Klimatolog Okan Bozyurt, küresel ısınmanın yerini küresel soğumanın aldığını söyleyerek, 20-30 yıl içerisinde Avrupa’nın Sibirya kadar soğuyacağını, hatta küçük bir buzul çağın 20-30 yıl içerisinde beklendiğini ileri sürdü
Okan Bozyurt, “Küresel ısınma mı küresel soğuma mı daha faydalı olacak dünyada diye sorarsanız, ben şunu düşünüyorum, küresel soğumanın dünya ekosistemi açısından daha faydalı olacağını düşünüyorum” dedi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi İklim Bilimci Okan Bozyurt yaptığı açıklamada, dünyanın küresel ısınma tehdidinden kurtularak küresel soğuma trendine dönmeye başladığı söyledi. Klimatolog Bozyurt, son iki yıldır özellikle Avrupa ülkeleri ve kuzey Avrupa başta olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) kuzeyi ve Kanada gibi ülkelerde çok çetin kış şartlarının yaşandığına dikkat çekerek, şu ifadelere yer verdi: “Son 10-15 yıldır insanlar özellikle küresel ısınma tartışmaları içindeydi. Isınıyor muyuz veya soğuyor muyuz tartışmaları vardı. Bu görüşler genelde hep ısınma yönündeydi. Kutuplarda buzullar eriyor, kuraklık olacak, çölleşme olacak gibi kavramlar hep bizim karşımıza çıkan görüşlerdi. İnsanlar tabii şaşırdılar, ‘Isınıyoruz diyorlar, bu sefer de Avrupa’da iki yıldır kış çok çetin geçiyor, bu nasıl bir şey böyle’ gibi halktan birtakım sesler yükselmeye başladı. Tabii biz de bunları dikkate aldık. Yapılan araştırmalar sonrasında dünyada şu anda trendler değişmeye başladı. 2005 yılından sonra bu trend değişmeye başladı. Mesela 2007 yılından beri sıcaklıkların o kadar da yükselmediğini görüyoruz. Hatta 2006 yılında 2007 yılında ciddi anlamda düşüşler de oldu.”
“20-30 YIL SONRA BİR KÜÇÜK BUZUL ÇAĞI BİZİ BEKLİYOR”
Düşüşlerin ısrarlı bir şekilde devam etmesi halinde küresel bir soğumadan bahsedilebileceğini ifade eden Bozyurt, küresel soğumanın da şu anda tartışılan bir kavram olduğuna dikkat çekti. Bozyurt, 20. yüzyıl boyunca küresel ısınmadan dolayı buzulların hızlı bir şekilde eridiğini ve dolayısıyla okyanuslara çok fazla miktarda tatlı su karıştığını belirterek, bunun da okyanusların aynı zamanda tuzluluk derecesini etkilediğini kaydetti. Bozyurt şöyle devam etti: “Bu durumda okyanus akıntısında da birtakım değişiklikler meydan geldi. Şimdi mesela Avrupa’nın iklimini yumuşatan en önemli etken golf-stream sıcak su akıntısıdır. Bu akıntının debisinde son 20 yılda çok büyük azalışlar olduğu şu anda yapılan araştırmalar arasında karşımıza çıkıyor. Eğer bu azalış devam ederse, Avrupa’nın iklimi aynı Sibirya’nın iklimi gibi olacak, yeniden bir küresel soğuma olacak. Hatta daha da ilerisini söyleyeyim, 20-30 yıl sonra bir küçük buzul çağı bizi bekliyor. Bundan tabii Türkiye’de nasibini alacak.”
“METEOROLOJİDEN AYRIYIZ”
Geçtiğimiz aylarda bu konunun gündeme geldiği ancak Meteoroloji tarafından böyle bir soğuğun yaşanmayacağı açıklamasının hatırlatılması üzerine Bozyurt, şu ifadelere yer verdi: “Halkımızda birtakım kavram karmaşası var. Dönemsel tahminleri bizler yapıyoruz, iklimbilimciler yapıyor. Ben klimatoloğum. Benim gibi olan iklimbilimci arkadaşlar, dönemsel, hatta yüzyılları kapsayacak tahminler yapıyor. Ama meteorologlar daha kısa vadeli sık değişen hava tahminleri ile ilgileniyorlar. Aramızdaki fark bu. Dolayısıyla burada birtakım farklılıklar olabilir.”
“KÜRESEL ISINMA MI KÜRESEL SOĞUMA MI DAHA FAYDALI?”
‘The Day After Tomorrow’ (Yarından Sonra) filminden örnekler veren Bozyurt, bu filmde çok mantıklı şeylerin bulunduğunu söyledi. Bunlardan birisinin de okyanus akıntılarında meydana gelen değişiklikler olduğunu dile getiren Bozyurt, “Çünkü kutuplarda buzullar hızla eriyor ve okyanustaki tuz dengesi değişiyordu. Bu durumda okyanus akıntıları kesintiye uğruyor, nemli ve ılık hava taşıyan sıcak su akıntıları kesintiye uğrayınca kuzeyden itibaren güneye doğru soğumaya başlayacak” dedi. ‘Küresel ısınma mı küresel soğuma mı daha faydalı olacak dünyada şeklinde sorulduğunda, küresel soğumanın dünya ekosistemi açısından daha faydalı olacağını düşünüyorum” diyen Bozuyurt, küresel ısınmada birtakım kuşaklarda özellikle enlemlerde kuraklık tehlikesinin ortaya çıkacağını, çölleşmelerin meydana geleceğini iletti. Sıcaklık yüksek olduğu için ve kar yağışı azaldığı, don olayı olduğu için salgın hastalıkların ortaya çıkacağını belirten Bozyurt, son birkaç yıldır değişik grip türlerinin ortaya çıktığını bunun da iklimden kaynaklandığını ifade etti. Küresel soğumanın oluşması ile Türkiye’yi daha sağlıklı günlerin beklediğini ileten Bozyurt, soğukların baş göstermesi ile havanın temizlendiğini belirtti. Bozyurt, şöyle devam etti: “Eğer küresel soğuma olursa o zaman salgın hastalıklarının önü alınacak. Tabii kuraklık tehlikesi tamamen ortadan kalkacak. Ben bazen küresel ısınma tartışmalarını her zaman eleştiririm. O kadar felaket tellallığı yapıldı ki ‘Türkiye’de kuraklık olacak çölleşme olacak’ diye. Hani, son üç yıldır tam tersine, bir su fazlalığı meydana geldi. Bozyurt, iklim soğumasında bir başka etmenin de el-nino yılından la-nina yılına geçilmesi olduğunu söyledi. Bozyurt, “La-nina olduğu zaman okyanusta dünya iklim sisteminde bir soğuma meydana geliyor. Dolayısıyla bu sene la-nina yılı hala etkisini sürdürüyor. Bu devam edecek olursa önümüzdeki yaz da bizi serin bir yaz bekliyor diyebilirim” şeklinde konuştu.
YORUMLAR