Mumcu Atatürk Anıtı önünde anıldı

25 Ocak 2011 - 02:00

Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu ölümünün 18inci yılında düzenlenen törenlerle anıldı. CHP Afyonkarahisar İl Yönetimi ve bazı vatandaşların katıldığı Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu'yu anma töreni, Kocatepe Parkı'ndaki Atatürk Anıtı ...

Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu ölümünün 18inci yılında düzenlenen törenlerle anıldı.

CHP Afyonkarahisar İl Yönetimi ve bazı vatandaşların katıldığı Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu’yu anma töreni, Kocatepe Parkı’ndaki Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Adalet ve Demokrasi Haftası etkinlikleri kapsamında bir araya gelen vatandaşlar Atatürk’ün Anıtı’na çelenk sunduktan sonra CHP Afyonkarahisar İl Sekreteri Nusret Yörük, Mumcu’nun özgeçmişini okudu. Yörük son 100 yıl içerisinde 82 gazetecinin öldürüldüğünü belirterek, “Uğur Mumcu gibi demokrasi aşıkları olan Kubilay, Prof. Dr. Muammer Aksoy, Abdi İpekçi, Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Turan Dursun, Ahmet Taner Kışlalı, Necip Hablemitoğlu, Metin Göktepe gibi nice aydınlar aynı yolda canlarını verdiler. Bunların katillerinin aynı zamanda adalet ve demokrasi katili olduğunu Türk Ulusu çok iyi biliyor. Bugün bizlere bu aydın düşünce ve fikirleri veren bu şehitlerimiz yaşasalardı diyorum. Eğer yaşasalardı, şu an ucubeleri değil, bilimi tartışan çağdaş birer vatandaş olurduk” dedi. Törene CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe de katılırken, tören sonunda gazetecilere kalem hediye edildi.

GAZETECİ YAZAR UĞUR MUMCU 24 OCAK

1993’TE BOMBALI SUİKASTA KURBAN GİTTİ

Gazeteci yazar Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993’te, evinin önünde, aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu öldü. Kaçakçılığa, çıkar çevrelerine, din istismarcılarına, yolsuzluklara karşı yazılarıyla tanınan Uğur Mumcu’nun uğradığı suikast, tüm yurtta büyük üzüntü yarattı; yurt dışında büyük yankı uyandırdı. Mumcu’nun cenazesi, yüz binlerin katıldığı törenle toprağa verildi.   Uğur Mumcu, 1942 yılında Kırşehir’de doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Bir süre avukatlık yaptıktan sonra 1968’de aynı fakültede idare hukuku asistanı oldu. 12 Mart 1971 Muhtırası’ndan sonra tutuklandı ve yedi ay hapisle cezalandırıldı. Yargıtay bu cezayı bozdu. Mumcu, 1974’te üniversiteden ayrılarak, Yeni Ortam gazetesinde köşe yazarlığına başladı. 1975 yılında Cumhuriyet gazetesine geçti. Yaşamı boyunca çok sayıda araştırmaya dayalı yapıt verdi. Ölümünden sonra kurulan Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag), bütün eserlerini yayımladı.