Kara, karlı, kanlı ocak
Yeni bir yılın başlangıcı olmasına rağmen ocak ayını oldum olası sevemedim. Sevmem.
Soğuktur oldukça soğuk. Kar yağışının en fazla olduğu aydır. Hayatı felç eder. Bunların ötesinde oldukça kara bir aydır. Şöyle geçmişe baktığımızda en fazla sevdiklerimiz bu ay içinde uçup gitmiştir elimizin altından.
Türkülerin usta ve yanık sesi Kıvırcık Ali genç yaşında trafik canavarına bu ayda kurban gitmiştir. Gün FM’de yıllar önce sohbet ettiğimiz Ali Özütemiz, canlı yayında ‘Gülüm’ türküsüne dil vermişti. Sade sıradan halkın sanatçısı gibi yaşadı ve gitti.
KKTC kurucusu bağımsızlık timsali, yaşamını KKTC’ye adayan Rauf Denktaş. Sanatçı Safiye Ayla, Sosyolog Toktamış Ateş, ‘Deprem Dede’ Ahmet Mete Işıkara, silahlı saldırı sonucu öldürülen Hrant Dink ve Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan kaybettiğimiz değerler arasında yer alıyor.
OCAKTA GİDENLERE KOÇ DA EKLENDİ
Bunlara bu sene Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ile Türk siyasetinin renkli ismi Kamer Genç de ocakta kaybedilen değerlerimizdi. Gezi direnişinde Taksim’deki Divan Oteli’ni mağdur olan insanlara açan Mustafa Koç ve Koç grubu hedef gösterilmişti o dönemler. Fakat cenazesine sancak örtülmesi, Ankaralı Seymen’lerin saygı duruşu yapması gösterdi ki Koç, sermayesi mili bir sermayeydi. Hayırsever bir işadamı modeliydi Mustafa Koç. Beni Türk bayrağına sarın, Tunceli’de toprağa verin diyen Kamer Genç birlik beraberlik mesajını veriyordu. Yakın siyasi tarihimizde gösterdiği mücadeleci tavrı her zaman minnetle anılıyor.
Kamer Genç’in özelliği 30 yılı aşkın vekilliğinde aldığı tüm maaşı okumakta olan kız çocuklarına burs olarak dağıtmasıydı. Belki bu tavrı mevcut zengin siyasetçilere örnek olur.
BİZ ÖLEREK Mİ YAŞAMAYI ÖĞRENECEĞİZ HÂLÂ
Ve Metin Göktepe… 21 yıl önce gittiği haberde gözaltına alınıp polisler tarafından gencecik yaşında dövülerek öldürüldü. Göktepe davası ülkede bir simge oldu. Dava il il dolaştı birkaç yıl bu dava Afyonkarahisar’da da görüldü. Yürekli gazeteciler Afyon’a akın etmişti.
Metin'in kafasında/ bir darp var…/ Polis karakolunda/ morga kadar
Mosmor
Bir darbe var/yüreğimizde/ beynimizde…/Soruyor bir işaret fişeği/Biz ölerek mi yaşamayı
öğreneceğiz hâlâ...
MUMCU DA OCAKTA BİZİ TERK EDENLERDEN
Ve.. 24 Ocak 1993 tarihin kara günü. 24 yıl önce Gazeteci Uğur Mumcu menfur bir saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cesur bir yürek ve usta bir gazetecinin katilleri hala bulunamadı. Bir yazısında, “Cesur bir kez, korkak bin kez ölür. Önemli olan insanın böyle bir toplumda mezar taşı gibi suskunluk simgesi olmamasıdır” diye yazan Mumcu, bedenen aramızda olmasa da 24 yıldır hiç unutulmadı, unutulmayacak. Sevenlerinin gönlünün en özel köşesinde hatırlanmaya devam edecek. Mumcu, çağdaş ve Atatürkçü bir insandı.
Ülkemizin çağdaş, şeffaf ve çoğulcu bir katılımla yönetilmesini isterdi. Yazılarında hep bunları belirtti. Gericiliğe, cehalete, geri bırakılmışlığa hiç tahammülü yoktu. Mumcu katledildiğinde toplumumuz ayağa kalktı ve Mumcu’ya sahip çıktı. Ankara’da düzenlenen cenaze törenine milyonlar katıldı. Halk az okunan bir gazetenin çok bilinen yazarının kendisi için savaştığını biliyordu ve bu durumu cenaze töreninde gördük. Günümüzde basında da iyi yazarların önüne kötü yazarlar geçiyor ve demokrasiyi bozuyor. Gazetecilik yapmak yerine yalakalık, uşaklık yapanlar… Eleştirmek,soran ve sorgulayan gazeteci yerini baş sallayan kabullenen gazetecilere bırakıyor. Dalkavukluk karşılığı villalarda oturan lüks araçlara binen cepleri ve hesapları dolar dolu gazeteciler sardı etrafımızı.
VE AFYON’UN İYİ İNSANI, GAZETECİ FATİH GÜMÜŞ
Ve yerelde önemli bir isim Gazeteci Fatih Gümüş de ocak ayında trafik kazasında yaşamını yitirdi. İyi insandı. İyi haberciydi. Yardımseverdi. Garip gurebanın fakirlerin ‘Fatih Babasıydı.’
Genç gazetecilerin ise ustası. Yıllarca Afyon basınına TRT ve Hürriyet temsilcisi olarak hizmet verdi. Afyon gazetelerinde gece gündüz haber peşinde koştu. Genç yaşında buzlu karlı Uşak yolunda aramızdan ayrıldı.
İşte ocak bu yüzden..
Kara bir aydır.
Karlı bir aydır.
Buzlu bir aydır.
Puslu bir aydır.
YORUMLAR