"Şehirler insanlar içindir"

03 Şubat 2011 - 01:51

'Şehirler insanlar içindir' Onbeş günde bir her Çarşamba günü Gün FM'de yayınlanan Sohbet Odası programı bu haftada dinleyicileriyle buluştu. Araştırmacı Gazeteci-Yazar Ahmet Tunca ve Gün FM Genel ...

“Şehirler insanlar içindir”

Onbeş günde bir her Çarşamba günü Gün FM’de yayınlanan Sohbet Odası programı bu haftada dinleyicileriyle buluştu.

Araştırmacı Gazeteci-Yazar Ahmet Tunca ve Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in birlikte hazırlayıp sundukları Sohbet Odası programında bu hafta Afyonkarahisar’ın yıkılan binaları ve şehircilikle ilgili konular konuşuldu. “Şehirler insanlar içindir” diyen Tunca, “Maalesef günümüzde şehirleri araçlara göre düzenliyoruz. Araçlar için geniş yollar açılıyor. Elbette bunlarda yapılacak. Ama şehirlerin insanların yaşamlarına göre düzenlenmesi gerektiğini de unutmamalıyız. Bunu hatırlamamız lazım. İnsanların rahatça yürüyebileceği kaldırımlar, nefes alabileceği yeşil alanlar oluşturulmalıdır” diye konuştu.

HAL BİNASI KALBİN ATTIĞI MEKANLARDAN BİRİ

Yıkılan hal binasının geçmişte şehrimizin kalbinin attığı mekânlardan biri olduğunu bildiren Tunca, “İlimizde eski cezaevi, eski hal, eski hükümet binaları yıkıldı. Bunların yerine başka modern binalar yapıldı. Ama örneğin eski cezaevimiz yıkılmak yerine yaşatılabilirdi. Sinop’ta pek çok ünlünün tutuklu kaldığı cezaevi günümüzde şehri ziyaret edenlerin uğrak noktası. Eski binaların yaşatılarak turizme kazandırılması şehirlerin ekonomisi açısından çok önemli. Günümüzde yukarı mahallelerimizde eski konakların restore edilerek turizme kazandırılması çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmaların aratarak sürmesini diliyorum. Beypazarı ve Safranbolu gibi ilçelerin tarihi evleriyle turizmden önemli paylar aldıklarını biliyoruz. İlimizin tarihi konaklarının da bu ilçelerde olduğu gibi turizme kazandırılması ilimiz ekonomisini de canlandıracaktır” dedi.

MECLİSTE İLK OLARAK 8 MİLLETVEKİLİ İLE TEMSİL EDİLDİK

İlimizin ilk mecliste 8 milletvekili ile temsil edildiği bilgisini veren Tunca, “Yıllar içerisinde bu sayı önce 7’ye, sonra 6’ya düştü. Şimdi de sayının 5’e düştüğü söyleniyor. İlimizin düşürülen bu sayılardan sürekli göç veren bir il durumuna geldiğini anlıyoruz” şeklinde değerlendirmede bulundu. Programın sonunda Afyonlu Şair Ali Türk Keskin’in ilimize ilişkin yazdığı bir şiirini sunan Tunca, Ali Çetinkaya’nın ilimize yaptığı katkılardan ve özellikle Ali Çetinkaya’nın ismini taşıyan tarihi gar binamızdan da bahsetti. İlimize ilişkin hoş yaşanmışlıklarla süslenen Sohbet Odası programı yaklaşık iki saat sürdü.