Dinar’da kurban kesme eğitimi
KURTULUŞ-Dinar Belediyesi Veteriner Hekimi Oğuz Başkaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünden Veteriner Hekim Hasan Bilgin, İlçe Sağlık Müdürlüğünden Kadir Aydın ve Diyanet Görevlisi Abdullah Oktay Çelik tarafından kurban kesme eğitimi verildi. Dinar Belediye Toplantı Salonu’nda düzenlenen ve halkın yoğun ilgi gösterdiği toplantıda kurbanlık hayvan alırken nelere dikkat edileceği, İslami şartlara uygun olarak kesme işlemleri ve kurbanın kesildikten sonra nelere dikkat edileceği, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların ve bunların kan, et ve iç organlarda yaptığı değişiklikler resimlerle anlatıldı. İlçe Tarım Müdürlüğü veteriner hekimi Hasan Bilgin tarafından vatandaşların hayvan kimlik bilgilerini sorgulayabileceği Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca açılan https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası ile “HaySag” isimli mobil uygulama hakkında uygulamalı olarak bilgi verildi.
KURBAN KESERKEN ÇEVREYİ KİRLETMEYİN
Dinar Belediyesi Veteriner Hekimi Oğuz Başkaya, iyi bir kurbanlığın taşıması gereken özellikler ve hayvan kesildikten sonra ve etle ilgili dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi aktardı.
Kurban atıklarının akarsu, su kanalı, sokaklara ve çöp konteynırların dışına gelişi güzel atmamaları gerektiğini vurgulayan Başkaya, plastik çöp poşetlerine konularak çöp konteynırlarının iç kısmına bırakılması, hastalıklı organ ve sakatatların mutlaka derin çukur açılarak üzerine sönmemiş kireç dökülmek suretiyle gömülmesi gerektiğini aktaran Başkaya, kurban kesildikten sonra karkas ve iç organlarda görülen renk, koku ve farklı oluşumlarla ilgili şüpheli durumlarda Belediyenin 353 60 53 numaralı telefonu aranmak suretiyle veteriner hekim talebinde bulunulmasının vatandaşların sağlığı yönünden önemli olduğunu belirtti.
YORUMLAR