Vergi geliri yükselirse yatırım artar
Vergi geliri yükselirse yatırım artar Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde düzenlenen Çarşamba Sabah Toplantısında bu hafta "Vergi" kavramı ele alındı. Toplantıya Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban başkanlık yaptı. Çoban, ...
Vergi geliri yükselirse yatırım artar
Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde düzenlenen Çarşamba Sabah Toplantısında bu hafta “Vergi” kavramı ele alındı. Toplantıya Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban başkanlık yaptı.
Çoban, “Devletimizin kurumlarından çeşitli adlar altında aldığı katkılar var. Devlet, belirli gelir ve giderlerini finanse etmek için gelir toplamak zorunda. Bu gelirler arasında da en önemlisi vergilerdir. Bunun yanında vergi gibi adlandırılan harçlar ya da benzeri diğer gelirler var. Belediyeler olarak bizler de çeşitli vergiler topluyoruz. Bunlar arasında en önemlisi emlak vergisi ve çevre temizlik vergisidir. Afyonkarahisar Belediyesinin çöp hizmetlerine harcadığı para, yıllık 9 trilyon ve bu işi ihaleyle yapıyoruz. Çevre temizlikle ilgili olarak da yıllık 2.5 trilyon TL para topluyoruz ki, bu düşük bir rakam. Bu, belediyelerin elinde olan bir şey değil; devlet belirliyor ve biz de ona göre fiyat tespiti yapıyoruz. Emlak vergisinde Afyonkarahisar’ın tahakkuku, bir yılda 7.5 trilyon TL. Yani, Afyonkarahisar’ın tamamından bir yılda toplanan emlak vergisi bu kadardır. Tabi merkezi yönetim için de vergi çok önemlidir. Vergi gelirleri ne kadar yüksek olursa, yatırımlar da o kadar artıyor. Biz belediyeler olarak tamamen vergiye bağlıyız; Devlet ne kadar çok vergi toplarsa bize de o kadar çok para geliyor. Özel idareler de aynı şekildedir. Özel idareler ve Belediyeler, tamamen vergi gelirlerine bağlıdır. Onun belli bir hesaplama formülü var. Aralık ayında toplanan vergiler, belirli bir formül dâhilinde Şubat ayında Belediyelere ve Özel İdarelere dağıtılıyor” dedi.
VERGİ DAĞILIMININ ADALETİNDEN VERGİ ANLAŞILIYOR
İş Adamı Kadir Altınkaya, “Vergi gelir dağılımı adaletinden yola çıkarak verginin ne olduğunu anlamaya çalışıyorum. Sümerlerden daha önce de Tanrılar vardı ve tapınağın içinde ya da yakınında bulunan Tanrılara sunulan adaklar için kullanılan genellikle taştan yapılmış bir öğe olan sunak da Tanrının potansiyel hizmetinin beklentisinin karşılığı olan bir alışverişti. Yani, vergiyi buradan yola çıkarak çözmemek lazım. Dolayısıyla bir müddet sonra devletin adını vergiyi kullanarak kötü şey olarak görüyoruz. Her devlette vergi var. Onun için vergiyi konuşmaya büyük bir ihtiyaç var. Modern devlette de verginin toplanması kaçınılmaz. Çünkü bu, bir arada yaşamanın bir sorumluluğu, giderlerimizi birlikte karşılamanın yoludur. Esas olan, bunun denetlenmesidir. Gider göz önüne alınarak hesaplanan vergilendirme konusunda şöyle bir şey var ki o da denetlenebilirliktir. Gelir dağılımı adaleti konusunda vergisiz bir hayat yok. Zekâtı da gelir dağılımı adaleti olarak gördüğüm için ona da vergi diyorum. Ancak önemli olan şey, verginin denetlenmesidir” dedi.
VERGİLERİN YÜKSEK OLMASI KAÇAKLIK YAPTIRIYOR
İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, vergilerin yüksek olmasının kaçakçılığın yapılmasında etkili olduğunu ifade ederek, “Vergiler, biraz daha makul olsa, kaçakçılık olaylarının bu kadar çok olacağını düşünmüyorum” dedi. İl Sosyal Hizmetler Müdürü Şevki Ceylan, “Kayıt altına alma ya da kayıt dışılığı önleme adına devlet birçok sistem geliştirdi. Öncelikle hepimize bir vatandaşlık numarası verildi. Hala çoğu insanın nüfus cüzdanında vatandaşlık numarası yok. Bu sistem gündeme geldiğinde, para hareketlerini, satın almayı takip etme adına herkese vergi kimlik numarası verildi. Onun da şu anda düzenli olarak yürüyüp yürümediğini bilemiyorum. Bunun dışında bankadaki para hareketlerini kontrol etmek adına IBAN numarası çıktı. Bu kadar çok rakamlı kim, nerden, ne alıyor, ne satıyor, gibi bunu takip etmek için sistemler kuruldu ama devlet mekanizması duruma ne kadar hâkim olabildi? Toplum hayatındaki değişmeler ve devlet mekanizmasındaki değerlemelerle beraber pul vergisi, vb. bazı vergiler kalktı. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu birçok vergiden muaftı. Şimdi o vergilerin tamamını ödüyoruz ama bunların ödenecek bir kalemi yok. Vergileri ödesek de devletin herhangi bir biriminden para isteyemiyoruz. Vergi, çok karmaşık bir iş. Devlet mekanizması iyi işlediğinde ve bu tür sistematik yapılarla bunun düzeleceğine inanıyorum” dedi.