Bugün SGK ve Gelir Vergisi ile bazı yeni çıkan paylaşmak isterim.
İlki SGK da işverenlere aylık 110 lirayı bulan Hazine yardımı.
Önce asgari ücrete bakalım. Malum Ocak 2016 tarihinden Ocak 2017 arası bin 300 lira oldu asgari ücret, buna göre işverene maliyeti bin 935 TL oldu. Yani İlave 275 TL fark oldu.
İşte hükümet aradaki bu farkın yüzde 40’ını Hazine’den karşılayarak her bir asgari ücretli çalışan için işverene 110 TL verecek.
Örneğin; asgari ücret düzeyinde 10 çalışanı olan bir işyerinde işverene çıkacak iki bin 749,5 TL ilave maliyetin 1.100 TL’si Hazine tarafından karşılanacak.
İşverenlere sağlanan bu destekten işyerinde 2015 yılı itibariyle 1.300 TL ücret düzeyinin altında çalışan tüm işçiler ile asgari ücret düzeyinden yeni işe alınacak işçilerin de yüzde 10’u yararlanacak.
10 MİLYON SİGORTALININ YARARLANMASI MÜMKÜN GÖRÜNÜYOR
Şartlara baktığımızda ise:
– Asgari ücretli çalışmak.
– 2015’te SGK prim ve hizmet belgelerinde net asgari ücretin 1.000 TL ile 1.300 TL arasında bildirilmesi esas alınacak.
– Bir önceki yılın aynı aylarını esas almak şartıyla, işyerinde çalışan asgari ücretli sayısının yüzde 10 ilave artışına kadar destek sağlanacak.
– 1-9 arasında sigortalı çalıştıran işyerleri için de ilave asgari ücretli çalışan bir sigortalı daha istihdam etme avantajı getirildi. (Yüzde 10’dan yararlanamayacakları için bu destek sağlandı.)
– 2016’da yeni açılacak işyerlerinde asgari ücretli çalışacaklar için de bu kapsam geçerli.
– Özel sektör maden işyerleri de tek asgari ücret için bu destekten faydalanacak.
Yeni işe alınanlar duruma nedir sorusunun yanıtı da şöyle?
Bu destekten 8.5 milyon sigortalının yanı sıra asgari ücret düzeyinden yeni işe alınacak yüzde 10’luk ilave sigortalı ile yeni açılan işyerlerindeki istihdam sağlanacakların yararlanacağı öngörülüyor.
Yapılan tahminlere göre bu destekten 2016 yılında yaklaşık 10 milyon sigortalının yararlanması mümkün görünüyor.
PEKİ, KİMLER BU UYGULAMADAN YARARLANAMAYACAK?
Mevcut bir işletmenin kapatılarak değişik bir ad, unvan ya da bir iş birimi olarak açılması veya yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılması, şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinin değiştirilmesi gibi Hazine katkısından yararlanmak amacıyla muvazaalı işlem tesis ettirenlerin,
Sigortalıların prime esas kazançlarını 2016 yılı için eksik bildirdiği tespit edilenlerin,
Çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili 2016 yılına ilişkin olarak;
– Aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde vermeyenlerin,
– Sigorta primlerini yasal süresinde ödemeyenlerin,
– Denetim ve kontrolle görevli memurlarca yapılan soruşturma ve incelemelerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmeyenlerin veya bildirilen sigortalıyı fiilen çalıştırmayanların,
Ve SGK’ya prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunanların bu destekten faydalanamayacakları düzendi.
GELİR VERGİSİ VE BASİT USUL
29 yaşından küçük olan ve ilk defa Gelir Vergisi mükellefi olanlar üç yıl Ticari, Sinai, Zirai ve mesleki faaliyetlerinden doğacak Gelir Vergisi ödemeyecekler.
Bir başka düzenleme ise 8 bin lira geliri geçmeyen basit usul Gelir Vergisi mükellefleri de vergiden muaf.
Bu uygulama da Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olunca.2015 gelirleri için Basit Usul mükellefler Şubat ayında beyanname verecekler.
Muhtar maaşları bin 300 TL oldu. Bu uygulama yasalaştı. Bir başka uygulama ise emekli olmasına rağmen çalışan veya şirket ortağı olanlardan kesilen yüzde 10 Sosyal Güvenlik Destekleme Primi de Ocak/2016 tarihinden itibaren kaldırıldı.
Bu arada, kadın memurlara doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar, mali ve sosyal haklarda herhangi bir kesinti yapılmaksızın çalışma imkanı tanınıyor.
Bu düzenlemelerin önümüzdeki günlerde devam edeceği görülüyor.
İş hayatını olumlu etkileyecek düzenlemeler hayırlı olsun.
YORUMLAR