phishing

Akciğer kanserinde tedavi umutları arttı

Onkoloji Uzmanı Dr. Turgut Kaçan: Geçmişte sadece kemoterapi ile tedavi edilen akciğer kanserinde son 5 yılda çok önemli gelişmeler olmuş ve kişiye özel tedavi yöntemleri kullanılmaya başlanmıştır

Akciğer kanserinde tedavi umutları arttı

Onkoloji Uzmanı Dr. Turgut Kaçan: Geçmişte sadece kemoterapi ile tedavi edilen akciğer kanserinde son 5 yılda çok önemli gelişmeler olmuş ve kişiye özel tedavi yöntemleri kullanılmaya başlanmıştır

Akciğer kanserinde tedavi umutları arttı
10 Nisan 2016 - 19:47

 

 

 

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. Turgut Kaçan, 1900’lü yılların başında tüm dünyanın sigara ile tanışmasından sonra sigaranın zararlı etkileri görülmeye başlandığını ve sağlığa olan olumsuz etkilerinin sorgulanmaya başlandığını belirterek, sigaranın mutlaka bırakılması gerektiğini bildirdi. Kanser Haftası kapsamında bilgiler veren Dr. Kaçan, “1900’lü yıllarda nadir iken günümüzde en sık görülen kanserlerden biri haline gelmiştir” dedi.

Kanser tedavi yöntemlerinde yaşanan gelişmeleri anlatan Onkoloji Uzmanı Dr. Turgut Kaçan’ın açıklaması şöyle: “Geçmişte sadece kemoterapi ile tedavi edilen akciğer kanserinde son 5 yılda çok önemli gelişmeler olmuş ve kişiye özel tedavi yöntemleri kullanılmaya başlanmıştır.

Tüm dünyada ve Türkiye’de en sık ölüm sebebi kardiyovaskuler hastalık iken kanser ikinci sırada yer almaktadır. Kanser ilişkili ölümlerde ise sıranın en başında akciğer kanseri bulunmaktadır.

Kansere bağlı ölümlerde ilk sırada yer alsa da akciğer özellikle küçük hücreli dışı akciğer kanseri tedavisinde, son yıllarda çok ciddi gelişmeler oldu. Tıpta ve teknolojideki gelişmeler sayesinde moleküler alt tiplerine ayırabilir hale geldik. Bu bize kişiye yönelik tedavileri vermemizi sağladı. Başka bir söylemle kişinin özelliklerine göre hedefe yönelik kemoterapi denen ilaçları tedavileri kullanmaya başladık.”

 

KANSERLE MÜCADELENİN EN ETKİLİ YOLU SİGARAYI BIRAKMAK

Bağışıklık sisteminin kişinin hastalığa yakalanmaması, yakalandıysa da üstesinden gelmesi için sön derece önemli olduğuna vurgu yapan Dr. Kaçan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha basit bir dille anlatmak gerekirse bağışıklık sistemi gaz-fren modeli gibi nerede durup nerede hareket edeceğini bilmesi son derece önemli. Bu bağlamda kanser hücrelerinde gaz-fren modelini aktif olarak halde tutabilmek için yeni tedaviler gündeme geldi.  Bu gelişmeler sayesinde kişiye özel tedaviler başladı. Bu ilaçlara da zamanla direnç gelişebiliyor olsa da başarı oranı oldukça iyi.

Her ne kadar teknoloji ve tıpta bu kadar gelişme olsa da en önemli olan şey kanser gelişmeden önce korunmak ve zararlı alışkanlıklardan korunmak son derece önemli. Aktif ve pasif sigara içiciliği akciğer kanseri gelişiminde önemlidir. Akciğer kanserinin yüzde 90’nının sigara kaynaklı olduğu düşünülürse en ucuz ve en etkili yolun sigarayı bırakmak olduğu aşikardır. Uzun yıllar sigara içen kişinin bile sigarayı bıraktıktan sonraki 15 yılda kanser gelişim oranı genel popülasyona oldukça yakın hale geliyor. Son yıllarda yapılan kamu spotları ve toplum bilinçlendirme programları ile ülkemizde de akciğer kanserine yakalanma olasılığını düşeceğini biliyoruz. Ülkemizde bu oran şu için kanser araştırma enstitüsünün verilerine göre 100 bin kişide 60. Ancak zamanla daha da azalacağını düşünebiliriz.”●Kurtuluş

YORUMLAR

  • 0 Yorum