Kovid-19 Aşı Çalışmalarında Önemli Gelişme

09 Mayıs 2020 - 02:40


 
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kovid-19’a karşı geliştirilecek rekombinant aşıda 3 üniversitenin hayvan deneyleri aşamasına geldiğini, bir tanesinin de deneylere başladığını açıkladı. Deneylerin ardından klinik aşamanın geldiğini ifade eden Bakan Varank, “Sene sonuna kadar klinik çalışma aşamasına gelecek çalışmaları başarırız.” dedi.
Bakan Varank, CNN TÜRK canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, yeni tip koronavirüs Kovid-19 ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmaları anlattı.
 
YENİ HAT KURULABİLİR
Yerli yoğun bakım solunum cihazının üretiminde mayıs sonuna kadar 5 bin hedefini yakalayacaklarını belirten Varank, ihtiyaç olması durumunda ASELSAN’ın da yeni bir hat kurabileceğini kaydetti.
 
 TALEP VAR
Varank, daha önce hiç yoğun bakım solunum cihazı bulunmayan Somali’ye bu cihazlardan gönderdiklerini kaydederek, “Şu anda bu cihazları satın almak isteyen ülkelerden talepler var ama öncelikle tabii kendi ihtiyacımız.” dedi.
 
DÜNYADA İLK OLACAK
Yerli ve milli tanı kitlerinin üretimiyle ilgili çalışmalardan bahseden Varank, “Orada da güzel gelişmeler var. Bizim desteklediğimiz, şu anda hızlı sonuç verebilen ama mikrobiyolojik değil nanoteknoloji esasına dayanan bir hızlı tanı kitini belki de dünyada ilk olacak şekilde haziran ayı gibi prototipini üretmeyi planlıyoruz. Eğer testler başarılı olursa, bunda güzel bir netice alırsak, dünyaya da böyle yeni bir inovatif ürünü çıkarma şansımız olacak.” dedi.
 
 AŞI VE İLAÇ ÇALIŞMALARI
Varank, Kovid-19’a karşı geliştirilecek aşı ve ilaç çalışmalarında bilim insanları ve üniversitelerle sıkı iş birliği içinde olunduğunu belirterek, “Rekombinant aşıda 3 üniversite hayvan deneyleri aşamasına geldi. Hatta bir tanesi hayvan deneylerini başlattı. Burada hayvan deneyleri tamamlandıktan sonra klinik çalışmalara geçilmesi gerekiyor. Biz, zaten bu çalışmaları başlattığımızda, şunun altını çizmiştik bu dönemde çok hızlı netice alabileceğimiz çalışmaları destekleyeceğiz. Dolayısıyla, en geç sene sonuna kadar klinik çalışmaya geçecek işleri zaten bu platformla destekliyoruz.” diye konuştu.
 
 
 
KLİNİK ÇALIŞAMALAR YOLDA
Daha önce oluşturulan aşı gruplarının çalışmalarını Kovid-19’a dönüştürdüğünü anlatan Varank, “İnşallah sene sonuna kadar, artık klinik çalışma aşamasına gelecek çalışmaları başarırız diye düşünüyoruz.” dedi.
 
 MASKEYE STANDART GELİYOR
Varank, Türkiye’nin şu anda geçen hafta itibarıyla günlük üretim kapasitesinin 40 milyon maskeyi geçtiğini kaydederek, “Tabii bu bahsettiğimiz cerrahi maskeler. Bunun yanında penye, kumaş maskelerle ilgili de, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile ilgili bakanlıklarımız ve tekstil federasyonları sıkı bir şekilde çalıştık. Birkaç gün içinde kumaştan maskelerin standartları ile ilgili açıklamamız olacak. Zaten günlük 40 milyon cerrahi maske kapasitesi çok yüksek. Bunun yanında, tek kullanımlık olmayan kumaş maskelerle ilgili standartları yakın zamanda ilan edeceğiz. Tavan fiyatını Ticaret Bakanlığımız ile görüşeceğiz. Temel şartları sağlayan maske ilgili tavan fiyat Ticaret Bakanlığımız ilan edebilir.” açıklamasında bulundu.
 
OSB’LERDE KOVID-19 TESTLERİ
Varank, Kovid-19 testlerinin ay sonuna kadar bütün organize sanayi bölgelerinde yapılacağını kaydederek, bugüne kadar sadece Kocaeli’nde yaklaşık 15 bin test yapıldığını ifade etti. Ankara’da numunelerin toplanmaya başladığına dikkati çeken Varank, büyük sanayi şehirlerinde de sürecin başlatılacağını söyledi.