Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi" (U-ETDS) ile 01 Ocak 2024 tarihine uzatılan “Sayısal Takograf Sistemi” hakkında Odamız konferans salonunda ilgili esnaf ve sanatkarlarımıza bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü uzmanları ve Antalya 6. Ulaştırma Bölge Müdürlüğü uzmanları tarafından verilen bilgilendirme toplantısına Daire Başkanı Kerim Cicioğlu , Bilgi İşlem Uzmanı İsmail Tamkoç,ile Kimya Mühendisi Cemalettin Doğmuş ile Antalya 6. Ulaştırma Bölgenden Mümin Gündoğdu ve Mustafa Naim Kara katıldı.
KORSAN TAŞIMACILIK ÖNLENECEK
Daire Başkanı Kerim Cicioğlu U-ETDS sisteminin, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu (KTK) ve KTY çerçevesinde taşımacılık faaliyetinde bulunan firmaların taşıdıkları eşya, kargo ve yolcu hareketlerinin elektronik olarak gerçek zamanlı takibi, değerlendirilmesi ve denetimi imkanlarının sağlanacağı bir sistem olduğunu söyledi.
U-ETDS sisteminin KTK ve KTY çerçevesinde ticari olarak faaliyet gösteren, tarifeli/tarifesiz yolcu taşımacıları (A1, A2, B1, B2, D1 ve D2), eşya taşımacılarını (K1, K3, C2 ve C3), lojistik işletmecilerini (L1 ve L2), kargo işletmecilerini (M1 ve M2), nakliyat ambarlarını (N1 ve N2), dağıtım işletmecilerini (P1 ve P2), taşıma işleri organizatörlerini (R1 ve R2), terminal işletmecilerini (T1 ve T2) kapsadığını belirten Hasan Boz, U-ETDS sistemi sayesinde, ilk kez ticari olarak taşınan eşya, kargo ve yolcu hareketleri elektronik olarak takip edilebileceğini, korsan ve usulsüz (kapsam dışı) taşımacılığın önleneceğini kaydetti.
Toplantıda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı uzmanları tarafından, Karayolu Taşıma Yönetmeliği ve ilgili mevzuat (UETDS Sistemi), Karayolu Taşıma Yönetmeliği ve ilgili mevzuat (Sayısal Takograf Sistemi) konularında bilgiler verildi.
Karayolları Taşıma Yönetmeliği çerçevesinde, adlarına C2, C3, K1, K3, L1, L2, N1, N2, R1, R2, M1, M2, P1, P2, T1 ve/veya T2 yetki belgesi düzenlenmiş firmaların, faaliyetlerine ilişkin bilgileri Bakanlıkça oluşturulan U-ETDS/Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’ne elektronik olarak iletmeleri konusunda yükümlülüklerinin bulunduğu belirtilerek, söz konusu uygulamanın başlayıp devam ettiğini ve yasal olarak 01.01.2021 tarihinde tamamen uygulamaya geçeceğini bildirildi.
Dijital Takograf takma zorunluluğunun 2008 ve sonrası model araçlar için son tarih 10 Temmuz 2020 olarak belirlendiği açıklanmış olup, yetki belgesi sahiplerinin, Sayısal Takograf kullanması zorunlu olan ve yetki belgesi ekindeki taşıt belgesinde kayıtlı araçları için Sayısal Takograf ünitelerindeki verileri “kart verme otoritesine” (https://staumanaliz.tobb.org.tr) gönderme zorunluluğun da 01.01.2024 tarihinden itibaren başlayacağı belirtildi. Toplantı soru cevap bölümü ile devam etmiş olup,
Toplantının sonunda konuşmacılarımıza Oda Başkanı Ahmet Sav tarafından günün anısına İscehisar mermerinden yapılmış hediye takdim edildi.
Sayısal takograf bilgilendirme toplantısı İscehisar Esnaf Odası’nda yapıldı.
04 Şubat 2020 - 10:19
YORUMLAR