phishing

Piyasa için artık bir mekana ihtiyaç yok

AKÜ’de düzenlenen Rekabet Hukuku Uygulamaları Toplantısında, rekabeti anlatan Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak: Alıcılarla satıcıların buluşma ortamının, gelişen teknolojiler sayesinde mutlaka fiziksel bir alan gerektirmediğini biliyoruz

Piyasa için artık bir mekana ihtiyaç yok

AKÜ’de düzenlenen Rekabet Hukuku Uygulamaları Toplantısında, rekabeti anlatan Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak: Alıcılarla satıcıların buluşma ortamının, gelişen teknolojiler sayesinde mutlaka fiziksel bir alan gerektirmediğini biliyoruz

Piyasa için artık bir mekana ihtiyaç yok
17 Nisan 2016 - 17:06

AKÜ’de düzenlenen Rekabet Hukuku Uygulamaları Toplantısında konuşan Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, gelişen iletişim olanaklarının piyasayı belirli bir mekana bağımlı olmaktan çıkardığını vurguladı. Torlak, “Alıcılarla satıcıların buluşma ortamının, gelişen teknolojiler sayesinde mutlaka fiziksel bir alan gerektirmediğini biliyoruz. Günümüzde herkesin elinde akıllı cihazlar bulunmakta ve bu cihazlarda birkaç tuşa basarak dünyanın herhangi bir yerindeki gelişmelerden, piyasalardan haberdar olabiliyoruz” diye konuştu.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde Rekabet Kurumu tarafından Rekabet Hukuku Uygulamaları Toplantısı gerçekleştirildi.

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş, Rekabet Kurumu Dış İlişkiler, Eğitim ve Rekabet Savunuculuğu Daire Başkanı Ali Arıöz, Rekabet Başuzmanı Neşe Nur Onuklu ile AKÜ öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı toplantının açış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Solak, piyasa ekonomisinde aşırı kâr hırsının piyasanın aksamasına neden olduğunu kaydetti.

 

REKABET KURUMU GÜCÜNÜ DEVLETİN EGEMENLİK HAKKINDAN ALIR

“Ekonomik insanın aşırı kar hırsı, piyasanın düzgün işleyebilmesi için gerekli olan rekabet kurallarının dışına çıkılmasına neden olmaktadır” vurgusu yaptı, “Devletin egemenlik hakkına dayanarak rekabetin korunmasına müdahale etmesi kaçınılmaz bir sorumluluk olarak karşımıza çıkmaktadır” ifadesini kullandı.

AKÜ olarak öğrencilere düzenleyici ve denetleyici kurumları tanıtmayı amaç edindiklerini ve bu konuda Rekabet Kurumu’nun önemini belirten Solak, şöyle devam etti: “Kuruluşundan günümüze en yetkili elemanlardan oluşan kadrosuyla Rekabet Kurumu, rekabet ortamını sağlamak ve sürdürülebilirliğini devam ettirmek için faaliyetlerine başarı ile devam etmektedir. AKÜ olarak düzenleyici ve denetleyici kurumları konu edinen derslere İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Hukuk Fakültesi programlarında yer vermekteyiz. Pek çok öğrencimiz de Rekabet Kurumu’nun staj programından yararlanmıştır.”

 

PİYASA BİR MEKAN GEREKTİRMİYOR

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak ise, rekabet kavramının Türk toplumunda farklı algılanmaya açık bir kavram olduğunu, seminer ve toplantılar ile rekabetin önemini anlatmaya çalıştıklarını dile getirdi. Piyasa, rekabet ve ahlak kavramları üzerine konuşan Torlak şunları kaydetti:

“Alıcılarla satıcıların buluşma ortamının, gelişen teknolojiler sayesinde mutlaka fiziksel bir alan gerektirmediğini biliyoruz. Günümüzde herkesin elinde akıllı cihazlar bulunmakta ve bu cihazlarda birkaç tuşa basarak dünyanın herhangi bir yerindeki gelişmelerden, piyasalardan haberdar olabiliyoruz. Dolayısı ile piyasa dediğimiz şey artık fiziksel bir mekan gerektirmiyor. Piyasa şartlarının etkileyicileri ve bu piyasa şartlarını belirleyenler var. Şunu söyleyebiliriz, piyasanın kendisi değişiyor ama onu etkileyen faktörler çok fazla değişmemekte günümüzde. Bu faktörler de piyasayı kontrol etme gereksinimi doğurmaktadır.”

 

TİCARİ AHLAK ÇOK ÖNEMLİDİR

Ahlak kavramının adil bir rekabet ve sağlıklı işleyen bir piyasa düzeni sağlayabilmek için mutlak gerekli olduğunu belirten Torlak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ahlak denilince sığ anlaşılan ahlak anlayışından bahsetmiyoruz, ticaret ahlakından bahsediyoruz. Bütün kadim medeniyetlerde, bununla beraber İslam medeniyetinde de rekabetin korunması için temel ilkelerin çok net bir şekilde var olduğunu ve buna bağlı olarak da 12. yüzyıldan itibaren Ahilik örgütlenmesiyle Selçuklu ve Osmanlı geleneğinde aslında çok güzel bir mekanizma kurulduğunu görüyoruz. Bu mekanizmasının da temelinde ahlak yatmaktadır.”

 

PANELDE REKABETİN GEREKLİLİĞİ ANLATILDI

Daha sonra moderatörlüğünü AKÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şafak Balı’nın yaptığı ve Rekabet Kurumu Dış İlişkiler, Eğitim ve Rekabet Savunuculuğu Daire Başkanı Ali Arıöz ve Rekabet Başuzmanı Neşe Nur Onuklu’nun konuşmacı olarak katıldığı panel gerçekleştirildi. Panelde rekabetin gerekliliği ve Rekabet Kurumu’nun önemi ile beraber Rekabet Kurumu’nda kariyer imkanları ve mesleki avantajları masaya yatırıldı.●Kurtuluş

 

.

YORUMLAR

  • 0 Yorum