Gazeteci Ahmet Tunca : Atatürk, 'geldikleri gibi gidecekler' demiştir

20 Mayıs 2020 - 17:47


 
Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla 19 Mayıs’ın tarihimizdeki yeri ve önemi konuşuldu.
Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim telekonferans yöntemiyle katılarak değerlendirmede bulundular.
19 Mayıs’ın Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde Türk milletinin makûs talihini yenmek için başlattığı büyük Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımı olduğunu kaydeden Gazeteci İsmail Akar, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı tüm ulusumuza kutlu olsun. Bu vesile ile Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyorum. 19 Mayıs 1919’da Atatürk, milletin kaderini tayin etmek için Bandırma Vapuru ile yola çıkarak, Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atmıştır. Bugün sahip olduklarımız 19 Mayıs’ta Atatürk ve arkadaşlarının başlattığı mücadelenin sonucudur. Bu önemli tarihin yıldönümü hepimize kutlu olsun” dedi.
“Atatürk, ‘geldikleri gibi gidecekler’ demiştir”
19 Mayıs’ın tarihimizde bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Gazeteci Ahmet Tunca, “Atatürk’ün önderliğinde Anadolu’da büyük bir ihtilal yapılmıştır. Bu ihtilal hem düşmanlara, hem de içerideki işbirlikçilere karşı yapılmıştır. Ulu Önder Atatürk, düşmanlara ‘geldikleri gibi gidecekler’ demiştir ve dediği gibi olmuştur. Türk tarihi için önemli bir başlangıcı ve dönemi ifade eden 19 Mayıs tüm ulusumuzun bağımsızlığı için bir milattır. Bu önemli günde, Atatürk Samsun’a çıkmıştır. 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi, emperyalist devletlerin Anadolu’yu işgal etmelerinden ve devleti paylaşmalarından kurtulmanın ilk günü olması şeklinde açıklanabilir. Yani 19 Mayıs, Türk Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gündür. Bu tarihle birlikte, tam bağımsız Türk ulusu esaret altında kalmaktan kurtulmuştur. Türk milleti zorlaşan yaşam koşulları ve buhran ortamında kurtuluş çareleri ararken Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a ayak basmış ve kurtuluşun yolunu açmıştır” diye konuştu.
“20.yüzyılın başında dünyada demokrasi çağı başladı”
20.yüzyılın başlarında dünyada demokrasi çağının başladığını belirten Gazeteci Polat Yılmaz, “Bütün kral ve imparatorların yönetimdeki ağırlıkları azalmıştır. Ya yönetimleri tamamen terk etmişler ya da İngiltere’de olduğu gibi sembolik bir hal almışlardır. Atatürk’ün Samsun’a çıkmadan önceki Anadolu’daki durumu hepimiz biliyoruz. 30 Ekim 1918’de Osmanlı Mondros Ateşkes Antlaşması’nı imzalamıştır. Atatürk Samsun’a çıkıp, kurtuluşun meşalesini yaktığında ise yine Osmanlı daha ağır şartları olan Sevr Antlaşmasını imzalamıştır. Şunu çok iyi bilmek lazım ki, Osmanlı’yı Atatürk bitirmedi. Osmanlı’yı imzaladığı bu iki antlaşma zaten bitirmiştir. Atatürk, Osmanlı’nın enkazından ve Osmanlı’nın hiç yüz vermediği Anadolu’dan bir Türk devleti çıkarmıştır. Bugünkü çağdaş ülkenin temelleri Atatürk öncülüğünde o tarihte atılmıştır. Tohum 19 Mayıs’ta Anadolu’ya düşmüştür. Bugün bulunduğumuz bu kritik bölgede güçlü bir devlet olarak kalabildiysek bu Atatürk’ün attığı tohumun çınar olmasındandır” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“19 Mayıs milletimize kutlu olsun”
19 Mayıs’ın kurtuluş mücadelemizin başlangıç günü olduğunu belirten Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Bu kurtuluş mücadelesini Atatürk’ün önderliğinde Osmanlı’nın kurmay subayları başlatmıştır. Kurmay heyeti Atatürk’ün önderliğinde Anadolu’ya geçmiş ve kurtuluşu başlatmıştır. Bu olay tarihimizde çok önemli bir gelişmedir. Bu kurmay heyeti ve düzenli ordu olmasaydı hiçbir zaman kurtuluş gerçekleştirilemezdi. Yeniden bir devlet kurulması ve düşmana dur denilmesi için Mustafa Kemal ve arkadaşlarına mutlaka ihtiyaç vardı. 19 Mayıs milletimize kutlu olsun” diye konuştu.