"Sağlıklı beslenmeyi öğrenmeliyiz"

22 Ocak 2011 - 13:46

Gün FM'de her Perşembe yayınlanan Sağlık Olsun programına bu hafta Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nden Diyet Uzmanı Ruşen Özcan konuk olarak katıldı. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk ...


Gün FM’de her Perşembe yayınlanan Sağlık Olsun programına bu hafta Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nden Diyet Uzmanı Ruşen Özcan konuk olarak katıldı.

Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programında konuşan Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nden Diyet Uzmanı Ruşen Özcan obezite ve beslenme konularında bilgiler verdi. Obezitenin vücut yağ dokusundaki artış olduğunu kaydeden Özcan, “Alınan enerjinin harcanandan fazla olması, metabolik ve hormonal faktörler, genetik yatkınlık ve sosyokültürel alışkanlıklar obezitenin nedenleri arasında sayılabilir. Hareketsiz bir yaşam sürdürenler, yüksek enerjili gıda tüketenler ve bazı ilaçları kullananlar obezite açısından risk grupları içerisinde sayılabilir. Obezite vücuda ağır bir yük oluşturduğu için iskelet sistemine zararlıdır. Ayrıca psikolojik olarak da kişilere zarar vermektedir. Yaşamımızı bir şekilde kısıtlar ve pek çok hastalığa zemin hazırlar” şeklinde konuştu.

DİYET TEDAVİSİNİ ANLATTI

Programda diyet tedavisinden de sözeden Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nden Diyet Uzmanı Ruşen Özcan, “Önce şişmanlığın nedenleri tespit edilir. Laboratuar bulgularına bakılır. Kişinin günlük enerji dengesi belirlenir. İdeal ve hedef kilolar tespit edilir. Kilo verilmesi için uygun zaman aralığı belirlenir. Beslenme alışkanlıkları ortaya konulur. Bu alışkanlıklar doğrultusunda yeterli ve dengeli bir besin orantısı sağlanır. Tedavide hastanın isteği, kararlılığı ve sabrı son derece önemlidir. Kişi alışkanlıklarını değiştirmede kararlı olmalıdır. Süreç tespit edilerek, beklentiler belirlenmelidir. Tedavi sürecinde ailenin de hastaya desteği son derece önemlidir” dedi.

ALIŞKANLIKLAR DEĞİŞMELİ

“Kişi beslenme alışkanlıklarını kalıcı olarak değiştirmeli” diyen Özcan, “Az ve sık öğün düzeni oluşturulmalıdır. Temel besin gruplarının birlikte tüketimi son derece hayatidir. Kızartmalardan kaçınılmalı, yağ miktarı azaltılmalıdır. Doğru gıdaları seçmeyi öğrenmeliyiz. Sebze ve meyve tüketimini arttırmalı, şekerli içecek ve işlem görmüş gıda tüketimini azaltmalıyız. Öğünlerde salata tüketmeye özen göstermeliyiz. Kolalı içeceklerden uzak durmalıyız. Arada bazı kaçamaklar yapılsa bile bir sonraki öğünde bu kaçamak mutlaka telafi edilmelidir. Kısacası sağlıklı beslenmeyi öğrenmeliyiz” bilgisini verdi.

Afyonkarahisar Tabip Odası’nın katkılarıyla hazırlanan ve Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nden Diyet Uzmanı Ruşen Özcan’ın konuk olarak katıldığı Sağlık Olsun programı yaklaşık bir saat sürdü.