phishing

Vali Tutulmaz : Üretimin Dışında Başka Bir Kurtuluş Yolu Yoktur

Vali Tutulmaz : Üretimin Dışında Başka Bir Kurtuluş Yolu Yoktur

Vali Tutulmaz : Üretimin Dışında Başka Bir Kurtuluş Yolu Yoktur
01 Mart 2019 - 10:39


 
İlimiz şeker pancarı üretimi yapan çiftçilerin karşılaştıkları sorunları istişare ederek çözüme kavuşturma adına düzenlenen Şeker Pancarı İstişare Toplantısı Vali Mustafa Tutulmaz’ın başkanlığında yapıldı.
 
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Hasdemir, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Acar, Afyon Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çankaya, Afyon Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli, Afyon Pancar Ekicileri Kooperatifi yetkilileri, Afyon Şeker Fabrikasına şeker pancarı üretimi yapan ilçelerin İlçe Müdürleri, İlçelerin Ziraat Odaları yetkilileri ve çiftçiler katıldı.
 Toplantının amacı hakkında bilgiler veren Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Hasdemir ; ”1926’dan bu yana başlayan şeker endüstrisi, Sanayi Bakanlığı yetkisi içerisinde olup 2018 yılından itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı uhdesine bağlandı. Bu süreçte Türkiye, şeker sektörü ve şeker üretimi konusunda örnek bir ülke oldu. Planlı ve sözleşmeli üretim, tarımda mekanizasyon kullanımı ve doğru gübre kullanımının yapıldığı örnek bir üretim modeli takip edildi. Bu örnek üretimin diğer bitkisel çeşitlere örnek olacak şekilde bundan sonra da geçmişte olduğu gibi devam etmesini arzu ediyoruz. Bu anlamda Afyonkarahisar’da üretilen şeker pancarları, Afyonkarahisar’daki Şeker Fabrikasında işlenerek tüm Türkiye’nin gıda ihtiyacını karşılayacak. Şeker pancarının üretiminde ve işlenmesinde bazı sıkıntıların yaşanmakta olduğunu bilmekteyiz. Devlet tamamen bu süreci kontrol etmekte ve pancar üreten çiftçilerin daima yanındadır. Söz konusu sıkıntıları ortadan kaldırmak, bu kapsamda planlar yapmak ve geleceğe emin adımlarla ilerlemek için elimizden geleni yapma gayreti içerisindeyiz. Üreticilerimizi ve sanayicimizi dinlemek için buradayım. Sizlerden gelen istek ve talepleri birinci ağızdan dinlemek için aranızda bulunuyorum. Bu anlamda da toplantımızın Afyonkarahisar ve ülkemiz için hayırlı olmasını diyorum.“ dedi.
 Türkiye’nin Verimlilik Açısından En İyi Bölgesi İlimizdir, En İyi Pancarlar Da Afyonkarahisar’da Yetişiyor
Toplantıda konuşan Vali Mustafa Tutulmaz: “Öncelikle hepinize hoş geldiniz diyorum. Üretimin olduğu her toplantıda olma çabası içerisindeyim. Yani bir yerde üretim olacaksa ve benim oraya katılmamda üretim artışı sağlanacaksa herhangi bir mazeret ileri sürmeden bu toplantılara katılma gayreti içerisinde oluyorum. Öncelikle ben köylü çocuğum ve sizin ne sıkıntı çektiğinizi çok iyi biliyorum, bunları ben de yaşadım. Tarımından hayvancılığına kadar her aşamasında bulundum. Afyonkarahisar’ımız ülkemizin önemli gıda merkezlerinden birisidir. Gerek hammadde olarak gıda gerek üretilmiş tüketime hazır anlamından gıdada baktığımızda birçok üründe ya Türkiye’de en fazla üretimdeyiz, ya ikinciyiz ya da üçüncüyüz. Yani 5-6 üründe Türkiye’de lider durumundayız. Bu bizim açımızdan büyük bir mutluluktur. Afyonkarahisar’ımızın bu özelliği de çok da biliniyor. Ben göreve başladığım günden itibaren bunların daha fazla tanıtımı, daha fazla tanıtarak ürünlerimizin daha iyi pazarlanması için gayret gösteriyorum.” dedi.
 
Bu Bölgelerde Pancar Üretiminin En İyi Olabileceği Bölgelerdir
Üretimde pancarın öncelikli konular içerisinde yer aldığını hatırlatan Vali Tutulmaz; “Pancarla ilgili geçen yıl ben geldiğimden beri 2-3 kez de fabrikaya gittim, işte sizlerle köylerde buluşuyoruz söylenen şu Türkiye’nin verimlilik açısından en iyi bölgesi ilimizdir, en iyi pancarlar da Afyonkarahisar’da yetişiyor. Bana söylenenler budur. O zaman biz bu verimli olan bu bölgede daha çok pancar üretmemiz lazım. Bunun için gereken altyapılar her geçen gün daha da iyi konuma gelmekte. İşte Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’nun neredeyse her köye bir gölet ve baraj projesiyle Türkiye’de şuanda en fazla gölet ve barajı olan iliz. Yine Sayın Bakanımızın sulamaya verdiği önemle birçok sulamayı da yenileme yönünde hızla ilerliyoruz. Gerek Selevir Barajı olsun, gerek Seyitler Barajı olsun şimdi bunlar eğer bittiğinde zaten bu bölgenin tamamına yakını neredeyse sulanmış oluyor. Bu bölgelerde pancar üretiminin en iyi olabileceği bölgelerdir. Yine diğer alanlarda Sandıklı’da olsun, Dinar’da olsun, Emirdağ’da olsun suyun olabileceği her yerde kuru derelerde dâhil bunun içerisine barajlar-göletler yapıldı. Bunlar siz çiftçilerimizin katma değerini artırabilmek veya daha az alandan daha fazla katkı alabilmek için devletimiz önemli yatırımlar yaptı. Bundan sonra inşallah sulama ile yapılacak tarımda daha önemli bir aşamaya geleceğiz. Bir diğer avantajımız yine bizim bölgemizde yeraltı suları çok yakın düzeyde çıkabiliyor. İlimizin önemli bir bölümünde su problemimiz yoktur. Bu da bizim için bir avantaj. Şimdi bizim bu avantajı artı değer olarak ürüne çevirmemiz lazım.” dedi.
 Vatan İçin Kan Akıtmaya Hazırsak, Ter Akıtmaya da Hazır Olmamız Gerekir. Daha Çok Ter Akıtmamız Gerekir. Onun İçin de Üretmemiz Lazım. Üretimin Dışında Başka Bir Kurtuluş Yolu Yoktur
Üretmeyen toplumların uzun vadede ayakta kalamayacağını belirten Vali Tutulmaz; “Bugün gelişmiş toplumlara baktığımızda hem sanayisi ileri, hem tarımı ileri durumdadır. Yani sadece tarım ileri bir devlet yok, yada sadece sanayisi ileri bir devlet yok. Birisi ilerlediyse ötekisi de ilerliyor. Sanayide de tarımda da üretmemiz lazım. Bizim ülkemiz, bulunduğumuz coğrafya daha çok üretmeden ayakta kalamayacağımız bir coğrafyadır. Ekonomimiz daha çok üretim bazlı olsa daha çok üretsek, daha çok kendi ürünümüzü yaparak, satarak daha çok para kazansak o zaman yabancılar da bizlerle uğraşamaz. Bu tabii tek başına hükümetin yapabileceği işler değil, tek başına tarımın yapabileceği işler değildir. Bunu toplum olarak bizim bütün hepimizin işbirliği içinde yapması gerekiyor. Hayvancılık yapan nasıl daha çok yapabilirim, daha çok nasıl ürün artışı yaparak vatana hizmet sunabilirim, işte buğday üreten daha fazla nasıl üretebilirim, pancar üreten daha fazla nasıl üretebilirim demesi lazım bu bana yetiyor dememesi lazım. Şimdi ben sanayici arkadaşlarımızla görüşüyorum ekonomileri iyi olanlar var, şimdi fabrikalarını kapatsalar yedi sülalelerine yetecek sermayeleri var. Ama yeniden üretmeye çalışıyor, yeniden bir fabrika açabilir miyim diyor ya da alanını genişletmeye çalışıyor, farklı alanlara gidiyor. Peki niye bunu yapıyor çünkü vatan sevgisi ancak böyle olur. Yani sadece ben kendim üreteyim, karnımı doyurayım, akşamı idare edeyim demekle olmaz. Biz vatanımızı seviyoruz, milletimiz olarak seviyoruz vatan için ölmeye hazırız. Ama vatan için kan akıtmaya hazırsak, ter akıtmaya da hazır olmamız gerekir. Daha çok ter akıtmamız gerekir. Onun için üretmemiz lazım, üretmemiz lazım, üretmemiz lazım. Üretimin dışında başka bir kurtuluş yok. Bugün Hollanda hep örnek verilir. Hollanda bizim Konya büyüklüğünde bir yer yani Afyon’un 1,5 katı kadar bir yerdir. Ama şuanda baktığımızda dünya ekonomisinde söz sahibi sadece sanayide değil tarımda da öyle. Bakıyorsun en iyi tarım ürünleri orada yapılıyor. Niye çünkü daha çok çalışıyor, teknoloji ile destekliyor, tarım teknolojiyi destekliyor az önce Sayın Başkanımızın da söylediği gibi bunlar birbirini devam ettiren şeyler. Biz artık el ele vererek çiftçimiz üretecek, fabrikalar bunu teknolojiyi daha iyi kullanarak daha fazla ürünü değerlendirecek ve sizlere daha fazla belki de hak ettiğinizin üzerinde para verecek. Bu iş böyle siz de memnun olacaksınız, onlar da memnun olacak ve uzun vadede ülke yöneticileri de bundan memnun olacak. Nihai olarak da toplumumuz, hepimiz güçlü bir toplum olarak bundan memnun olacağız, mutluluk duyacağız. Bu dönem hep beraber Bakanlık, Valilik, Tarım Müdürlüğü, Fabrika Yönetimi ve çiftçilerimiz el ele vererek daha çok üreteceğiz, daha çok üründen daha çok para kazanacağız ve hem şahıs olarak tek tek bireylerin, hem de ülkemizin refahını artıracağız. Üretmek, üretmek, üretmek diyorum. ” dedi.
 Konuşmaların ardından toplantıya katılan pancar üreticilerinin soruları yetkililer tarafından cevaplandırılmasıyla toplantı sona erdi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum