Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB) düzenlediği Hububat Hasadı Öncesi Sektörel Analiz Toplantısı’nda konuşan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Akar, Türkiye nüfusun da yüzde 32'sinin tarımla uğraştığını belirtti. Fransa'nın tarımda Türkiye'nin 6 kat arazi büyüklüğüne sahip olduğunu, nüfusunun yüzde 22'sinin tarımla uğraştığını belirten Akar, "Biz daha fazla nüfusu daha dar alanda idare etmeye çalışıyoruz. Bizde buğday üretimindeki işletme sayısı 3 milyon iken Fransa'da 527 bin işletme bu işi yapıyor. Yani bizde Fransa'ya göre 6 kat daha fazla işletme tarımla uğraşıyor" dedi.
TÜRKİYE FRANSA KARŞILAŞTIRMASI
Türkiye'de 2015'te buğday üretimi 22-23 milyon ton iken, Fransa'da 42 milyon tonun üzerine çıktığına dikkat çeken Akar, "Geçen yıl bizde dekar başı 280 kilogram buğday alınırken, Fransa'da bu rakam 740 kilogramdı. Türkiye'de 7.8 milyon hektar alan ekilirken, Fransa'da 5.2 milyon hektar alan ekiliyor. Bizden 2.5 hektar daha az alanı ekiyorlar ama verimde bizi 2'ye katlıyorlar. Fiyata baktığımızda Türkiye'de buğdayın tonu ortalama 330 iken Fransa'da 185 dolar. Bu maliyet ayağı, bir de kalite ayağı var. Fransa bu işi profesyonel yapıyor bizim de böyle yapmamız lazım" diye konuştu. Akar, Fransa'da çiftçinin yüzde 80-90'ının sertifikalı tohum kullandığını bizde bu oranın yüzde 25'lerde olduğunu belirtti.●iha
YORUMLAR