phishing

Cumhurbaşkanı Erdoğan : Yargı Reformu Stratejisi çerçevesinde Türkiye'nin mevzuat ve uygulama standartlarını yükseltmenin gayreti içindeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan : Yargı Reformu Stratejisi çerçevesinde Türkiye'nin mevzuat ve uygulama standartlarını yükseltmenin gayreti içindeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan : Yargı Reformu Stratejisi çerçevesinde Türkiye'nin mevzuat ve uygulama standartlarını yükseltmenin gayreti içindeyiz
21 Mayıs 2020 - 03:31 - Güncelleme: 21 Mayıs 2020 - 04:37


 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23. dönem Adli Yargı Hâkim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni'nde yaptığı konuşmada, “Kamuoyuna açıkladığımız Yargı Reformu Stratejisi çerçevesinde Türkiye’nin mevzuat ve uygulama standartlarını yükseltmenin gayreti içindeyiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23. dönem Adli Yargı Hâkim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni'ne video konferansla katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesleğe kabulleri yapılan 23. dönem hâkim ve Cumhuriyet savcılarının kura töreninin Türkiye’ye, adalet teşkilatına ve yargı mensuplarına hayırlı olmasını dileyerek görev yerleri belli olacak bin 379 hâkim ve Cumhuriyet savcısına meslek hayatlarında başarılar temenni etti.
 
 
“HÂKİM VE SAVCININ ASIL MURAKIBI KENDİ VİCDANIDIR”
“Adalet mülkün temelidir” sözünün hâkim ve Cumhuriyet savcılarının daima rehberleri olması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnsanlığın var oluş mücadelesinin en temel unsurunun adalet olduğuna, dünyanın adalet üzere ayakta kaldığına inanmayan hiç kimsenin bu mesleği hakkıyla yapması mümkün değildir” dedi.
“Hâkim ve savcı elbette Anayasa, kanunlar ve diğer mevzuata göre görevini icra eder. Ama unutmayınız, hâkim ve savcının asıl murakıbı kendi vicdanıdır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Kendi iç dünyasında Hakk’a, hakikate, ahlaka ve bütün bunlarla kuşatılmış adalet anlayışına sahip olmayan için kâğıt üzerindeki yazıların anlamı yoktur. Vasat bir kanunla iyi hakim ve savcılar adaleti tesis edebilir ama vicdanı olmayan hakim ve savcıların elinde en mükemmel kanunlar bile birer zulüm aracına dönüşebilir. Adaletle zulüm arasındaki ince çizgiye dair kadim inançların temel kaynakları yanında pek çok filozofun, pek çok devlet adamının ikazları, görüşleri vardır. İnsanların adalete güvenmediği bir toplumda ne huzur ve emniyet iklimi korunabilir ne de devlet düzeni sağlanabilir. Türkiye geçmişte çeşitli dönemlerde maalesef bu sıkıntıları yaşamıştır.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de kimi zaman darbe ve vesayet güçlerinin, kimi zaman FETÖ gibi terör örgütlerinin etkisi altına giren adalet sisteminin milletin gözünde epeyce örselendiğine dikkati çekerek, “Milletimizin hafızasında ve kalbinde rahmetli Menderes’in ve arkadaşlarının idamı da 12 Eylül yargılanmaları da FETÖ ihanet çetesinin kumpasları da acı izler bırakmıştır. Bunun için sizlerden vicdanınızı ve imzanızı Allah korkusu ve uygulamakla yükümlü olduğunuz kanunlar dışında asla hiçbir kimsenin, hiçbir gücün emrine vermemenizi istiyorum” diye konuştu.
 
“HÂKİM VE SAVCILIK MESLEĞİNİ SEÇENLERİN AĞIR BİR YÜK ÜSTLENECEKLERİNİN BİLİNCİNDE OLMASI GEREKLİ”
 
Hâkim ve savcıların evlatlarına bırakacağı en büyük mirasın tüm ömrünü adalete adamış, onurlu, saygın tertemiz bir isim olacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İçinizde çok para kazanmak isteyen varsa yanlış mesleği çektiğini bilmelidir. Gidip iş adamı, girişimci, profesyonel üst düzey yönetici olmalıydı. İçinizde şan şöhret peşinde olan varsa, o da yanlış mesleği seçtiğini bilmelidir. Gidip sanatçı, sporcu, siyasetçi, herhangi bir alanın fenomeni olmalıydı. Hâkim ve Cumhuriyet savcısı olarak size düşen görev; şahsınıza emanet edilen adalet kulesini sessiz sedasız bir şekilde tıpkı merhum şehit Mehmet Selim Kiraz Savcımız gibi gerektiğinde hayatınız pahasına korumanızdır” uyarısında bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görevinizi hakkıyla yerine getirdiğinizde sadece iyi bir hâkim, iyi bir savcı olarak anılacaksınız. Buna karşılık Hazreti Mevlana’nın tarifiyle, üzerinize düşenleri yapmadığınızda zalim sıfatıyla yaftalanacaksınız” ifadesini kullandı.
Hâkim ve savcılık mesleğini seçenlerin ağır bir yük üstleneceklerinin bilincinde olması gerektiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bugün burada yaptığım hatırlatmaların sebebi; fiilen mesleğe başlamasında olan sizlere itimadımı, sizlerden olan beklentimi ifade etmektir. Fırat’ın kıyısında gezen kuzuların sorumluluğunu üzerinde hisseden yöneticilere ve bunun hakkıyla yapılıp yapılmadığını gözetecek adalet sistemine sahip olduğumuz sürece geleceğimize hep güvenle bakabiliriz. Her ne kadar yüz yüze olamasak da tüm hâkim ve Cumhuriyet savcısı arkadaşlarımın yüreğinin de aynı hislerle kaplı olduğuna inanıyorum.  Bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak Anayasaya, kanunlara ve en önemlisi vicdanımıza göre attığınız her adımda, verdiğiniz her kararda yanınızda olacağımdan şüpheniz bulunmasın. Rabbim sizleri de, bizleri de utandırmasın.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamuoyuna açıkladığımız Yargı Reformu Stratejisi çerçevesinde Türkiye’nin mevzuat ve uygulama standartlarını yükseltmenin gayreti içindeyiz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk iki reform paketinin Meclis’te kabul edilerek yürürlüğe girdiğini, Meclis’in yeni yasama döneminde yei reform paketleriyle de milletin huzurunda olacağını söyledi.
Konuşmasının son bölümünde, şehit düşen güvenlik güçlerine, adalet teşkilatı mensuplarına ve tüm kamu personeline Allah’tan rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gece gündüz vazife başında olan adalet teşkilatı mensuplarına gayretleri ve fedakârlıkları için teşekkür etti.
Hâkim ve savcı adaylarına kurayla belli olacak görev yerlerinde başarılar temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşların Ramazan Bayramını da tebrik ederek, bayramın İslam âleminin birlik ve beraberliğine vesile olmasını diledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından hâkim ve savcı adaylarının kurasını izledi ve dönem birincisini tebrik etti.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum