BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, çiftçilerin teşvik edilmesini, yapılan desteklerin hiçbir kısıntıya meydan vermeyecek şekilde artırılarak devam etmesini istedi.
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, çiftçilerin teşvik edilmesini, yapılan desteklerin hiçbir kısıntıya meydan vermeyecek şekilde artırılarak devam etmesini istedi.
Türkiye’nin Koronavirüs salgınından (pandemiden) çıkartması gereken ilk ders; Ülke olarak, temel tüketim maddelerinin üretiminde, hızla “kendi kendine yeten” hale gelme mecburiyetinde olduğumuzdur. Siyasi iktidar başta olma üzere hepimiz, bu konuda, karşılaştığımız ve gelecekte de karşılaşabileceğimiz salgın hastalıkların yanında, tarihimizde sayısız kez yaşadığımız; savaş, savaş şartları, savaş tehdidi; ambargo başta olmak üzere ekonomik ve siyasi yaptırımlarla her an maruz kalabileceğimiz bir jeopolitiğin parçası olduğumuzu dikkate alarak, gerekli tedbirleri almak için her türlü katkıyı sağlamalıyız. Temel tüketim maddelerinin ilk sırasında, bütün tartışmaların dışında “gıda” yer alır.
Türkiye, tüm kurumlarıyla ve özel sektörüyle, behemehâl ve ivedilikle, gıda, dolayısıyla tarım üretiminde varolan çalışmalara ilave, verimin, sürekliliğin ve kalitenin artması için ciddi bir planlama ile stratejik çalışmalar yürütmelidir. Tabii ve zaruri olarak, tüm planlama ve çalışmaların merkezinde, çiftçilerimiz olacaktır, olmalıdır. Tarımsal üretimin belkemiği çiftçilerimiz her yönüyle teşvik edilmeli, yapılan destekler hiç bir kısıntıya meydan vermeyecek şekilde artırılarak devam etmelidir. Özellikle girdi maliyetlerinin başında gelen işçi, mazot, gübre, ilaç ve sulamada kullanılan elektrik gibi kalemlerde destekler artırılmalıdır. Ayrıca çiftçimiz'in ürettiği ürünler değerinde fiyatlandırılarak hem çiftçimiz mağdur edilmemeli hem de ülke insanımıza sağlıklı ve uygun fiyatta ürün temin edilecek zeminler hazırlanmalıdır.
Bir başka husus ise maalesef ülkemizde hala pek çok verimli tarım alanları farklı sebeplerle kullanılamamaktadır. Bu konunun da ivedilikle çözülmesi şarttır. Çiftçilerimizin yuvası olan köylerimizde eğitim, sağlık ve ulaşım başta olmak üzere medeniyetin gereklerinin eksik olduğu yerlerde bu hizmetler hızla tamamlanmalıdır. Bugün, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu IFAP’ın kuruluş tarihi olan ve 1984 yılından beri tüm dünyada kutlanan “14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü”. Tarım üretiminin ve çiftçilerimizin milletimiz için büyük ve hayati bir önem taşıdığını tekrar ederek; ekmeğini alın teri ile topraktan kazanan, helal rızkıyla ailelerini geçindirirken, aynı zamanda milletimize ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan, desteğin ve övgünün en büyüğünü hak eden çiftçilerimizin Çiftçiler Günü’nü tebrik ediyorum. İşlerimiz kolay, mahsulümüz bol ve bereketli, günümüz kutlu olsun.
Çiftçilerin Teşvik Edilmesi, Yapılan Desteklerin Hiçbir Kısıntıya Vermeyecek Şekilde Artırılmalı
15 Mayıs 2020 - 04:00
YORUMLAR