İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, Karahisar TV Haber Müdürü Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu Yerel Gündem programına katıldı. Programa katılan habercilerin de sorularını yanıtlayan Erdurmuş, özellikle bir süre önce CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’ın gündeme getirdiği ithal hayvanlarda hastalık olup olmadığına ilişkin soruya net yanıt verdi.
İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, Karahisar TV’de her hafta canlı olarak yayınlanan Yerel Gündem programının konuğuydu. Karahisar TV Haber Müdürü Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu Yerel Gündem programında Türkeli Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mejnun Sancak, Kurtuluş Gazetesi Haber Müdürü Süleyman Servet Kocaerkek ile Kocatepe Gazetesi muhabiri Murat Arısoy da sorularıyla programa iştirak etti.
ERDURMUŞ NET KONUŞTU
Tarımla ilgili pek çok konuya açıklık getiren İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, bir süre önce CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’ın Afyonkarahisar’da düzenlediği basın toplantısıyla gündeme getirdiği “ithal hayvanlarda hastalık şüphesi”nin perde arkasını açıkladı. Erdurmuş, “Mevcut durumu bakanlığımıza ilettik. En kısa sürede bakanlığımızca resmi açıklama yapılacak. Biz tarım teşkilatının Afyonkarahisar’daki temsilcileri olarak bir çalışma yapıyorsak bu bizim boynumuzun borcu. Eğer gıda güvenliğini tehdit eden bir şey varsa bizi hiçbir şey kurtaramaz. Bakanlık kanalıyla gerekli bilgilendirmeler yapılacak” dedi. Erdurmuş, kendi imzasıyla bir et kombinasına gönderilen ve ithal hayvanların bazı bölümlerinin imha edilmesine yönelik yazıya ilişkin de şunları söyledi: “Yazışma şuydu: BS (deli dana) ile ilgili Bakanlık olarak yıllardır tedbir alıyoruz. 1986’lı yıllarda ortaya çıkan bir hastalık. Herhangi bir ithalat yokken bile bu tedbiri uyguladık. Yoğun bir şekilde arkadaşlarımız çalışma yaparlar. Alınan tedbirin bir yansıması. Bizim ithal ettiğimiz hayvanlar, 24 ayın altındaki hayvanlar. Bu hastalık ise en az 30 aylık hayvanlarda görülüyor. Karkas etler yoğun bir şekilde analizden geçiyor. Türkiye zaten BS görülmemiş ülkelerden ithal ediyor. Bu noktada çok saydamız, saklayacağımız bir şey yok. Afyon genelinde bir sıkıntı yok ama ulusal anlamda sıkıntı olmaması için Bakanlık, tek bir ağızdan açıklama yapılması taraftarı.”
ŞAP HASTALIĞI ZAMAN ZAMAN GÖRÜLÜR
Şap hastalığı konusunda da açıklama yapar Erdurmuş, şap hastalığının zaman zaman görüldüğünü, ancak aşılama yapıldığını, üreticilerin de bu bağlamda eğitime tabi tutulduklarını söyledi. 15 Şubat’tan itibaren şap aşılamalarına başlayacaklarını belirten Erdurmuş, üreticilerin ve toplumun diğer kesimlerinin şap hastalığına karşı daha bilinçli hale geldiğini belirtti.
2010 yılında yaptıkları yatırımlar konusunda da bilgi veren Erdurmuş, “Bizim yaptığımız projeleri şöyle özetlemek gerek: Birincisi rutin olarak Bakanlığımızın yönlendirdiği, Bakanlık politikası olarak ortaya konan projeler. İkincisi, bizim yerel imkanlarla sağlamaya çalıştığımız, gerek sayın Valimizin bizlere sağladığı kaynakla, gerek İl Özel İdaresinden kurumumuza sağlanan kaynakla köylülerimize, çiftçilerimize sağladığımız hizmetler var. Yerelde son zamanlarda gündeme gelen bakanlığımıza bağlı tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumumuz var. Onlar proje kabülüne başladılar. Zafer Kalkınma Ajansı da faaliyete geçti. Tarım ve hayvancılığın kalkınması anlamında yaklaşık 280 çiftçimize tarım alet ve makinesi dağıttık. Bu da miktar olarak baktığımızda 3 milyon Türk lirası tutarında proje sundu vatandaşlarımız. Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme projesi kapsamında 2010 yılında 14 tane ekonomik yatırım projesi destekledik” ifadelerini kullandı.
BAKANLIK MANDACILIĞA ÖNEM VERİYOR
Afyonkarahisar’ın hayvancılık potansiyelinde sucuk ve kaymak gibi ürünlerin öne çıktığını bu ürünlerde de daha kaliteli mamülün mandacılıkla sağlanabileceğinin altını çizen Erdurmuş, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın mandacılığa büyük önem verdiğini söyledi. Erdurmuş, “Mandacılık alanında çok önemli çalışmalarımız oldu. 2008 yılında sayın Bakanımız ilimizi ziyaretinde mandayla ilgili ilimizde ciddi bir kan kaybı olduğu söylendi. Buradan ayrıldıktan sonra sayın bakanımız mandacılık ile ilgili bir çalışma yaptı. Manda yetiştiricileri birliği kurmakla işe başladık. Bin 500 anaç manda ıslah kapsamına alındı. Süt üreticileri ile ilgili de çalışma yapıyoruz. İl Özel İdaresi bize bu konuda bir kaynak sağladı. Biz sadece oradan sağlanan kaynakla kalmayacağız. Bakanlıktan da ödenek talebimiz olacak. Zafer Kalkınma Ajansı’na bu konuda bir proje yazmaya hazırlanıyoruz. 2010 yılı içinde arkadaşlarımız eğitim çalışmalarına başladı. Sağımdan başlayarak sütün muhafazasına ve nakliyesine kadar profesyonellik gerektiren bir süreç.”
YORUMLAR