Türk Eğitim-Sen dilekçeleri MEB 'e gönderdi

21 Mart 2019 - 12:31


 
Türk Eğitim-Sen Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası Afyonkarahisar Şubesi Başkanı Nizamettin Şenol,”Milli Eğitim Bakanlığı’na İl İçi Sıra Tayinlerinin Çalıştırılması İçin Başlattığımız Dilekçe Kampanyasında Toplanan Dilekçeleri MEB’e Gönderdik “ dedi.
Şenol açıklamasında şu görüşlere yer verdi;
Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı 17.04.2015 tarih ve 29329 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile birlikte il içi yer değiştirmelerde sıra sistemi uygulamasına son vermiştir.
İl içi yer değiştirmelerde ataması yapılmayanların sıraya alınması uygulamasına son verilirken, yer değiştirmenin yapıldığı dönemde ataması yapılmayanların atama talebi de sona ermektedir. Oysa 2015 yılı öncesinde yapılan il içi yer değiştirmelerde sıra sistemi uygulanmaktaydı ve sırası gelen öğretmenin ataması yapılmaktaydı.
Türk Eğitim-Sen olarak il içi sıra sisteminin tekrar Yönetmeliğe konulmasını istiyoruz. Çünkü ;
• Puanı yüksek olduğu halde bazı öğretmenlerimizin istediği okula tayini yapılmamakta, bunun yerine atama sisteminden dolayı düşük puanlı olanlar atanabilmektedir. Bu durum da öğretmenler arasında adaletsizliklere yol açmaktadır.
• Aynı il içinde eşlerinden ayrı yaşamak zorunda kalan çok sayıda öğretmenimiz vardır. Öyle ki bazı ilçeler arasındaki mesafe iki il arasındaki mesafeden çok daha fazladır. Örneğin Antalya’nın Demre ilçesi ile Gazipaşa ilçesi arasındaki mesafe 320 kilometredir. Erzincan merkez ile Kemaliye ilçesi arasındaki mesafe 150 kilometredir. Ankara’nın Elmadağ ile Şereflikoçhisar arasındaki mesafe 180 kilometredir. Yine Mersin’in Anamur ilçesi ile Tarsus ilçesi arasındaki mesafe 251 kilometredir. Sivas’ın Gemerek ilçesi ile Koyulhisar ilçesi arasındaki mesafe 282 kilometredir. Gaziantep’in Nizip ilçesi ile Islahiye ilçesi arası 131 kilometredir. Bu örnekleri uzatmak mümkündür. Aynı il sınırında görünen ancak aralarında günü birlik gidip gelinemeyecek kadar çok mesafe olan yerlerde görev yapan öğretmenler her gün geliş-gidiş yapamayacakları için eşlerinden, çocuklarından ayrı yaşamaktadır. Bu nedenle öğretmen bulunduğu ilçede ayrı ev tutmakta; hem kira, hem doğalgaz parası ödemekte, ayrı mutfak harcaması yapmaktadır. Dolayısıyla bu durum öğretmen aileleri için çifte maliyet demektir. Oysaki Anayasa’nın 41. Maddesi, aile bütünlüğüne özel bir önem atfeder ve şöyle der: ‘Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilâtı kurar.’ Bu noktada çocukların yıllarca anasız, babasız kalmaması, aile birliğinin bozulmaması, eşler arasında bütünlük olması açısından il içi sıraların çalıştırılması çok önemlidir. Bu şekilde öğretmenlerimizin eş durumu tayininde yaşadığı sorun azaltılabilecektir. İl içi yer değiştirmelerde sıraya alma uygulamasına devam edilmesi halinde; norm kadroların boşalması durumunda, sıralar çalıştırıldığında norm açığı bulunan eğitim kurumlarına norm kadro fazlası öğretmenler ile özrü bulunan öğretmenler yer değişikliği yapabilecek ve açık normlar bu şekilde hakkaniyete uygun olarak doldurulacaktır.
Norm kadrolarının güncellenmesi işlemleri sonucunda norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler, sıraların çalıştırılması ile hem istediği okula atanacak hem de hizmet ihtiyacı karşılanacaktır.
Mağduriyetlerin önlenmesi için, daha önceki düzenlemelerde olduğu gibi, halen yürürlükte olan
Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde, il içi yer değiştirmelerde ataması yapılmayan öğretmenlerin sıraya alınmasını ve sıraların yılda en az iki kez çalıştırılmasına yönelik düzenleme yapılmasını talep ediyoruz. Bu talebimizi içeren dilekçelerimizi Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderiyoruz. Umuyoruz ki; MEB yetkilileri sesimizi duyar ve bu haklı talebimizi yerine getirir “