Taşeronda son gelinen noktayı Sorgun Kurtuluş'a değerlendirdi
Taşeronda son gelinen noktayı Sorgun kurtuluşa değerlendirdi
Hizmet-iş Sendikası Uşak Şube başkanı Recep Sorgun taşeron işçilerle ilgili gelinen son noktayı kurtuluşa değrlendirdi.Sorkun ;Hakiş konfederasyonu ve hizmet iş olarak haklı mücadelemize devam ettik yılmadık ve işçi arkadaşlarımızın kardeşlerimizin hakları alana kadar da mücadeleye devam ettik.Şimdi taşeronda çalışan arkadaşlarımızı yasal düzenleme yapıldıktan sonra kadrolu işçi olarak halen açlıştıkları kurumlarında çalışmaya dervam edeceklerdir. ifadelerini kullandı.
Hizmet-iş Sendikası Uşak Şube Başkanı Recep Sorgun Konuya ilişkin olarak şunları söyledi;TAŞERON İşçi olarak, Merkezi yönetimde genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile sosyal güvenlik kurumlarında alt işveren işçisi olarak çalışan TÜM TAŞERON İŞÇİ kardeşlerimizi, sürekli işçi kadrosuna istihdam edilecektir.
Bu Bağlamda; Taşeron işçilerimizde, Özel sözleşmeli, geçici, bir yıllık, üç yıllık değil, sürekli işçi kadrosuna ayrım yapılmaksızın geçecektir. Yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı yapılmayacak ve bu sabah itibariyle, kamuda çalışan taşeron işçi kardeşlerimiz bundan sonra KADROLU işçi olacak anılacaktır…
Belediye ve İl Özel İdarelerinde, taşeron olarak çalışan kardeşlerimiz için de yeni bir düzenleme yapıldı, bu işçi kardeşlerimiz, belediyelerin ve il özel idarelerinin iktisadi teşekküllerinde (Belediye veya kuruma ait şirketlerde) daimi işçi olarak istihdam edilecekler.
Düzenleme ile yerel yönetimlerde imtiyazlı bir kamu şirketi kurularak bütün taşeron şirketler tasfiye edilecek ve buralarda çalışan arkadaşlarımız belediyenin kendi kuracağı imtiyazlı şirketinde işçi statüsünde sendikal ve diğer haklarıyla birlikte istihdam edilecektir. Kamudaki taşeron işçinin şu anda çalıştıkları işyerlerinde kamu işçisi statüsünde çalışmaya devam edeceklerdir. Bu arkadaşlarımızın hem statüleri değişmemiş olacak, hem de sendika hakları, kıdem tazminatı hakları, ikramiye hakları ve toplu sözleşme hakları güvence altına alınmış olacak. Böylece sendikalarıyla da ilişkilerini koparmamış olacaklar.
4/C‘li olarak çalışan işçi arkadaşlarımızda 4/B kadrosuna alınacaktır. Böylece, 4/C kapsamında çalışanlarımızın da bu sorunları ortadan kalkmış olacak inşallah. Yeni düzenlemenin, 4/C’li işçi arkadaşlarımıza da hayırlı olmasını diliyorum.
Mevsimlik olarak kurumlarda çalışan geçici işçi arkadaşlarımız da unutulmadı. Düzenleme ile, bu işçilerimizin 5 ay 29 güne kadar olan çalışma sürelerinin 4 aya kadar daha uzatılmasını sağlanacaktır.
DETAYLAR VE NET BİLGİLER TBMM’de görüşüldükten ve Resmi Gazetede yayınlandıktan sonra kesinleşecektir.
Her fırsatta işçinin hakkını koruyup, gözetleyen, her platformda bunu kararlılıkla dile getiren ve taşeron işçilerimizle ilgili Bizim derdimiz var, onun için alanlardayız diye haykıran Başta; Genel Başkanımız Sayın Mahmut ARSLAN ve Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyelerimize, Tüm Hak- iş ve Özsağlık-iş sendikası Ailemize teşekkür ediyor, bu Düzenlemenin Tüm TAŞERON işçi ve emekçi kardeşlerime hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.dedi.
Sorgun ikramiye konusuna da açıklık getirerek şunları söyledi;Yeni yapılacak yasal düzenlemeler gereğince, kamu kurum ve kuruluşlarının sürekli işçi pozisyonlarına geçirilecek işçiler, aksine bir düzenleme yapılmadıkça, 6772 Sayılı Kanun hükümlerinden yararlanacaklardır.
Buna göre, bu işcilere kamu kurumları yılda 52 yevmiye tutarında ilave tediye ödemesi yapacaklardır.
Belediye şirketleri, 6772 Sayılı Kanun kapsamında sayılan kuruluşlar arasında kabul edilmemektedir.
Yargıtay 9. ve 22. Hukuk Dairelerinin bu konuda çok sayıda kararı bulunmaktadır.
Bu nedenle, 6772 Sayılı Kanun hükumlerinde, aksine bir düzenleme yapılmadıkça, belediye şirketlerinde çalışanlar, 6772 Sayılı Kanun hükümleri gereğince 52 yevmiye tutarında ilave tediye alamayacaklardır.
İLAVE TEDİYE (İKRAMİYE) NEDİR - KİMLERE ÖDENİR?
Genel ve katma bütçeli kamu kurumları, sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait olan şirket ve kurumlar ve Belediyelerde çalışan işçi statüsünde çalışan personele ücret sistemlerine bakılmaksızın her yıl için bir aylık tutarında devletçe verilen ikramiye ödeneğidir. İkramiye yeraltında çalışan işçiler için ek olarak bir ikramiye daha eklenir. Bakanlar kurulu kararı ile senede 4 adet olmak üzere bir ilave tediye eklenebilir. Yılda 13 er günlük olmak üzere 4 parça şeklinde ödenir toplamda 52 gün üzerinden ikramiye gerçekleşir, bu sayı yeraltı işçileri için 1 adet ilave tediye eklenir.
tediye denilen ikramiyedir.