phishing

Tarımda Rekorlar ve Yeni Hedefler: Su Verimliliği ve Yerli Üretimde Seferberlik

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genişletilmiş Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı’nda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarım sektörüne yönelik dikkat çekici veriler paylaştı. Son 22 yılda tarıma aktarılan desteklerin toplamda 1 trilyon 365 milyar liraya ulaştığını belirten Yumaklı,...

Tarımda Rekorlar ve Yeni Hedefler: Su Verimliliği ve Yerli Üretimde Seferberlik

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genişletilmiş Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı’nda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarım sektörüne yönelik dikkat çekici veriler paylaştı. Son 22 yılda tarıma aktarılan desteklerin toplamda 1 trilyon 365 milyar liraya ulaştığını belirten Yumaklı,...

Tarımda Rekorlar ve Yeni Hedefler: Su Verimliliği ve Yerli Üretimde Seferberlik
28 Kasım 2024 - 11:20

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genişletilmiş Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı’nda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarım sektörüne yönelik dikkat çekici veriler paylaştı. Son 22 yılda tarıma aktarılan desteklerin toplamda 1 trilyon 365 milyar liraya ulaştığını belirten Yumaklı, bitkisel üretimin 139 milyon tona, büyükbaş hayvan varlığının %67, küçükbaş hayvan varlığının %64, kırmızı et üretiminin ise %206 oranında artarak rekor seviyelere çıktığını ifade etti. Tarımsal hasıla 68,5 milyar dolara, ihracat ise 31 milyar dolara yükselerek Türkiye’yi net ihracatçı bir konuma taşıdı. Ayrıca IPARD III kapsamında 39 proje için 635 milyon liralık hibe desteği sağlanarak, bu yatırımların ekonomiye 1,3 milyar liralık katkı sağlaması bekleniyor.
Toplantıda imzalanan “Su Verimliliği Protokolü” ile tarımsal su kaynaklarının verimli kullanılması hedefleniyor. Bakan Yumaklı, bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretiminde planlı uygulamaların önemine vurgu yaparken, tarımsal alanların kayıt altına alınması ve işlenmeyen arazilerin üretime kazandırılması gibi çalışmaların bu alanda devrim niteliği taşıdığını ifade etti. Su verimliliği konusundaki seferberlik, tarımsal sürdürülebilirliğin artırılmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendirildi.
Bakan Yumaklı’nın kırmızı et üretiminde yeterlilik oranını %95’e taşıyan yaklaşımları, kalan %5’lik açığın yerli üretimle kapatılması için başlatılan besilik dana seferberliği ile öne çıktı. Iğdır ve Ceylanpınar tarım işletmelerinde damızlık etçi ırk sığır yetiştiriciliği başlatılarak tam kapasite hedefleri belirlendi. Yumaklı, sektör temsilcilerinden büyük ölçekli işletmeler kurmalarını talep ederken, Bakanlığın bu süreçte kapsamlı destekler sunacağını ifade ederek özel sektörle iş birliğinin önemini vurguladı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum