phishing

Dinar Türk Ocakları Hocalı Katliamı şehitlerini andı

Dinar Türk Ocakları Hocalı Katliamı şehitlerini andı

Dinar Türk Ocakları Hocalı Katliamı şehitlerini andı
09 Mart 2019 - 23:18


 
Hocalı Katliamı'nın 27. Yıldönümü, İstiklâl Marşı'mızın Kabulünün 98. Ve Çanakkale Deniz Zaferi'mizin 104. Yıldönümü ile ilgili Anma ve Kutlama Programları Dinar Türk Ocakları Dernek Binasında 07.03.2019 Perşembe Günü saat 20.00'de gerçekleştirildi. Sunuculuğunu şair Dede CİHAN'ın yaptığı etkinlik Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK ve tüm şehitlerimiz için saygı duruşu ile başladı, müteakiben İstiklâl Marşı'mız okundu. Açış konuşmasından önce M. Ali CİRİT Kur'an'ı Kerim tilavetinde bulundu. Açış konuşması için Dernek Başkanı Hasan ALPARS kürsüye davet edildi. Başkan: "Değerli arkadaşlar hepiniz hoş geldiniz, Mart Ayı Ocakbaşı Sohbetimizde Selahattin AYDEMİR Hocalı Katliamı'nı, Bendeniz İstiklâl Marşı'mızın Kabulü ve Mehmet Akif,i Servet ÖZTÜRK Bey tarafından da Çanakkale Deniz Zaferimiz'in 104. Yıldönümü işlenecektir. Hepinize saygılar sunuyorum, Regaip Kandilinizi ve üç aylarınız mübarek olsun" diyerek konuşmasını tamamladı.
İlk sunumu yapmak üzere Selahattin AYDEMİR Bey'e söz verildi. Konuşmacı özetle: " Ermeniler Ruslarla bir olarak Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ Bölgesi'ndeki Hocalı Kasabası'nda bundan 27 yıl önce 613 Azeri Türk'ü Ermenistan kuvvetleri tarafından katledildi. Bu bir sistematik katliamdır. Bu dünya tarihine kara bir leke olarak geçecektir. Hocalı sakinlerinin derileri soyulmuş, kulakları, burunları kesilmiş, gözleri oyulmuş, çocuk kadın, yaşlı ayırımı yapılmadan çeşitli işkenceler yapılmıştır. Bu vahşeti şiddetle telin ediyoruz." dedi.
İkinci sunum Hasan ALPARS tarafından yapıldı. Başkan özetle: "Mehmet Akif Türk Milletinin her ferdine yaşadıklarıyla örnek olabilecek bir şairdi, O'na göre sanat amaç değil, yüce ideale ulaşmada bir vasıtaydı. Hayatı zorluklarla ve mücadele ile geçti. Aydın, üstün ahlâk ve fazilet sahibi bir insandı. Çok mücadele etti, Kurtuluş Savaşı'nda Mustafa Kemâl'e destek verdi ve İstiklâl Marşı'mızı yazdı. Marşımız yokken, anma törenlerinde değişik şarkı ya da türküler okunuyordu. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından bir Marş yarışması açıldı, 500 lira ödüllü yarışmaya 724 şiir katıldı; ama hiçbirisi birinciliğe lâyık görülmedi. Akif'ten şiir yazması istendi. Akif, parayı almamak şartıyla şiiri yazdı. Oysa paraya çok ihtiyacı vardı, üstündeki paltosu emanetti, cebindeki iki lirayı ödünç almıştı. 500 lira ile üç çiftlik alınabiliyordu. İstiklâl Marşı 12 Mart 1921'de Büyük Millet Meclisinde gözyaşları içerisinde 4 kere okunarak kabul edildi. Kendisini rahmetle anıyoruz." dedi.
Çanakkale Deniz Zaferinin 104. Yıldönümü ile ilgili sunumu Emekli Öğretmen Servet ÖZTÜRK yaptı. Özetle: "Çanakkale Savaşı 1. Dünya Savaşı'nın en kanlı bölümlerinden birini oluşturur. Türk Ordusu Çanakkale'de destan yazmıştır. Ordumuz yedi düğele karşı savaşmış, 18 Mart 1915'te şerefli bir galibiyete imza atmıştır. Çanakkale Savaşı, İngiltere ve Fransa'nın itilaf devletleri içerisinde diğer müttefikleri olan Rusya'ya yardım götürmek amacıyla Çanakkale Boğazı üzerinden geçme isteği sebebiyle yaşanmıştır; ama Mehmetçik Mustafa Kemâl'in önderliğinde 250 bin şehit vermesine rağmen "Çanakkale Geçilmez." demiştir. Kendilerini rahmetle, minnetle yadediyoruz, ruhları şad olsun." dedi.
Şair Refik KAPLAN ve Rıfat YİĞİT'in okuduğu şiirler duygulu anlar yaşattı.
Toplantı dualarla son buldu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum