemli bir il olduğunu hatırlatan Köse, “Doğaltaş sektöründen sonra en fazla ihracat yaptığımız kalem ise Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller faslı içerisinde yer alan yumurtadır. Türkiye’deki yumurta üretiminin yaklaşık yüzde 20’si ilimizde gerçekleşmektedir. Türkiye’deki toplam yumurta ihracatının ise yüzde 30’u Afyonkarahisar’dan yapılmaktadır. Bu alanda ilimiz yumurtanın borsası konumundadır.

 

Diğer önemli ihracat kalemlerimiz ise Şekerleme Ürünleri, Mutfak Gereçleri, Haşhaş, Mermer Makinaları, Maden Suyu ve Konveyör Band’tır” ifadelerini kullandı.

 

SEKTÖRLERİN SORUNLARINI GÜNDEME GETİRDİ

 

İhracat ve fuarlar hakkında yaşanan sorunları da gündeme getiren Köse, konuşmasında şu vurguları yaptı: