Yeni Kanun Yürürlüğe Girdi: Belediyeler E-Belediye Oluyor

19 Mart 2018 - 13:12

7099 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yeni Kanun Resmi Gazete'de yayınlandı ve yürürlüğe girdi.

Bu kanunla tapu dairelerinde, kat mülkiyeti işlemlerinde, belediyelerde ve kooperatiflerde yeni değişiklikler yürürlüğe girmiş oldu. 7099 sayılı yeni kanunun yürürlüğe girmesiyle eski sistemin artık tamamen ortadan kalktığını belirten, emlak sektörünün önde gelen ismi Hakan Erilkun belediye ve tapu dairelerinin Bakanlığın duyurusundan itibaren 1 (bir) yıl içinde e-belediye sistemine geçmesinin zorunlu hale getirildiğini söyledi. Hakan Erilkun yeni sistemi şu sözlerle açıkladı:

7099 sayılı yeni kanunun yürürlüğe girmesiyle işlemlerde öncelikle işlemler tamamen elektronik ortama taşınarak sonuç odaklı hızlı çalışmanın önündeki tüm engeller ortadan kaldırıldı. Örneğin kat mülkiyetinin kurulması için gereken mimari projenin bundan böyle tapu müdürlüğüne elektronik ortamda gönderilecek ve onaylatılacak. Şayet henüz yapının inşa edilmediği veya tam olarak tamamlanmadığı yerlerde arsa malikinin yada ortaklarının tamamının imzası alınmak suretiyle elektronik ortamda başvuru yapılabilecek, onay alınabilecek. İç İşleri Bakanlığının duyurusunu müteakip bir yıl içinde tüm belediyelerin e-belediye sistemine geçmesiyle kamu dairelerinde gerçek revizyonun son halkası tamamlanmış olacaktır.

ALTYAPI İÇİN KAZILAR DA STANDARDA BAĞLANDI

7099 sayılı yeni kanunla altyapı için kazı yapmak isteyenlere de standartları getirildiğini belirten Hakan ERİLKUN, kanunla yapılan değişikliği şöyle açıkladı: Altyapı için kazı yapmak isteyenler Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yayınladığı birim fiyat tarifesine uygun şekilde kazı için harç bedeli ödeyecekler. Şayet Ulaştırma Bakanlığı yada onun birimlerinin bu idarelerde birim fiyatının olmaması halinde diğer kamu kurumlarının bölgede belirlediği birim değerler, kazı alanının metrekaresiyle çarpılarak harç bedeli hesaplanacak. Bu harç bedeli alan tahrip tutarının binde 2'si ise de belediyeler bunu 10 (on) kata artırma yetkisine sahip olacak. Bu uygulama özellikle son dönemde gerek kentsel dönüşüm gerekse çevre düzenlemeleriyle neredeyse şantiye şehri haline gelen İstanbul'da kontrollü değişim ve gelişimi hedefleyerek uygulamaya geçirilmiştir.