Sosyal medya fenomeni, toplum ürünü olarak isimlendirilen, güçlü ses tonuna sahip, geniş bakış açısını sözcüklerinde barındıran ve toplum tarafından anlatılarının önem arz ettiği kimselere verilen unvandır.
Bazı fenomenler bu unvana layık olabilmek adına kendilerini ileriye taşıyabilme girişiminde bulunmaktadır. Bazıları da bu unvanı elde edebilmek adına tehlikeli girişimlerde bulunarak fenomenler arasında kendilerine yer bulmaya çalışmaktadır. Her türlü tehlikeyi göze alarak, bilinçsizce girişilen bu faaliyetlerin insanların canlarına mâl olması da cabasıdır.
Bu duruma verilebilecek en güncel örneklerden birisi de; geçtiğimiz günlerde Afyonkarahisar’ ın Karaarslan köyünde meydana gelen olaydır. Meydana gelen olayda, on yedi yaşında hayatını kaybeden Oğuzhan Baylan (17) isimli gencin haberiyle sosyal medyada tepki çekilmeye çalışılan noktada ne kadar haklı olunduğunun altını bir kez daha çizmek gerekir.
Sosyal medyanın günceli takip etme, olaylardan haberdar olma, çeşitli alanlarda bilgi elde etme gibi getirileri olabilir. Ancak toplumun vaktinin büyük bir kısmını alması, asosyalliğe zemin hazırlaması, kötüye kullanımın bir aracı haline gelmesi, toplumsal ilişkileri köreltmesi ve bağımlılığa yol açması açısından çok daha büyük bir kayıp olarak olumsuz dönüşler sağladığı da unutulmamalıdır. Sosyal medya çılgınlığının aldığı canlar ise onun topluma hangi boyutlarda zarar verebileceğinin en bariz göstergesidir.
Geçmişten günümüze fenomen olma uğruna girişilen pek çok faaliyetin insanların hayatına mal olduğu ortadadır. ‘’Abdal düğünden, çocuk oyundan usanmaz.’’ sözünden de anlaşılacağı üzere geçirdiğimiz şu zor günlerde, tüm bu facialardan ders alınabilmiş değildir. Birçok insan sosyal medyada kendisine yer edinebilmek adına tehlikeli faaliyetlerde bulunmaktadır. Üstelik hayatını hiçe sayarak fenomen olma arzusunu bir misyon haline getirenlerin olduğunu de söylemek mümkündür.
Geçtiğimiz günlerde Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında video konferans yöntemi ile yapılan AK Parti MYK' de sosyal medya konusu gündeme gelmişti. Toplantıda, "Sosyal medya dünya için sorunlar yaratıyor. Mevcut hukuk sistemi gereksinimlere cevap vermiyor. Almanya ve Fransa başta olmak üzere tüm dünya yeni bir hukuk inşa etmeye çalışıyor. Bizim de sosyal medya ile ilgili yeni bir hukuk inşa etmemiz gerekiyor." söylemine yer verildi.
Bu söylem, fenomen olma uğruna tehlike arz eden faaliyetlerin önüne geçilebilmesi açısından oldukça isabetlidir.
Nitekim toplumsal yapıda daha fazla hasara neden olunmamasının yolunun bu tür yasal ve hukuki kısıtlamalardan geçmesi son derece gereklidir.
YORUMLAR