phishing

Lüle taşından radyasyona karşı üretilen zırha AKÜ de destek verdi

Lüle taşından radyasyona karşı üretilen zırha AKÜ de destek verdi

Lüle taşından radyasyona karşı üretilen zırha AKÜ de destek verdi
23 Mart 2016 - 17:27

Bursa Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencisi Bedirhan Gergin, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde açılan TÜBİTAK Sergisi’nde, radyasyona karşı zırhlama malzemesini lületaşı kullanarak geliştirdiği yüzde 100 yerli zırhı sergilemeye başladı. Gergin, üniversitenin spor salonunda açılan 47’nci Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Finali’ne 'Radyasyona Karşı Yerli Zırh: Alfa Sepiyolit (Lületaşı)’ adlı projesiyle katıldı. Lüle taşından radyasona karşı zırh yapılması sürecinde üç üniversite ile birlikte Afyon Kocatepe Üniversitesi de çalışmalara malzemenin analizini gerçekleştirerek destek verdi.

 

PROJE AŞAMASINDA DÖRT ÜNİVERSİTE İLE ORTAKLAŞA ÇALIŞILDI

Proje kapsamında yapılan çalışmalarda dört farklı üniversite ile ortaklaşa çalışıldığını aktaran Gergin sözlerine şöyle devam etti:

“Öncelikle Eskişehir’den imalatçıdan elde ettiğimiz saf lületaşını temizleyerek toz haline getirdik ve Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde analizlerini yaptıktan sonra 15 mikrona kadar bunun öğüterek düşürdük. Daha sonra 15 mikrona kadar düşürdüğümüz, toz haline getirdiğimiz bu maddemizi Bursa TÜBİTAK Butal’a götürerek elimizde gördüğümüz 15 mikronluk ve farklı kalınlıklardaki zırh maddelerini oluşturduk. Daha sonra ayrıca bunun Nano Partikül çalışmaları içinde Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde çalıştık ve en son elde ettiğimiz bu zırh maddelerimizi gama radyasyon testinde kullanmak için Uludağ Üniversitesi’nin nükleer fizik bölümünde çalıştık. Geçmişe baktığımız zaman çok yakın zamanlarda da gördüğümüz gibi bizim ülkemizde yeni yeni uzay mekikleri daha sonra uydu sistemleri oluşturulmaya başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) çıkardığı en son yasalara göre, yeni yasalara göre de bu yapılan uyduların yüzde 70 yüzde 80 oranının milli olması zorunlu. Fakat ne yazık ki ne kurşuna baktığımızda ne alüminyuma baktığımız zaman rezerv bakımından Türkiye’de çok az bulunduğunu görüyoruz ve yüzde 70 oranında bulunan, yüzde 70’i ülkemizde bulunan bu alfa sepiyolit yani lületaşı maddemizi de inşallah bu bizim için yeni bir umut olacaktır.”●iha

YORUMLAR

  • 0 Yorum