Köksal: Eber için hep birlikte mücadele etmeliyiz
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Eber Gölü’nün bölgedeki tarım hayvancılığının geleceği olduğunu belirterek, “Bir an önce Bakanlık tarafından gölün Revizyon Planı hazırlanmalıdır. Gölün kurtarılıp eski günlerine dönmesini için hep birlikte mücadele etmeliyiz. Bu işin AKP'si, MHP'si, CHP'si, İYİ Partilisi, SP'si yoktur. Bu göl bu coğrafyadaki herkese dedelerinden emanettir” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Bolvadin İlçesi’nde Eber Gölü Koruma ve Yaşatma Derneği’nin Eber Gölü’nün kurtarılması için düzenlediği toplantıya katıldı.
CHP Bolvadin, Çay İlçe Başkanları ile CHP Sultandağı İl Genel Meclisi Üyesi ve CHP Dereçine ve Yeşilçiftlik Belediye Başkanlarının yanı sıra çok sayıda vatandaşın katıldığı Eber Gölü’nün kurtarılması için düzenlenen toplantıda konuşan Milletvekili Burcu Köksal, Eber Gölü meselesini bölge Milletvekillerinin siyaset üstü bir mesele olarak görmesi gerektiğini söyledi.
EBER GÖLÜ BÖLGEDEKİ TARIM HAYVANCILIĞININ GELECEĞİDİR
Konunun siyaset üstü bir anlayışla değerlendirilmesi gerektiğinin önemle altını çizen Köksal, "Eber Gölü’nün kurtulması ve yeniden o eski günlere dönebilmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Çünkü Eber Gölü binlerce omurgalı ve omurgasız hayvanlara habitatlık yapan bir göldür. Bölgedeki tarım havyancılığının geleceğidir. Bölge insanı için istihdam ve ekmek kapısıdır. Bölge de yetişen dünyanın en lezzetli kirazlarının geleceğidir. Bu bölgemizin meşhur kaymağının sahibi olan mandaların yuvası yaşam alanı aynı zamanda. Dolayısıyla hepimizin geleceğidir. Eber Gölü bize atalarımızdan mirastır. Gelecek nesillerimize de emanettir. Böyle görmek, değerlendirmek, sahip çıkmak, gelecek nesillere de en iyi şekilde taşımak gerekiyor.” dedi.
AYNI ANDA 5-6 NOKTADA ÇIKAN YANGIN TESADÜF OLAMAZ, ARAŞTIRILMALI…
Eber Gölü’nün sığ bir göl olduğunu belirten Köksal, “Gölde kirlilik en üst düzeye gelmiş durumda. Daha önce birçok kez gölün kurumasını ve kirliliği meselesini Meclise taşıdım. Geçtiğimiz yıllarda gölde ki toplu balık ölümleriyle ilgili İlçe Başkanları ve vatandaşlarla yerinde incelemeler yaparak nedenlerini sorduk. Gölün korunması için bugüne kadar elimizden geleni yapmaya çalıştık. Yalnız üzüldüğüm bir şey var. Geçtiğimiz hafta Pazar günü gölde çıkan yangında hakikaten göl kenarı çok büyük yara almış durumdadır. Pazar günü 5-6 noktada birden aynı anda özellikle rüzgarın çok kuvvetli olduğu bir zamanda farklı noktalarda yangın çıkmasının bir tesadüf olmadığını düşünüyorum. Kesinlikle bu konuda mutlaka bir sabotaj ihtimalinin gündeme gelmesi araştırılması gerekiyor. Bu olayın aydınlatılması gerekiyor. Çünkü ben gölün yanan bölgesini ziyaret ettikten sonra sabaha kadar uyuyamadım. Orada yanan hayvanları düşündüm. Orada yanan aslında hepimizin geleceğidir. Oradan döndükten sonra içim sızladı. Bunu yapanların ortaya çıkarılıp yargı önünde hesap vermeleri gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
123’ÜN ÜZERİNDE KUŞ TÜRÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Eber Gölü’nün 123’ün üzerinde kuş türüne ev sahipliği yaptığını kaydeden Köksal, “Yurt dışına giden arkadaşlarımızın hep anlattıkları ve bizimde gördüğümüz bir şey var. Yurt dışında bizim Eber Gölü gibi hatta onun yarısı kadar olmayan göllerin turizme kazandırılıp, revizyon yapıldığı, çok ciddi anlamda turizm geliri elde edilip gölün doğal halinin korunduğunu görüyor, biliyoruz. Bunların çok güzel örnekler oluşturduğu söyleniyor. Eber Gölünü biraz incelediğimizde 123'ün üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Bir çok endemik tür var. Mesela Eber Sarısı gibi. Ülkemiz fotoğraf sanatçılarının, kuş gözlemcilerinin, ressamların birçok kişinin rağbet edeceği, zaman zaman geldiği, daha çok tanıtılırsa, revizyona tutulup turizme kazandırılırsa daha da çok geleceği bir yerdir.” şeklinde konuştu.
GÖL TEMİZLENMELİ, AMA YAKIP YIKARAK DEĞİL..!
Eber Gölü’ndeki kirliliğin temizlenmesi gerektiğini söyleyen Köksal, “Birincisi göldeki kirliliğin temizlenmesi gerekiyor. İkincisi gölün temizlenmesi gerekiyor. Gölün şu anda yüzde 90'ı sazlarla kaplanmış durumdadır. Bu temizliğin gölün kurumaması açısından, revizyonu açısından gerekli olduğunu biliyoruz. Bu temizliğin hiçbir şekilde yakıp yıkarak ya da bölge halkına, endemik türlere, canlılara zarar verilmeden yapılması gerekiyor. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınıp,
bilim adamlarının görüşleri alınmalıdır. Orada yaşayan hiçbir canlı zarar görmemelidir. Bu işi yakıp yıkarak ya da bu işi inşaat işi gibi harfiyat çöplüğü gibi yapılmamalıdır. Bu temizlik olacaksa gölü kurtarmak adına bilim adamlarının görüşleriyle, ÇED raporlarıyla, halkla iş birliği yaparak olmalıdır. Hiçbir canlı zarar görmemelidir. Ben kepçeyi, kamyonu gönderdim diyerek bu işi yapmak olmaz. Orada ki endemik türler zarar gördüğünde bir daha o türleri yakalayamazsınız. Endemik tür demek o bölge dışında başka yerde yaşayamayan tür demektir.” diye konuştu.
BAKANLIK BİR AN ÖNCE REVİZYON PLANI YAPMALI
“Bir an önce Bakanlık tarafından gölün Revizyon Planı hazırlanmalıdır.” diyen Köksal, “Gölün kurtarılması, bölge insanının gölden yararlanabilmesi için Gölün Revizyon Planının yapılması şarttır. Bilinçsiz yapılan sondajlarla gölün kurutulmaması gerekiyor. Coğrafya kaderse bu göl için çalışmanın bölge halkının hakkıdır diye düşünüyorum. Dolayısıyla gölün bir an önce kurtarılıp eski günlerine dönmesini için hep birlikte mücadele etmemiz gerektiğini söylüyorum. Mecliste ki mevkidaşlarıma sesleniyorum; Bu işin AKP'si, MHP'si, CHP'si, İYİ Partilisi, SP'si yoktur. Bu göl bu coğrafyada ki herkese dedelerinden emanettir. Birlikte mücadele ederek önerge vermemiz gerekiyor. Ne gerekiyorsa birlikte yapmalım, bilim adamlarından görüş alıp, gölün revizyonu için Bakanlığa birlikte gidelim diyorum.” dedi.