Köksal, atanamayan sağlıkçıların akıbetini sordu
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya atanamayan sağlıkçıların akıbetini sordu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na 9 ayrı soru önergesi verdi.
ECZANE TEKNİKERLERİ İÇİN ATAMA YAPILACAK MI?
Milletvekili Av. Burcu Köksal, Sağlık Bakanlığı'nca eczane teknikerlerine tanınan kadro yetersizliği yüzünden birçok eczane teknikerinin mağdur olduğunu belirterek, "Hastanelerin eczanelerinde eczane teknikerleri ünvanına sahip kişilerin görev alması gerekirken, bu konudaki atama sayısı son derece düşüktür. Bakanlığınızca önümüzdeki süreçte eczane teknikerleri için bir atama yapılması planlanmakta mıdır? Yapılacak olan atamada kadro sayısı arttırılacak mıdır? Yoksa yine düşük tutulması yüzünden eczane teknikerlerinin mağduriyeti devam edecek midir?" dedi.
VETERİNER HEKİM ALIMI YAPILACAK MI?
Milletvekili Köksal, koronavirüsle mücadelede Türkiye’de ve dünyada veteriner hekimlerin başarısının yadsınamayacağını dile getirerek, "Pandeminin olduğu bu günlerde dünyanın birçok ülkesinde veteriner hekimler ön safta yer alıyor. Örneğin Almanya’da covid-19 sürecini başarıyla koordine eden Robert KOCH Enstitüsü Başkanı Lothar Wieler bir veteriner hekimdir. Çin’de covid-19 kontrolünü başarıyla sağlayan Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi direktörü George Gao veteriner hekimdir. Yine ülkemizde koronavirüs etkilerini izole etmeyi başaran Prof. Dr. Aykut Özkul ve Prof. Dr. Aykut Özdarendeli veteriner hekimlerdir. Burada Viroloji bilgisine sahip olmaları etkendir. Her virolog bir veteriner hekimdir. Çünkü Viroloji Anabilim dalı sadece Veterinerlik Fakültelerinde bulunmaktadır. Bu bilgiler ışığında özellikle koronavirüs gibi virüsleri izole etme çalışmalarında koronayla mücadele etmede Türkiye’de ve dünyada veteriner hekimlerin başarısı yadsınamaz. Bakanlığınızca özellikle virüslere karşı mücadelede aşı, serum vb. konularda çalışmalarda katkıda bulunmak için veteriner hekim alımı yapılması planlanmakta mıdır? Böyle bir planlama varsa en erken ne zaman alım yapılacaktır?" şeklinde konuştu.
ANESTEZİ TEKNİSYENLERİNİN MAĞDURİYETİ GİDERİLECEK Mİ?
Ortaöğretim mezunu anestezi teknisyenlerinin akıbetini de Bakan Koca'ya soran Köksal, "Bakanlığınızca yapılan son 3 atamada yer verilmeyen ortaöğretim mezunu anestezi teknisyenleri 85 ve üzeri KPSS puanları almış olmalarına rağmen mağdur olmuşlardır. Bakanlığınızca önümüzdeki günlerde ortaöğretim mezunu anestezi teknikeri alımı yapılacak mıdır? Yapılacaksa ne zaman yapılacak ve kaç kişi alınacaktır?" diye konuştu.
RADYOTERAPİ TEKNİKERİ ALIMI NE ZAMAN YAPILACAK?
Sağlık Bakanlığı'nca son yıllarda radyoterapi teknikerlerine atamada son derece düşük kontenjanlar verildiğini kaydeden Köksal, "Bakanlığınızca son yıllarda radyoterapi teknikerlerine atamada son derece düşük kontenjanlar verilmiştir. 80 ve üzeri KPSS puanlarıyla atama yapılmayan radyoterapi teknikerleri vardır. En son atamada da verilen kontenjan 24 kişidir. Bu yüzden çok sayıda radyoterapi teknikerleri mağdur olmuştur. Bakanlığınızca önümüzdeki süreçte en erken ne zaman radyoterapi teknikeri alınacaktır? Kontenjan sayısı yükseltilecek midir?" ifadelerini kullandı.
SAĞLIK YÖNETİMİ MEZUNLARINA İSTİHDAM SAĞLANACAK MI?
Milletvekili Av. Burcu Köksal, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya Sağlık Yönetimi okuyan binlerce öğrenci ile 35 bin mezununda durumunu sorarak, "Sağlık yönetimi bölümü yaklaşık 35 bin mezunu ile 56 yıllık köklü bir geçmişe sahiptir. Bakanlığınızca ve ilgili diğer Bakanlıklarca kadro açılmayan sağlık yönetimi bölümüne bu yıl ÖSYM tarafından 8084 kişilik kontenjan açılmıştır. Kurumların kaliteli yönetilmesi, bu kurumlardan yararlanan halkın memnuniyet seviyesinin en üst düzeye çıkması için sağlık yöneticilerinin istihdamı zorunludur. Sağlık yönetimi bölümü mezunlarının kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri, şehir hastaneleri, halk sağlığı kurumu, ilaç ve tıbbı cihaz kurumu, sağlık enstitüsü başkanlığı gibi kurum ve kuruluşlarda istihdam edilmeleri gerekir. Ancak bu istihdam sağlanmamaktadır. Bu bilgiler ışığında sağlık yönetimi hangi plan ve program dâhilinde açıldı? Halen üniversitelerin çatısı altında açılmaya niçin devam ediyor? Sağlık yönetimi okuyan binlerce öğrencinin ve 35 bin mezunun durumu ne olacak? Bakanlığınızın ihtiyaçları doğrultusunda açılmış ise niçin istihdam sağlanmıyor? Önümüzdeki süreçte Bakanlığınızca sağlık yönetimi mezunlarına istihdam sağlayacak mı? Sağlanacaksa ne zaman sağlayacak ve kaç kişi alınacaktır?" dedi.
YÖNETMELİĞE RAĞMEN EVDE HASTA BAKIM
TEKNİKERLERİNİN ATAMALARI NEDEN YAPILMIYOR?
Bakan Koca'ya Evde Hasta Bakım Teknikerlerininde gerekli sayıda atamalarının yapılmamasının nedenini soran Köksal, "Her ekipte en az 1 evde hasta bakım teknikeri bulunmalıdır şeklinde olan mevcut yönetmeliğe rağmen, Evde Hasta Bakım Teknikerlerinin gerekli sayıda atamaların yapılmama sebebi nedir? Salgın döneminde evde bakım hizmetlerinin daha da önem kazandığı bu günlerde Bakanlığınızca sadece 11 Evde Hasta Bakım Teknikeri alınması, hasta sayısının daha da çoğaldığı günler için yeterli olacak mıdır? Evde Hasta Bakım Teknikerliği hizmeti sağlayan sayıları yaklaşık 7 bini bulan teknikerler Sağlık meslekleri arasında yer almamaktadır, bu da meslek tanımlarında mağduriyet oluşturmakta. Bu mağduriyetin giderilmesi için Bakanlığınızın yaptığı bir çalışma var mıdır?" dedi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EK ÖDEME YAPILACAK MI?
Bakan Koca'ya, Sağlık Bakanlığı Kamu Toplu İş Sözleşmesinin yapılmama sebebi ile koronavirüs salgını sürecinde canla başla görev yapan sağlık çalışanlarına ek ödeme yapılıp yapılmayacağını soran Köksal, "Bakanlığınız bünyesine 2019 yılında 5298 ve 6409 kişilik açıktan işçi alımı ile atanan 12 bin vatandaşımız bulunmaktadır. Bugüne kadar tamamlanması beklenen Sağlık Bakanlığı Kamu Toplu İş Sözleşmesi çeşitli anlaşmazlıklar yüzünden hala yapılamamıştır. Sözleşmenin yapılmaması maddi manevi ciddi bir mağduriyetler yaratmıştır. Sözleşmenin yapılmama sebebi nelerdir? Sözleşme için belirlenen bir tarih var mıdır? Varsa ne zamandır? Koronavirüs salgını yaşadığımız bu günlerde doktorlar, hemşireler gibi canla başla çalışan sağlık çalışanlarının mağduriyetini gidermek için de ek ödeme, çalışma saatleri, yıpranma yardımı gibi özlük haklarında iyileştirme yapmayı planlıyor musunuz?" ifadelerini kullandı.
GEREKLİ TIBBİ MALZEME SAĞLANIYOR MU?
Köksal bir diğer soru önergesinde ise Bakan Koca'ya köylere muayeneye giden hekimlere gerekli tıbbi malzemenin verilip verilmediğini sorarak, "Köylere belli günlerde orada yaşayan vatandaşları muayene etmek için giden hekimlere maske dezenfektan, eldiven vb. tıbbi malzeme veriliyor mu? Bu hekimlerin köylerde muayeneyi gerçekleştirdiği odaların dezenfeksiyonu sağlanıyor mu? Sağlanmıyorsa bu hem hekimin hem de o köyde yaşayıp muayene olan vatandaşların sağlığını özellikle bu koronavirüs salgınında tehlikeye atmaz mı?" dedi.
KÖK HÜCRE TEDAVİSİ NEDEN HASTALARA UYGULANMIYOR?
Retinoskizis hastalarının tedavisinde en etkili iyileşme sağlayan kök hücre tedavisinin neden hastalara uygulanmadığını Bakan Koca'ya soran Milletvekili Köksal, "Sağlığın her şeyden çok daha önemli olduğunu bir kez daha anladığımız bu günlerde Retinoskizis hastalığı yaşayan insanların tedavisinde en etkili iyileşme sağlayan kök hücre tedavisi neden hastalara uygulanmıyor? Tedavisi bulunan bir hastalık için bürokratik engeller söz konusu olabilir mi? Hastaların bekleye bilecek zamanlarının olmadığı herkesçe bilinmekte iken bu tedavinin ücretsiz şekilde yapılmaya başlaması için Bakanlığınızca bir planlama yapılmakta mıdır?" şeklinde konuştu.