Afyonkarahisar’da ekonomik alandaki sıkıntılar çiçekçi esnafını da olumsuz etkiliyor. Kurtuluş’a konuşan çiçekçi Vehbi Köse, her yıl yılın ilk üç ayında görülen ve biten ekonomik durgunluğun bu yıl nisan ayında da sürdürdüğünü belirterek, iflasların ve kayyuma gitmenin küçük esnafı da mağdur ettiğini vurguladı.
Aslı mesleği ziraat mühendisliği olan ancak çiçekçilik yapmayı tercih eden Vehbi Köse, iflas eden ve kayyuma giden firmaların küçük esnafları mağdur ettiğinden yakındı. Köse, şunları söyledi:
ADAMIN PARASI VAR, KAYYUMA GİDİYOR
“Bazı firmalar parası olduğu halde kayyuma gidiyorlar ve batak ilan ediyorlar. Afyon’da, adamın parası var, kayyuma gidiyor, beş yıl siz alacağınızı alamıyorsunuz. Ödememek veya 5 yıl rahat etmek için. Yani bu art niyetli olaylar da piyasayı etkiliyor. Bu firmaların batması kaç bin kişinin belki de alacağının ödenmemesi, 5 yıl ertelenmesi dolayısıyla zor durumda bırakır. Benim bile büyük firmalardan çeşitli miktarlarda alacaklarım var yani. Koskoca firma çiçek parasını ödemiyor. Zorluk burada başlıyor aslında. Herkes dürüstçe borcunu ödese, piyasada ne icra olur, ne avukatlık iş olur, herkesin işi de düzgün gider, kimse batmaz.”
HERKESİN KAFASI KARIŞIK
Her yılın ilk çeyreğinde görülen durgunluğun, bu yıl insan ayında da sürdüğünden yakınan Köse, işlerin düzelmesi için umudunu yaz aylarına bağlamış durumda. “Yazın da daha iyi olacak inşallah” diye temennilerini dile getiren Çiçekçi Vehbi Köse, bu konuda, şunları kaydetti: “Piyasada bir bungunluk var. Ama inşaat ve düğün sektörü piyasayı hareketlendirecektir. Neden? Çünkü adam düğünde 60-70 bin lira para dağıtıyor, kuyumcusundan kuaförüne, beyaz eşyacısından mobilyasına, çiçekçisine para dağıtıyor. Düğün salonundan ikramlara kadar her yere 70 bin lirayı dağıtıyor. Bu piyasada güzel bir rahatlama sağlıyor. Yüzlerce bilerce düğün olduğu zaman o dönemde herkes hareketlilik sahibi oluyor. Bir canlanma oluyor. Şimdi genelde düşünürseniz ben gözlemlediğim kadarıyla CD’cisinden oyuncaksına kadar yani bütün esnaflarda genel bir durgunluk var. Ama her yıl ocak, şubat ve mart bu üç ayda durgunluk devam ediyor. Bütün sektörlerde bu durum böyle. Her yıl olur bu ama bu yıl biraz daha fazla olmuş olabilir. Çünkü herkesin kafası karışık.”
İNSANLARIN MORALİ BOZUK
“Önce insanın para harcaması için mutlu olması lazım” diyen Köse, sözlerini şöyle sürdürdü: “Havalar güzel gitmesine rağmen işler düzelmiyor, neden? Yani insanların morali bozuk. Savaş mı çıkacak? Altın yükseldi, yok dolar yükseldi, parası olan adamın borcunu karşılayabilecek birçok esnaf var. Vatandaş önce ekonomisini düşünüyor. Ama en güzel çiçeği de yollamak istiyor. Yani bunu yollanan kişinin konumuna göre değişiyor. Eğer bayansa ona buket veya orkide tarzı çiçekler yollamak istiyorlar veya çiçek açan bir bitki yollamak istiyorlar. Yeni göreve, bir makama gidiyorsa büyük bitki yollamak istiyorlar. Yazısını da büyük yazmak istiyorlar. Herkes okusun diye. Kiralık ve satılık dükkanların artık ortadan kalkmasını istiyoruz. Buralara insanlar yerleşsinler. Açılışlar olsun, güzel güzel palyaçolar oynasınlar. Bekarlar bir an önce evlensinler. Onların düğünlerine çiçekçiler olarak katkıda bulunmak istiyoruz.”●Kurtuluş(özel)
YORUMLAR