Behçetoğlu'ndan Karahisar Masalları kitabını hazırlayan Mehmet Behiç Görktan kitapla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Mehmet Behiç Görktan tarafından hazırlanan Behçetoğlu'ndan Karahisar Masalları kitabı Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sanat Evinde düzenlenen programla tanıtıldı.
MASALLAR TÜRKİYE'DEN ÖNCE İLK KEZ FRANSA'DA YAYINLANIYOR
Tanıtımda ilk olarak, "Behçetoğlu'ndan Karahisar Masalları kitabını hazırlayan Mehmet Behiç Görktan değerlendirmede bulundu. Masalların sözlü edebiyatın bel kemiğini teşkil ettiğini belirten Mehmet Behiç Görktan, Afyonkarahisar'a özgü birçok masalın yazılı hale gelmediği için unutulup gittiğini, bugün tanıtımı yapılan kitapta yer alan masalların ise Ünlü Masalcı- Edebiyat Öğretmeni Eflatun Cem Güney ve Kadro Dergisi yayın ekibinden Türkçe Öğretmeni Tahir Hayrettin Tolga'nın takriben 1930'lu yıllarda öğrenciler aracılığıyla köylerden topladığı masallardan oluştuğunu söyledi. Bu masalların ilk kez, babası Behçetoğlu Muzaffer Görktan tarafından derlenerek 29 Ekim 1936 yılından itibaren 'Çağdaş Dergisinde' yayınlanmaya başlandığını kaydeden Görktan, o dönem derginin sahibi olan Prof. Enver Esenkova'nın daha sonra Fransa'ya müfettiş olarak atandığını ve Fransa'da da Türk Masalları adı altında yayınlandığını aktardı.
"BİZİM MASALLARIMIZ BATININ MASALLARINDAN ÜSTÜN VE İÇLİDİR"
Masalların Fransa'da büyük ilgi görüp çok sayıda satıldığını kaydeden Görktan, "Gerçekten; bizim masallarımız batının masallarından üstün ve içlidir. Masallarımız da şiirlerimiz gibi ağlatırken, güldürür ve bizleri derin derin düşündürür. Eğer bunlar yoksa zaten o yazı kafa şişirmekten öteye gidemez. Öyle masallar vardır ki dinleyenlerin hayat rotalarına yeniden yön vermiştir. Eflatun Cem Güney Hocamız; halk hikâyesi, masal ve efsaneleri asıllarına uygun olarak edebi bir nitelik kazandırmıştır. Türk folklor ürünlerini, sadece sözden yazıya geçirmekle kalmayarak, onları değerlendirmiştir. Dolayısıyla 'Masal Yazarı' olarak ün yapmıştır. 1956 yılında "Açıl sofram açıl" masallarıyla 'Hans Chirstion Anderson" Kurumu tarafından Andersen Pâyesi Şeref Diploması ve Dünya Çocuk Edebiyatı Sertifikası verilmiştir. Bu masalların çoğunu Afyonkarahisar masalları oluşturmaktadır. 1960 yılında da Dede Korkut masalarıyla ayni ödülleri ikinci defa kazanmıştır" dedi.
"FANİ DÜNYANIN EN BÜYÜK KAZANCI GERİDE HOŞ SEDA BIRAKABİLMEKTİR"
Afyonkarahisar Masallarının dünya birincisi olduğunu vurgulayan Mehmet Behiç Görktan, "Babam Behçetoğlu Muzaffer Görktan'ın hazırlamış olduğu bu masalların kaybolup gitmesine içim razı olmayan ve bu masalları Afyonkarahisar halkıyla buluşturan, her türlü desteği sağlayan başta Değerli Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban'a, Kültür ve Sosyal İsler Müdürümüz Emel Sarlık'a, Grafiker Ramazan Gölcük'e ve bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Hepimiz iyi biliriz ki şu fani dünyanın en büyük kazancı, ancak tabutumuzun arkasına üç-beş kişiyi toplayabilmek ve ardında da iyi ve güzel şeyler söyletebilmektir. Yani hoş seda bırakabilmektir. İnşallah Behçetoğlu bunu yapabilmiştir" diye konuştu.
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Mehmet Behiç Görktan tarafından hazırlanan Behçetoğlu'ndan Karahisar Masalları kitabında ayrıca şu ifadelere yer verdi.
Hayal Dünyamız Masallar
Halk kültürümüzün önemli kaynakları arasında bulunan masallar, küçüklüğümüzün hayal dünyasıdır. Daha çok ninelerimiz ve annelerimizden dinlediğimiz masallarla kişiliğimiz şekillenir. Doğru-yanlış, iyi-kötü, çirkin-güzel ayrımı yapan ve öğüt veren masalları küçüklüğümüzde zevkle dinlemişizdir. Masalları anlatma becerisine sahip güngörmüşlerden dinlemek bir başka tad vermiştir her zaman.
1993 yılında aramızdan ayrılan Gazeteci-Yazar Behçetoğlu Muzaffer Görktan'ın 1930'lu yıllarda derlemeye başladığı Behçetoğlu'ndan Karahisar Masalları'nın geçmişi o günlerdeki kaynak kişilere bakılırsa 1880-1890'lı yıllara uzanıyor. Yani masallarımız en az 135 yıllık bir geçmişe sahiptir.
Merhum Behçetoğlu Muzaffer Görktan'ın oğlu Mehmet Behiç Görktan'ın halk kültürümüzün zenginliği Karahisar Masalları'nın yayımlanmasında gösterdiği çabadan dolayı kutluyorum. Gelecek için en değerli varlığımız çocuklarımıza ulaşacak bu hiç duymadığım masalları kitaplaştırmak önemli bir hizmettir diye düşünüyorum. Unutmayalım; düşünmeyen ve hayal edemeyen çocuklarımızın gelecek için düşünceleri ve hayalleri olmayacaktır.Okumanın ve öğrenmenin hemen başında olan çocuklarımıza hediye edeceğimiz masal kitabımız çocuklarımıza hem öğretecek, hem eğitecek hem de hayal etmelerini sağlayacak. Merhum Behçetoğlu Muzaffer Görktan'ın bundan yaklaşık 85 yıl öncesinde derlediği masallar şimdi de yeni kuşaklara kitabın dışında kulaktan kulağa anlatılacak. Ne kadar değerli bir hizmet. Vefatından yaklaşık 25 yıl sonrasında çocuklarımıza ve bize hitap ediyor. Masal kitabımızın kapağını ve sayfaların resimlerini yapan Değerli Hocam Yrd. Doç. Dr. Aykut Özbay'a, kitabın basılmasını sağlayan Kültür ve Sosyal İşler Müdiresi Emel Sarlık'a, Grafiker Ramazan Gölcük ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüzün değerli çalışanlarına teşekkür ediyorum.Masal kitabımızı tüm çocuklarımıza armağan ederken, hepsinin gözlerinden öpüyorum. Geleceğimiz çocuklarımıza sağlık, mutluluk ve başarı diliyorum.
Mehmet Behiç Görktan ise kitabın Sunuş yazısında şu ifadelere yer verdi
Behçetoğlu Muzaffer Görktan Afyonkarahisar'ın işgali sırasında 5-6 yaşlarında bir çocuk imiş. Karahisar'ımız, bilindiği gibi, Yunan, İngiliz, Fransız ve İtalyanların işgaline uğramıştır. Dolayısıyla, halkımızın izzet-i nefsi kırılmış, yüreğinde acılar yaşayan bir millet, olmuştur. Ayrıca yerli Ermenilerin de bazıları iyice şımarmış, Türk Milleti ile dalga geçer hale gelmişlerdir. Çocuklar aileleri tarafında dışarıya bırakılmaz, evlerde tutulurlarmış. Evlerde kâfir Yunan'a lanetler yağdırılır, İngiliz'e, Fransız'a beddualar edilir, ölen askerlerimiz için de hatimler indirilirmiş.Çocuklar siyasi durumlardan pek haberdar olmadıklarından, onlara da nineleri, dedeleri, anneleri masal anlatarak; iyiyle çirkini, doğruyla yanlışı, millî duygularımızı öğretmeyi hedeflemişlerdir. Bu sayede masallar sözlü kültürümüzün temel öğelerinden birisi olmuştur.Bu kitabın içinde yer alan masallar 1930-1936 yılları arasında derlenmiştir. Ama masal kaynağı olan kişiler o tarihlerde, 55-60 yaşlarında kişiler olduğuna göre, masallarımız en az 1880-1890 yıllarında anlatılan masallardır. Dolayısıyla bu masallar bir belge ve ders niteliğindedir.Masalların kitap kapağı ve resimleri; Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğr. Üyesi Yard. Doç. Dr. Aykut ÖZBAY tarafından yapılmıştır. Kendisine teşekkür ederiz. 1986 yılında basıma hazırlanan ve bazılarını bildiğimiz bu masallardan birkaç örnek sunmaktayız. Millî kültürümüz olan babamın derlemiş oldğu bu masalları Sayın Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban'a sunduğum zaman konuya eğildi, ilgi ve dikkatini çeken bu masalların siz okuyuculara hemen sunulmasını istedi. Bir ecdat armağanı olarak bize kadar ulaşan ve nisyan deryasına gömülmesine mani olan Değerli Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Çoban'a, Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Sayın Emel Sarlık Hanım'a ve Grafiker Sayın Ramazan Gölcük'e ve bütün emeği geçenlere teşekkür ederim. Ayrıca gençlerimize, bildiklerini aynen aktarmayı bir millî borç bilen, olgunluk ve tevazun canlı timsali olan, babamın hazırlamış olduğu yakın tarihimizle ilgili bilgi ve belgeleri sunmaya devam edeceğiz. Onlarında mekânları cennet, ruhları şâd olsun...
YORUMLAR