Katma Değerli Üretimle Türk Sanayisi Üç Sacayağı Üzerinde Yükselecek
Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Bakan Kacır, demir çelik üretiminde Türkiye’nin Avrupa’nın lider ülkelerinden biri olduğunu hatırlattı. Sanayi politikalarının artık daha verimli, sürdürülebilir ve rekabetçi bir üretim anlayışı üzerine inşa edildiğini ifade eden Kacır, “Katma değerli üretim, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm olmak üzere Türk sanayisini üç ana sacayağı üzerinde yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu vizyon, küresel ölçekte rekabetçiliğimizi artıracak en kritik stratejilerimizden biri” dedi.
102 Milyar Liralık Yatırım Harekete Geçirildi
Makine, mobilite, üretimde yapısal dönüşüm, sağlık ve kimya sektörleri başta olmak üzere dijital dönüşüm alanlarına yönelik 102 milyar liralık yatırımın devreye alındığını kaydeden Kacır, sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklı yeni projelerin hızla hayata geçirileceğini söyledi.
5 Milyar Dolarlık Karbonsuzlaşma Finansmanı Geliyor
Kacır, Türkiye sanayisinin karbonsuzlaşması için uluslararası iş birliklerinin önemine de dikkat çekti. Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile yürütülen projeler kapsamında, 700 milyon doları aşan finansmanın sanayicilere sunulduğunu belirtti. Ayrıca, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası ile yapılan yeni anlaşmalar doğrultusunda 2030 yılına kadar 5 milyar dolarlık karbonsuzlaşma yatırımı için ortak bir beyannameye imza atıldığını duyurdu. Bu finansman, Türk sanayisinin ikiz dönüşüm (yeşil ve dijital dönüşüm) ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılacak.
Konya Sanayisi Büyük Dönüşüm Yaşıyor
Konya’nın sanayi altyapısında son yıllarda yaşanan gelişmeleri anlatan Kacır, 2002 yılında 8 olan organize sanayi bölgesi sayısını 12’ye çıkardıklarını ve istihdamı 9 binden 81 bin 290’a ulaştırdıklarını söyledi. “Konya’ya 2 teknopark, 22 Ar-Ge merkezi ve 1 tasarım merkezi kazandırdık. 405 milyar liralık sabit yatırım ve 88 binden fazla istihdam sağlayacak projelere teşvik verdik” ifadelerini kullanan Kacır, şehirde yürütülecek yeni vizyon projelerinin de müjdesini verdi.
Türkiye’nin Sanayi Geleceğine Güçlü Vizyon
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Türkiye’yi sanayi alanında küresel bir güç haline getirmek için kararlı adımlar attığını belirten Kacır, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yatırım, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasında sanayimizi daha rekabetçi ve sürdürülebilir bir zemine oturtmak için çalışmaya devam edeceğiz. Sanayicilerimizin yanında olmaya, onların ihtiyaçlarına yönelik teşvik ve destekleri sunmaya kararlıyız.”
Programa Yoğun Katılım
Programa, Bakan Kacır’ın yanı sıra Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Konya Valisi İbrahim Akın, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, belediye başkanları, milletvekilleri ve sanayiciler katıldı. Etkinlikte başarılı sanayicilere teşekkür plaketleri takdim edildi.
Bu açıklamalar, Türkiye’nin sanayi politikalarındaki güçlü dönüşüm sürecinin bir yansıması olarak dikkat çekiyor. Ekonominin lokomotifi olan sanayi sektöründeki bu gelişmeler, Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Türk Sanayisi Yeşil ve Dijital Dönüşümle Geleceğe Hazırlanıyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin sanayi stratejisinin yeni hedeflerini Konya’da düzenlenen Sanayi Odası 50. Kuruluş Yıl Dönümü programında açıkladı. Bakan Kacır, Türkiye’yi dünyanın en büyük 11. ekonomisi haline getirdiklerini belirterek, sanayide yeşil ve dijital dönüşümün stratejik öncelikler arasında olduğunu vurguladı.
28 Kasım 2024 - 16:06 - Güncelleme: 28 Kasım 2024 - 16:14
YORUMLAR