İzmir Üniversitesi Hastanesi Vokoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İsmail İlter Denizoğlu, uzun süre yüksek sesle konuşmanın ses tellerinde ciddi hasar meydana getirdiğini söyledi. Denizoğlu, belirli aralıkla susmanın ses tellerini dinlendirici etki yaptığını ifade ederek, “Susmak, sesin uykusudur. Ses, imajımızın yüzde 80’ini oluşturmaktadır” dedi.
Sesin kişiliği, sağlığı ve psikolojik durumu yansıtan bir araç olduğunu anlatan ve yüksek sesle konuşulmaması gerektiğini ifade eden Denizoğlu, “Ses insan ruhunun aynasıdır. İnsanların en büyük ihtiyaçlarından biri iletişimdir. İletişimin de en büyük unsuru sestir. Tüm duygularımız sesimize yansır. Bu şekilde sağlıklı iletişim kurarız” dedi.
İYİ KONUŞAN BİRİ KENDİNİ DOĞRU ŞEKİLDE İFADE EDER
Sesin, uzun süreli konuşmalarda kontrollü şekilde kullanılması gerektiğini dile getiren Denizoğlu, şöyle devam etti: “Çünkü ses tellerimiz üstü yutkunma sırasında kapanıyor. Bir damla su bile kaçsa hemen vücut reaksiyon gösteriyor. Ancak solunumla aldığımız maddeler ses tellerimizi etkiliyor. Sigara içmek sesi olumsuz etkiler. Ses, imajımızın yüzde 80’ini oluşturmaktadır. Giyiminiz, makyajınız veya bindiğiniz otomobil imajınızın sadece yüzde 20’lik bir kısmını oluşturur. Karşınızdaki insana sesinizle gidersiniz. Bu nedenle sesinizi kullanırken dikkat etmelisiniz. İyi konuşan biri kendini doğru şekilde ifade eder, özgüveni yüksektir. Akademik başarısı ve sosyal iletişimi yüksektir. Küçük çocuklarımıza, kısık sesin saygı ifadesi olduğu gibi yanlış bilgiler aşılamayalım.”●iha
YORUMLAR