Şirket Kuruluşlarında Dijital Dönem
Yeni yılda Merkezi Sicil Kayıt Sistemi'ne (MERSİS) yönelik düzenlemelerle şirket kuruluşlarının daha kolay ve hızlı hale geleceğini söyleyen Bolat, "Şirket kuruluşlarına ilişkin ödemeleri tamamen elektronik ortamda yapma imkanı getiriyoruz. Girişimcilerimiz artık herhangi bir kuruma gitmeden şirket kurma işlemlerini elektronik veya mobil imza ile tamamlayabilecek" dedi.
Bolat, şirket başvuruları, firma sorgulamaları ve şirket bilgisi değişikliklerinin de "MERSİS Mobil" uygulaması üzerinden yapılabileceğini belirterek, dijitalleşme hamlesinin iş dünyasına zaman ve maliyet tasarrufu sağlayacağını ifade etti.
Gümrüklerde Dijital Dönüşüm
Gümrük işlemlerinde de dijitalleşmeyi hızlandıran projelere değinen Bolat, 2024’ün ilk 10 ayında 2,5 milyon ithalat ve 4,1 milyon ihracat beyannamesi düzenlendiğini ve gümrük işlemlerinde dijitalleşmenin dış ticaretin hızına önemli katkı sağladığını aktardı.
Gümrüklerde tamamen kağıtsız bir döneme geçiş hedeflediklerini ifade eden Bolat, şunları söyledi:
"Yeni projelerimizle dış ticaretin akışını sade, şeffaf ve kolaylaştırılmış bir yapıya kavuşturuyoruz. Liman Tek Pencere, Kağıtsız Gümrük Projesi ve Yapay Zeka Destekli Belge Tarama gibi teknolojilerle işlemleri dijital ortamda tamamlamayı kolaylaştırıyoruz. Ayrıca, Ortak Transit Sistemi’nin güncellenmiş haliyle ihraç eşyasının daha hızlı taşınmasını sağlıyoruz."
Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulamaları Yaygınlaşıyor
Bakan Bolat, "Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası" uygulamasıyla gümrük işlemlerini hızlandırmaya devam ettiklerini belirtti. Bu statüden yararlanan firma sayısının 750’ye ulaştığını söyleyen Bolat, “İhracatta Yerinde Gümrükleme ve İthalatta Yerinde Gümrükleme gibi uygulamalarla firmalarımıza büyük kolaylıklar sağlıyoruz” dedi.
Yapay Zeka ve OCR Teknolojileri Devrede
Kağıtsız Gümrük Projesi kapsamında yapay zeka ve otomatik karakter tanıma (OCR) teknolojilerinin kullanıldığını belirten Bolat, belgelerin sistem tarafından taranarak kontrol edilmesini sağlayacak altyapının genişletileceğini ifade etti. Bu doğrultuda Ankara ve çevresindeki bazı gümrük müdürlüklerinde pilot uygulamalara başlandığını söyledi.
Havayolu İşlemleri Dijitalleşiyor
Bakan Bolat, havayolu gümrük işlemlerinin dijitalleşmesini sağlayan yeni bir projeyi devreye aldıklarını ve pilot uygulamaların başladığını belirtti. Bolat, dijitalleşme hamleleriyle dış ticaretin hızlandığını, işlemlerin daha güvenli ve şeffaf hale geldiğini vurgulayarak, Türkiye’nin küresel ticaretteki rekabet gücünün artacağına dikkat çekti.
Ticaret Bakanı Bolat, dijital dönüşümün hız kesmeden devam edeceğini ve Türkiye ekonomisinin modern ticaret altyapısıyla güçlenerek yoluna devam edeceğini sözlerine ekledi.
Bakan Bolat: 2025'te Dijital Ticaret ve Gümrük Dönemi Başlıyor
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, şirket kuruluş ve gümrük işlemlerinde dijital dönüşüm projelerini tanıtarak, 2025 yılı itibarıyla birçok işlemin tamamen elektronik ortamda gerçekleştirilebileceğini açıkladı. Bakan Bolat, bu kapsamda girişimcilerin elektronik ve mobil imza kullanarak evlerinden veya ofislerinden şirket kurabileceklerini belirtti.
12 Aralık 2024 - 20:16
YORUMLAR