Polen mevsiminde astım hastaları dikkatli olmalı
İlkbahar mevsimi ile birlikte doğadaki bitki örtüsünün değiştiğini belirten Uzman Dr. Sami Şahan, astımı ve alerjisi olanların dikkat etmesi gerektiğini bildirdi
Fuar Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Uzman Dr. Sami Şahan, bahar mevsiminde doğan yeniden uyanınca ortaya çıkan polenlerin birçok insanın yaşam kalitesini etkilediğini belirterek, kronik hastalıkları olanları polen alerjisine karşı uyardı. Şahan, “Polen en yaygın olarak mevsim geçişlerinde görülüyor. Bahar aylarında bitkilerin çiçek açması, yaz sonunda da çimenlerde polen miktarının artması bazıları için kâbus oluyor” dedi.
GECE GÜNDÜZ ISI FARKLARINA DİKKAT
Uzman Dr. Sami Şahan’ın uarıları şöyle: “Başta kronik akciğer hastaları olmak üzere mevsim geçişlerinde kişiler çok fazla etkileniyor. Zira şu anda viral enfeksiyonlar da fazlasıyla ortaya çıkıyor. Kışın grip salgınının dışında bu tür mevsim geçişinin olduğu dönemlerde küçük viral salgınlar olur. İnsanlar dikkat etmez ve daha çabuk virüs kapabilirler. Mesela sabah soğuk olur, öğlen sıcak olur veya sabah sıcak olur hava daha sonra soğur ona göre giyinirsiniz ve bu nedenle de enfeksiyonlarda artış olduğunu belirtebiliriz. Mesela biz şu anda bugün bile zatürre görebiliyoruz. Niye; hava güzel diye vatandaş dikkat etmiyor. Bu konuda yapılması gereken şey, giyim kuşam açısından önem arz ediyor. Burası karasal iklim bölgesi, bu nedenle gece ve gündüz ısı farkı çok farklı. Dolayısıyla gündüz hava sıcak diye gece kaloriferleri söndürürsünüz, gündüz sıcak olur ama gece bir anda hava soğuktur üşütürsün. Ondan sonra da hastanelik olursunuz.”
BAHAR AYLARINDA ALERJEN YÜKÜ DEĞİŞİYOR
Bu mevsimde özellikle ilkbahar mevsimi geçişlerinde doğadaki bitki örtüsünün değiştiğini kaydeden Uzman Dr. Sami Şahan, “Alerjen yükü değişiyor. Kronik hastalığı olanlar, astımı olanlar ve alerjisi olanlar bu dönem özellikle bu rahatsızlıkların ateşlendiği dönemdir. İlkbahar ve sonbahar alerjik yönden de çok etkili bir dönemdir. Ruhsal hastalıkları bile bu dönemler etkiler. Kış döneminden ilkbahara geçerken baharda ilaçların dozunda artırım yapmak gerekebilir. Çünkü insanı ruh hali bile değişiyor. Kronik hasta olanların ilaçlarını aksatmadan kullanması gerekiyorlar” ifadesine yer verdi.
İÇERİ GİRDİĞİNİZ ZAMAN MUTLAKA ÜZERİNİZİ DEĞİŞTİRİN
Uzman Dr. Sami Şahan, kronik hastaları ve alerjisi olanları “Sabah saatlerinde pencerelerinizi açmayın” şeklinde uyardı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Polen konsantrasyonunun olduğu saatler sabah saatleridir. Örneğin kişi evini havalandırmamalı, sabah saatlerinde spor yapmaya kalkmamalı, göz ve burun alerjisi olanlar polenlerin içeri girişini engellemek için burun kanatlarının etrafına vazelin sürebilir. Eğer göz alerjisi varsa yine gözlük takabilir. Bunlar polenlerin vücuda girişini azaltan şeylerdir. Dışarıdan içeri girdiğiniz zaman mutlaka üzerinizi değiştirin, dışarıdaki polen konsantrasyonunu eve taşımamak için duş alın, saç açısından önemli. Bu yüzden evde alerjik şikayetlerin devam etmemesini istiyorsanız bu söylediklerimi birebir yapmanız gerekiyor. İkincisi bazı hastalarımız vardır, mesela kendisinin alerjisi olduğunu bilir bahar mevsimi gelince doktoruna gelir ve ilaçlarını yazdırır, kullanır, önlemlerini alır.”
ALERJİ SAĞLIKLI KİŞİLERDE ORTAYA ÇIKABİLİR
Alerjinin hiç alerji problemi olmayanlarda da bir anda ortaya çıkabileceğini kaydeden Uzman. Dr. Şahan, “Alerjinin ne zaman çıkacağı belli olmaz. Onun belli bir uyanma dönemi vardır, o döneme geldikten sonra bir bakarsınız bu sene yoğun bir alerji olabilirsiniz. Bunu bir piknikte yaşayabilirsiniz, özellikle ilkbaharda çayır çimen grubu sevenler daha çok alerjiye müsaittir. Yani buradan kastım pikniğe gitmeleri doğada vakit geçirmeleri alerjiyi ortaya çıkarabilir. Bu insanlar çok fazla çimlerde ve yeşillikle temas etmeyecek. Onun dışında burun spreyi şeklinde olan ilaçlar var. Doktorun verdiği ilaçlar, bunlar kullanılarak önlem alınabilir” dedi.
HER 100 KİŞİNDE 5-10 İNSANI ETKİLİYOR
Uzman Dr. Sami Şahan, alerjinin nasıl anlaşılacağını ise şöyle açıkladı: “Bahar mevsimi ile beraber kişi dışarı çıktığında geçmeyen öksürükler, gözde sulanmalar, burunda tıkanma ve kaşıntı, koku alamama gibi rahatsızlıkları varsa kişinin bu noktada alerjik bir vaka olabilir. Bu yüzden de alerji testi yaptırmak zorundadır. Bu kişi gerçekten alerji mi, yoksa başka bir durum mu var, testte ortaya çıkar. Astım toplumda yüz kişiden 5 ila 10 kişi arasında görülür. Esasen bu az bir oran değildir.”●Kurtuluş