phishing

Sultandağı erikte de meyve deposu

Sultandağı erikte de meyve deposu

 Sultandağı erikte de meyve deposu
28 Ağustos 2017 - 10:26

 

 

 

 

 

 

Sultandağı erikte

de meyve deposu

 

 

Türkiye'nin kiraz ve vişne üretimi ile ünlü Sultandağı ilçesinde yetiştirilen ‘briton’ (stanley) eriğinin hasadı başladı. İlçede kiraz ve vişneden sonra en çok hasadı yapılan erikler Irak başta olmak üzere Ortadoğu ve bazı Avrupa ülkelerinde yoğun talep görüyor

 

 

Türkiye'nin kiraz ve vişne üretimi ile ünlü Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde yetiştirilen ‘briton’ (stanley) eriği Irak başta olmak üzere Ortadoğu ve bazı Avrupa ülkelerinde yoğun talep görüyor.

İlçede kiraz ve vişne hasadının ardından, ‘briton (stanley) eriği toplanmasına başlandı. 

Meyvecilik alanında faaliyet gösteren firmanın sahibi Halis İpek 39, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sultandağı ilçesinde yetişen eriğin yurt içi ve yurt dışında alıcı bulduğunu söyledi.

KİLOSU 1 LİRADAN ALINIYOR

İç piyasada İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere meyve gönderdiklerini belirten İpek, “Yurt dışında da başta Irak olmak üzere, Ortadoğu ve bazı Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Erikte hasat yeni başladı. Sultandağı'nda erik rekoltesi geçen yıla göre düşük. Önceki yıla göre üretim yüzde 40 daha az ama fiyatlar bu yıl yüksek” dedi.

Ürün kalitesinin bu yıl üreticinin yüzünü güldürdüğünü dile getiren İpek, şöyle devam etti:

“Sultandağı  eriği taze olarak genellikle iç piyasada tüketiliyor. Marmelat ve komposto yapımı için sanayilere veriyoruz. Yurt dışında da ağırlıklı olarak Irak'a ihraç ediyoruz. Biz geçen yıl ilçeden 6 bin ton erik alımı gerçekleştirdik. Bu yıl ise hedefimiz 3 bin ton. Meyvenin kilogramını 80 kuruş ila 1 lira arasında alıyoruz.”

İpek, erikleri ihracat edilinceye kadar soğuk hava depolarında sakladıklarını ettiklerini ifade etti.

ÜRETİCİLER İÇİN ÖNEMLİ GELİR KAPISI

Üreticilerden Rüştü Aytemir de briton (stanley) eriği hasadının ağustos-eylül döneminde gerçekleştirildiğini anlattı.

Son yıllarda bu erik çeşidinin üreticiler için önemli gelir kapısı olduğuna dikkati çeken Aytemir, şöyle konuştu:

“Sultandağı'nda kiraz ve vişneden sonra üretim bakımından üçüncü sırada yer alıyor. İlçemizde birçok aile geçimini erik üretiminden sağlıyor. Meyveciliğin ilçemizin kalkınmasına büyük katkısı var. Bu yıl da erik üretimi iyi görünüyor. Bazı yıllarda yağış ve dona bağlı nedenlerle üretimde düşüşler olabiliyor ama mevsim şartları güzel geçtiğinde rekoltemiz çok yüksek oluyor.”

1 DEKARDAN 2 TON ÜRÜN ALINIYOR

Aytemir, 60 bin metrekare araziden geçen yıl yaklaşık 120 ton ürün aldığına işaret ederek, şunları kaydetti:

“Yine aynı miktarda ürün almayı bekliyorum. Eriği ilçemizdeki yaş meyve alımı yapan ihracatçılara veriyoruz. Verdiğimiz ürünler, Türkiye'deki iç piyasaya ve yurt dışına gönderiliyor. Genellikle Irak'a ihraç edildiğini biliyoruz. Bu yıl bazı Avrupa ülkelerine de gittiğini öğrendik. Hükümetimiz, ihracatçılara kolaylık sağlarlarsa, yaş meyve üreticileri de daha çok kazanır. Sonuçta da ülkemiz kazanmış olur.”

SAĞLIK AÇISINDAN ÇOK FAYDALI

Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap ise  eriğinin ılık iklimi seven bir meyve olduğuna değindi.

Uygun iklim koşulları nedeniyle Sultandağı'nda önemli miktarda erik üretiminin gerçekleştirildiğini aktaran Arap, “İlçemiz kendi ihtiyacının dışında yaklaşık 10 bin ton ticari anlamda erik üretiyor. İlçede üretilen  eriği genellikle Almanya, Rusya, Irak ve Gürcistan gibi ülkelere ihraç ediliyor. B vitamini açısından zengin olan  eriği, yüksek miktarda antioksidan içerdiği için de yoğun ilgi görüyor” ifadelerini kullandı.(AA)

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum