ATSO yurt dışı
açılımlarını sürdürüyor
Yurt dışı açılımlarını sürdüren Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, üyelerinin pazar alanının genişletmek için Arnavutluk, Makedonya ve Kosova’ya iş gezisi düzenledi
NERGİZ MERT-Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) üyeleri geçen Pazartesi günü ‘Arnavutluk-Makedonya-Kosova İş Gezisi’ kapsamında Arnavutluk’un başkenti Tiran’a vardı. Öğle saatlerinde Tiran’da olan heyet ilk ticari faaliyeti olarak Arnavutluk-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası’na ziyarette bulundu. Ziyarette heyet içerisinde yer alan ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Metin Mercan, Meclis Üyesi Ahmet Neoldum ve Genel Sekreter Ali Şenol toplantıda yer aldı. Toplantıda karşılıklı fikir alışverişleri oldu ve kapsamlı bir bilgi aktarımı ise Tiran Ticaret Müşaviri Halis Kaya tarafından yapıldı.
YATIRIMCI İLGİSİZ
Ziyarette konuşan Tiran Ticaret Müşaviri Halis Kaya ise şunları söyledi; “Ülkenin yıllık enflasyon rakamları da 2013’teki yüzde 1,9’dan sonra 2014 yılında yüzde 1,6 olarak gerçekleşmiştir. Ülkedeki yükselen elektrik maliyetleri ve tütün vergileri sebebiyle 2015 yılında yılının ilk yarısında beklenin üstünde enflasyon seviyelerine ulaşılmıştır. 2015 yılında enflasyon yüzde 1.9 oranında gerçekleştiğini belirtti. Komünist dönemdeki kooperatif sisteminden eski teknoloji ve yetersiz tarım üretimi miras kalan Arnavutluk, demokratik rejimde var olan tarım topraklarının küçük küçük parsellere dağılmasıyla, üretim verimi daha da azalmıştır. Son yıllarda, özellikle uluslararası kuruluşların önderliğinde bir canlanma görüldüyse de tapu konusunda yaşanan sorunlar ve kırsal kesimin kente göç etmesiyle, Arnavutluk tarıma uygun bir ortam ve ucuz işgücü sunmasına rağmen, büyük yatırımcıların ilgisini çekmekte yetersiz kalmıştır. Ayrıca inşaat sektörü, yüzde 5 oranında büyüme göstermiş, posta ve iletişim hizmetlerinde yine yüzde 5 oranında büyüme görülmektedir. Tarım sektöründe büyüme oranı ise yüzde 2.8 olarak gerçekleşti.”
GENÇ BİR NÜFUSA SAHİP
Yapılan ziyaretle ilgili ATSO tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi; “2016 yılı için ülkenin büyüme oranının yüzde 3,4 olarak gerçekleştiğini ve bu oranın son yılların en iyi rakamları arasında yer aldığını belirtti. 2 Milyon 885 bin nüfuslu ülkenin en büyük ili ise Başkent Tiran’dır. Adriyatik Denizi ve İyon Denizi'ne 362 kilometre sahil şeridi olan ülkenin yüzde 70'i dağlıktır ve yerleşime açık değildir. Arnavutluk, ortalama 76,3 olan yaşam süresi ile Balkanlarda Yunanistan’ın ardından gelmektedir. Arnavutluk; Avrupa standartlarına göre genç bir nüfus yapısına sahiptir. Arnavutluk; doğal kaynaklar ve yeraltı varlıkları açısından zengindir. Ülke topraklarının yüzde 77’sini kaplayan dağlık ve tepelik alanlar, ülkenin tarihten gelen izolasyonunun başlıca sebebidir. Toplam 2.9 milyon hektarlık ülke topraklarının yüzde 36’sını ormanlar, yüzde 24’ünü ekilebilir topraklar, yüzde 15’ini de otlak ve çayırlar oluştururken, kalan topraklar verimsiz ya da tarım dışı kullanımdadır.”
YORUMLAR