phishing

Eber Gölü’nde yetişen kamışlar ihraç ediliyor

Eber Gölü’nde kamış hasadına 1 Nisan’da başlandı. Gölden toplanan kamışlar Ukrayna, Hollanda ve Almanya’ya gibi ülkelere ihraç ediliyor

Eber Gölü’nde yetişen kamışlar ihraç ediliyor

Eber Gölü’nde kamış hasadına 1 Nisan’da başlandı. Gölden toplanan kamışlar Ukrayna, Hollanda ve Almanya’ya gibi ülkelere ihraç ediliyor

Eber Gölü’nde yetişen kamışlar ihraç ediliyor
10 Nisan 2016 - 18:42

Bolvadin, Çay ve Sultandağı ilçelerinin arasında yer alan Eber Gölü’nde her yıl olduğu gibi bu yılda kamış hasadı başlarken, civarda yaşayan köylüler şubat ayında gölden biçtikleri kamışları temizleyerek, Ukrayna, Hollanda ve Almanya’ya gibi ülkelere ihraç edilecek hale getiriyor.

Eber Gölü kenarında başlayan hasatla birlikte yüzlerce işçi ekmek parasını kamıştan çıkarıyor. Nisan ayının gelmesiyle göl kenarındaki hasatta kamışları düzelterek deste haline getiren işçilerden İbrahim Kandemir, köylerinin ekmek teknesinin kamış olduğunu belirtti. Şubat ayında Eber Gölü'nde kesilen kamışların teknelerle kıyıya getirildiğini vurgulayan Kandemir, yaptıkları işi şöyle anlattı:

 

SAZLAR DA HASIR YAPIMINDA KULLANILIYOR

“Bu yıl nisan ayının ilk günüyle itibaren kamış hasadımız başladı. Şu anda temizleme aşamasındayız. Bundan sonraki aşamada kamışları deste haline getirip, ihracata hazır hale getireceğiz. Ondan sonra hazırlanan kamışlar Ukrayna, Hollanda, Almanya gibi dış ülkelere ihraç edilecek. O ülkelerde bu kamışlar şemsiye haline getiriliyor.”

Kamış hasadının haziran ayına kadar sürdüğünü belirten Kandemir, “Biz her yıl bu şekilde kamış düzeltmeye başlarız. İyi kötü aile geçimimizi sağlıyoruz. Kamıştan sonra sazlıkların hasadına başlayacağız. O sazlıklar da hasır yapımında kullanılıyor” dedi.

 

KAMIŞLAR GENELDE ÇATI YAPIMINDA KULLANILIYOR

İşçilerden Musa Kazım Sönmez de, yaklaşık 10 yıldır Eber Gölü etrafında kamış işlemede çalıştığını ifade etti. Kış aylarında gölden kesilen kamışların nisan ayında temizleme işiyle devam ettiğini belirten Sönmez, “İşlemesi yapılan kamışların Avrupa ülkelerine ihracı gerçekleşiyor. Bu kamışlar genelde çatı yapımında kullanılıyor. Süslük tavan yapımında kullanılıyor. Yine turistlik mekanlara şemsiyeler yapılıyor” diye konuştu.

 

İŞÇİLER ÇOCUKLARINI DA ÇALIŞTIKLARI ALANDA BÜYÜTÜYOR

Kamış üretiminde çalışan işçilerin çoğunun çoluk, çocuk ailece bu işi yaptıkları gözlenirken, kamışın bir destesinin ise 50 kuruştan yapıldığı öğrenildi. Kamış üretiminde çalışan aileler çocuklarını da beraberinde getirirken, anne ve babalarının ekmek parası kazandıkları yerde minikler ise gölge olan yerlerde ya oyun oynuyor ya da ders çalışarak vakit geçirmeye çalışıyorlar.

 

HER ŞEY 50 KURUŞLUK KAMIŞ DESTELERİNİN SAYISINI ARTTIRMAK İÇİN

Gün doğmadan kamış üretim alanına gelen işçiler, gün batımına kadar sadece 50 kuruşa yaptıkları kamış destelerinin sayısını arttırma telaşı ile ter dökerken, işçiler kamışları bin bir zorluk içerisinde büyük emek sarf ederek sevkiyata hazır hale getirmek için gün batımına kadar çalışıyorlar. Cefakar işçiler kızgın güneşin altında gölden kesilip getirilen kamışları ise ihracata şu şekilde hazır hale getiriyorlar:

"Önce büyük bir şekilde hazırlanan kamış balyalarından iki avuç kadar alan işçiler daha sonra tarak adı verdikleri bir aletle birbirine yapışan kamışları tek tek açıyorlar. Açtıkları kamış destesini demir plakalar üzerine vurarak düzelten işçiler daha sonra büyük makaslarla destenin ucundan taşan kamışları keserek hepsini aynı boya getiriyorlar. Mengene adı verdikleri bir aletle desteyi sıkıştıran işçiler daha sonra bu desteleri plastik iple bağlayarak sevkiyata hazır hale getiriyorlar.”●iha

YORUMLAR

  • 0 Yorum